Octopus…., ne ne, Octopath traveler 2!!!

Postoji neki retro šarm kada se spomenu pixelizovane 3D igre sa 2D sprajtovima. Inkasiranje developera na nostalgiji i emocijama starih gejmera koji su provodili nebrojeno nedelja zakucani za CRT TV igrajući novi RPG koji je bio samo masa malih pixela koji su jedva predstavljali karaktere, se vratilo na velika vrata. Dosta razvojnih timova se danas odlučuje za takve poduhvate pokušavajući da dokažu da nije sve u grafici i teksturama već da ima nešto i u priči ma koliko igra izgledala “staro” za današnje standarde, zbog čega će verovatno nastati žustra diskusija na društvenim mrežama zato što ne postoji 4K HD mega super giga ray tracing i ostale bespotrebne patkometrije ljudima kojima je bitno samo da igra izgleda što lepše, a za priču i mehaniku ćemo lako.

Upravo zbog te logike (i verovatno nakon što su otkrili da se Final Fantasy Pixel Remaster igre prodaju kao lude) Square Enix je fanovima ove godine predstavio novi Octopus… ovaj, Octopath Traveler koji je doživeo drugu iteraciju nakon pet godina od prvog dela koji je izašao na svim platformama osim na PlayStation konzolama. Ovaj put, Square se odlučio da ispravi tu nepravdu i svima ulepša ovo bljutavo vreme sa drugim delom ove izuzetno kvalitetne avanture koja vam daje popriličnu slobodu da sami kreirate put svoje priče (što inače piše na svakom ćosku gde god da ste videli igru).

 

Nastavak Octopu…Octopath travelera je nešto kao Final Fantasy serijal, svaki novi deo je totalno nepovezan sa prethodnim ali su tu iste mehanike pa ćete se jako brzo uhodati ako ste veteran ove franšize, ali i u slučaju da niste, Square Enix je uradio sjajan posao za uvlačenje ljubitelja JRPG u ovaj jako zabavan 2D-HD svet.

Počinjete priču odabirom jednog od osam karektera (!!!) koji su rasuti po svetu Solistia (za razliku od prvog dela gde je priča bila na kontinentu Osterra) sa svojim izuzetno specifičnim i originalnim stavovima zašto su odlučili da napuste svoju regiju i krenu u ovu avanturu. Od trgovca koji želi da bude socijalna pomoć za ugrožene, preko pustinskog samuraja princa koga je izdao rodjeni brat i isterao iz kraljevstva, do čoveka kome je ubijena porodica nakon čega je okrivljen za navedeno i čeka da izadje iz zatvora da bi se osvetio, pa sve do nekih jako komičnih priča kao što je plesačica koja samo želi da svojim plesom stavi ljudima osmeh na lice širom sveta? Razumemo treba smisliti dosta priča ali opet, moglo je mnogo bolje za neke od njih.

Sloboda izbora puta u Octop…ath traveleru je izuzetan šarm koji je zapravo ostavio najveći utisak na igrače prvog dela. Pokušaj uvodjenja linearnosti u ovakvu avanturu bi bila veća propast od restauracije umetničkih dela od strane veverice sa adhd-om i mačke sa anksioznošću. Developeri su pomno slušali fanove serijala i njihove kritike pokušavajući da koriguju nedostatke prvog dela, što je i rezultiralo izuzetnim promenama. Jedna od najvećih zamerki je bila donekle nedostatak in-depth odnosa izmedju karaktera, tako da je sada sve to rešeno i čak su ubačeni kao sub-chapters koji približuju odnose izmedju karaktera koje je sudbina dramatično spojila u ovu sjajnu malu grupu.

Igra izgleda zapanjujuće lepo i definicija je za eye-candy. Nemojte se zavaravati da će pixeli i retro stil igri oduzeti estetiku modernih JRPG-ova. Iako su karakteri namerno uradjeni da izgledaju kao da su ispali iz vremena  8/16bit konzola dok ste duvali u kertridž, njihovi pokreti, animacije i okolina su jako kvalitetno odradjene. Prostori po kojima vaša družina putuje su uradjeni sa tolikim šarmom i višedecenijskim iskustvom Square Enixa da ćete imati ozbiljnu dilemu koliko bi božanstveno izgledala igra da se nisu odlučili za retro pristup.

