Simulacije nikada nisu bile popularnije. Tu je oduvek bio Harvest Moon kao i Animal Crossing, nakon toga nam je došao Story of Seasons i Stardew Valley. Posle tih igara, skoro svaki naslov je pokušao da kopira nešto od već postojećih. Subžanr simulacija u kome jednostavno živite, gradite selo, gradić, i jednostavno, vreme teče. Ovaj jednostavni koncept poprilično dobro prolazi na trižtu jer takav tip igara jednostavno opušta igrače koji su prepušteni jednostavnim radnjama simulacije. Ne tako davno, dobili smo najavu za Stranded Sails, igra koja prati priču sina ili ćerke kapetana broda koji se nasukao na jedno maleno ostrvo. Na posadi i na vama je da preživite, pokrenete poljoprivredu i načinite sve zadovoljnim. Da li možete to uspeti, videćete kada probate igru.

Kao sin ili ćerka starog kapetana, vaše avanture u nasukanim jedrima počinju nakon kratkog upoznavanja gde izlet u daleku zemlju prekida iznenadni i tajanstveni brodolom. Probuđeni na ostrvo napušteno, morate se potruditi da opstanete, pokušavajući da pregrubujete raspršene članove posade vašeg oca. Kada to učinite, počećete da razvijate neku vrstu malog sela sa neprestanim popisom aktivnosti, koji između ostalog uključuje i poljoprivredu, zanatstvo i kuvanje.

Sve ove aktivnosti polako će se otključati kada pronađete izgubljene članove posade. Tokom prvih sati vaše kampanje, ovaj napredak će se odvijati sporim tempom, prateći strogu i linearnu rotaciju. Razgovarajte sa likom i oni će vam potražiti: pođite na novo ostrvo, pronađite novog člana posade i otključajte novu sposobnost. Nažalost, ovaj niz akcija se ponavlja, s vremenom se poprilično ponavlja – pogotovo u trenucima kada se počnete boriti sa najograničavajućom karakteristikom Stranded Sails: vašom trajnošću.

Korištenje alata, rad na farmi, trčanje i čak hodanje polako će vam isprazniti izdržljivost. Shodno tome, uvek ste ograničeni koliko možete da uradite ili istražite svaki dan u igri. Zbog brzine iscrpljivanja trake izdržljivosti, ovo može postati prava prepreka. Pre nego što istražite daleka ostrva, na primer, morate pažljivo isplanirati rutu, kao i napuniti svoj inventar kuvanim jelima (koja se mogu pojesti da biste povratili izdržljivost). Za igru sa takvim fokusom na istraživanje, Stranded Sails stvara previše prepreka za vas.

Poljoprivredni deo ovog simulacionog dela je potpuno besmislen. Imate malu mrežu za sadnju semena i uzgoj useva, i mali izvor čiste vode kako biste navodili useve udaljene nekoliko metara (kasnije možete da izgradete drugi izvor vode još bliže vašoj farmi, iz nekog razloga, iako to ne štedi ni vremena ni truda). Sve raste prilično brzo, ponekad biljke donose plodove u toku istog dana kada ih posadite, iako bi ih, navodno, takođe trebalo zalijevati više puta u istom danu. Kao test, prestao sam zalijevati sve svoje usjeve na nekoliko dana. Znate šta se dogodilo? Apsolutno ništa – oni su stalno uzgajali i proizvodili voće i povrće. To je dovelo do spoznaje da u ovoj igri nema posledica. Ne zalivate svoje useve? Zaboravili ste da nahranite svoje kolege? Da propadne usred borbe sa ghost gusarima? Ništa ne gubite. U redu je da igre budu jednostavne, uživao sam u svom delu vizuelnih romana i Kirbi igara, ali mislim da bi igra o preživljavanju na ukletom ostrvu trebalo da se barem dogodi ako prestanete da pokušavate da preživite. Članovi vaše posade su izuzetno nepristojni i govore izlošeno. Zamoliće vas da učinite sve i svašta za njih, uključujući izgradnju kuća i pripremu obroka. Navodno svi imaju veštine, kao što su ribolov, kuvanje ili smrčanje, ali umesto da vam pomažu da vam prenesu svaki mali zadatak; izbacivanje fraza za koje misli da su dovoljne za ličnost.

Podsticaj je buzzvord koji mi je padao na pamet tokom mog vremena sa Stranded Sails. Ne oseća se kao da postoji gotovo nikakav podsticaj da nastavite sa igranjem čak i tokom prvih par sati. Priča traje predugo da bi vas uhvatila, a zadaci se samo poravnavaju osećajući se kao posao. Vaša originalna parcela zemlje može se proširiti tokom igre, ali čak ni ne postoji razlog da to učinite jer su usjevi koje možete uzgajati na maloj parceli više nego dovoljni da nahranite vas i vašu posadu. Svaka akcija traje toliko dugo i troši toliko energije da je i na mnogo načina, posebno kada je reč o izlaganju na ostrvo.

Stranded Sails zaslužuje kredit tamo gde je u nekim aspektima dospeo. U potpunosti uspeva da bude mirno i spokojno iskustvo sa svojim neverovatnim zvučnim dizajnom. Oduševljavajući zvuk talasa i lomljenja talasa uvek se petlja u pozadini, a muzički rezultat je verovatno najlepši deo igre. Dok lutate po ostrvu sviraju različite uspavanke, a svaka je pesma privlačna i dopadljiva – nekako me podsetila na originalne Zelda-ove partiture. Umetnički, stil je poligonski i simpatičan, ali grafika je malo trpela u ručnom režimu Svitch. Iako je ovo savršen tip igre za prenosnu konzolu i na jednoj odlično igra, igra je izgledala znatno bolje priključeno i na ostalim konzolama.

Stranded Sails (Nintendo Switch)
  • 6/10
    EmuGLX Score - 6/10
6/10

Finalni utisci;

Igra koja nam je došla ima poprilično dobrih i kul ideja, samo je problem u tome što one nisu dobro realizovane. One koje jesu, jednostavno plutaju u nepostojeći deo drugih stvari koje jednostavno ne funkcionišu. Stranded Sails mnogo prašta, što je možda okej, ali uzevši u obzir o čemu se u igri radi, ovo nije tako dobra vest. Ne verujemo da bi ni patchevi ni dodatni sadržaj poboljšali utisak. Ovo jeste prijatna igra, ali jedino ukoliko stvarno nemate šta drugo da igrate.