Square Enix jednostavno ne odustaje od njihovog izvanrednog recepta i mamca za retro old-school ljubitelje JRPGeva. Nakon Octopath Traveler 2 koji je potvrdio da 2D sprajtovi u 4k rezoluciji su i dalje hot topic, na red je došao i jedan od najstarijih serijala iz Square Enix-a. Star Ocean serijal je uveliko slavio 25 godina postojanja, tako da umesto nove igre, dobili smo remaster drugog dela ove franšize. 4K pixelated art sa 2D sprajtovima se ponovo vratio da osvaja srca svih onih koji su zaglavljeni u retro eri.

Priča je donekle ustanovljena i uveliko poznata – momak koji je završio u time warpu u potpuno drugom univerzumu, i naišao na civilizaciju koja nije toliko tehnološki napredna i nailazi na devojku sa specijalnim magičnim moćima. Većina Star Ocean igara funkcioniše sa tom pričom, gde pan-galaktički propisi zabranjuju razvijenim civilizacijama da utiču na razvoj manje razvijenijih nacija da ne bi remetili njijovu evoluciju i potencijalni balans univerzuma. Grafički igra iako je u retro stilu izgleda zapanjujuće dobro na velikim ekranima. Ovaj već uveliko prepoznatljiv stil Square Enix-a će izgleda postati trademark koji je već preuzeo dobar deo JRPG industrije.

Borbe su izuzetno dobro uradjene, i nije dosta izmenjeno od originalne igre. Borbe su u 3D i zasnivaju se na većinskom button mash-ovanju napada, preciznom tajmovanju dodge-a, ali kada dodjete do nekog boss-a ili malo izazovnijeg protivnika, neće vam biti strane ni silne opcije koje imate za support, koji se kreću od raznoraznih itema do magija kojih ima pregršt. Jako dobra stvar je da vas igra tera da igrate dobro i efikasno, time što vas nagradjuje sa raznim bonusima, stat boost ili imunitetima na neke statuse i slično. U slučaju da niste obraćali pažnju u bitkama, gubljenje bonusa može biti jako brzo i napraviti vam ozbiljnu komplikaciju pogotovo ako ih sakupljate u cilju olakšavanja bitke sa bossom koji nadolazi.

Kao i svaki JRPG levelovanjem dobijate skill points, kao i neizbežni item creation koji je skoro pa trademark ovog serijala. Skill points se ne moraju samo ulagati u skillove za borbe, već imate pozamašnu kolekciju skillova za “spoljni svet”. Jedan veliki plus za ovaj remake je što su ispravljene neke od stvari koje su itekako nedostajale originalu. Fast travel je dostupan dok će vas igra takodje obaveštavati da ćete propustiti neku bitnu scenu ili side misiju ako samo nastavite svojim putem, tako da je Square Enix imao na umu i trophy huntere koji uvek vape za tih 100% svake igre. Normalno kada nestane kreativnosti, u skoro svaki JRPG se ubacuje jedna od najbeskorisnijih stvari koja je donekle postala nekakav “kult” za sve iole dobre igre a to je … pecanje. Ima ljudi koji će uživati ali srećom nije obavezno kao u drugim igrama. Jako zabavna stvar su vaši izbori tokom igre, tako da nećete moći da otključate sve karaktere iz prvog puta, što donosi nove priče i avanture za vašu grupu, tako da je replay value itekako prisutan i neće biti kompletne monotonije.

Star Ocean The Second Story R (2023) PlayStation 5
  • 9/10
    EmuGlx Score: - 9/10
9/10

Finalni utisci:

Ovaj remake je jedan izuzetan potez koji dokazuje kvalitet starih JRPG naslova koji su uveliko zaslužili svoje mesto u istoriji ovog žanra, koji će se zahvaljujući ovoj iteraciji definitivno dodatno približiti novim kao i starim igračima. Iako ima dosta neizbežnih kliše elemenata koji proganjaju JRPG, sama činjenica da je ovo jedna od starijih legendarnih igara, daje joj opravdanje da bude što bliža originalu. Star Ocean The Second Story R vam nudi jednu sjajnu avanturu koja će vam pružiti izvanrednu zabavu i uz dobar replay value, pružiti sate i sate zabave uz pixel remaster stil.

PROS:
– Pixel remaster stil
– Jako sitne izmene originala
– Zabavna ali kliše priča

CONS:
– Pecanje
– Zabavna ali kliše priča
– Pixel remaster nije za svakoga