Mehanike u Octopath Traveleru 2 su ono što ga razdvaja od tipičnog JRPG, što je u moru istih danas itekakav poduhvat. Pored grafike tu su i iznenadni encounteri sa čudovištima po mapi sveta tako da nikada neće biti dosadno osim možda blago iritirajuće kada vas ispred chesta sa itemima presretne grupa čudovišta.

Prva zanimljiva izmena je da svaki od osam karaktera ima svoje specijalne sposobnosti. Od moći da trgujete sa svakim NPCem, preko šarmiranja istih i dodovjenja u grupu kao ispomoć, preko izazivanja na duel kako bi nakon borbe naučili posebnu moć koju NPC ima, čeka vas pregršt opcija kako da se snadjete u Solistia svetu. Neke od specijalnih moći vaših karaktera variraju u zavisnosti od toga da li ih koristite tokom dana ili noći, dok promene iz dana u noć možete raditi beskonačno bez posledica što je veliki plus i skida ogroman kamen pritiska sa igrača.

Druga stvar koja čini igru drugačijom su focus / boost sposobnost. Obzirom da se radi o poteznom RPG-u nakon svake runde bitke vaš karakter dobija BP (Boost Points) koji može uložiti da bi dobio extra napad u toj rudni. Svaki karakter može imati maksimalno 5 BP u rezervi ali najviše mogu iskoristiti 3 BP u jednom napadu verovatno iz razloga balansa. Taktiziranje sa BP će vam doneti preko potrebnu dinamiku u ovakvim bitkama, pogotovo kada se spomene i sledeća mehanika.

Treća stvar je “The Break” mehanika koja se svodi na iskorišćavanje slabosti protivnika da probijete njihovu odbranu i delite extra damage. Svaki protivnik je slab na odredjenu vrstu oružja i uspešnim napadima sa tim oružjem, izazivate “Break” status koji parališe protivnika sledeću rundu i daje vam vremena da se ili heal-ujete ili napadnete još jednom. Break mehanika je izuzetno korisna kada se borite protiv Boss-ova koje sa vremena na vreme obavija nekakva ljubičasto tamna aura dok spremaju specijalne poteze koje ako ne zaustavite, vašu grupu čeka world of pain gori od one devojke koja vas “voli kao brata”.

Pored sve te hvale igra ipak ima neke mane koje treba istaći. Samo prva ekipa koja se pojavljuje u bitkama dobija EXP poene, tako da ukoliko se fokusirate samo na jednu grupu, može se desiti da jedan od članova prvog tima izadje zbog priče i ličnih razloga da završi nešto i ostajete sa npr tri karaktera lvl 40 dok vam je ekipa iz rezerve lvl 10, tako da ako patite od OCD-a da vam svi karakteri budu sličnog ili istog nivoa, čeka vas mnogo grajndovanja i jurenja čudovišta za EXP farm.

Kada se sve sagleda, Octopath Traveler II je izvanredna poslastica za fanove retro pixel-art JRPG-a, i dokaz da uz zabavne mehanike i priču, nije potrebno imati grafiku zbog koje će se konzola ili PC boriti za život dok prikazuje svaku dlaku duge kose protagoniste ili iscrtava pore i ožiljke na licu karaktera.

Octopath Traveler II (2023) - PlayStation 5
  • 9/10
    EmuGlx Score: - 9/10
9/10

Finalni utisci:

Sloboda izbora u Octopath Traveleru II predstavlja najveći šarm ovog izdanja pošto možete čak i odabrati da ne ubacite karaktere u priču ukoliko ne želite –  sva moć izbora u vašim rukama. Uživanje u nelinearnosti nikada nije bilo zabavnije, tako da vas uz ovu igru čekaju sati i sati zabave tako da je iskreno možemo preporučiti svim fanovima RPG-a.

PROS:
– Sloboda izbora
– Simpatični karakteri
– Prelep HD pixel svet

CONS:
– Loša raspodela EXP-a medju karakterima
– Mapa nije najpreciznija
– Iznenadno napuštanje karaktera