South Park: Snow Day! je jako loša igra. Već od tutorijala se vidi koliko je jadno napravljen combat system, a s obzirom da je cela poenta da se stalno borite sa neprijateljima, igra gubi ceo smisao. Osim što ćete čuti par šaljivih dialoga između dečaka iz South Parka, skoro da nema ništa dobro u South Park: Snow Day!

Još jedan South Park RPG… ili?

Sećam se kada je South Park: Snow Day! prvi put najavljena bez ikakvog obrazloženja. Većina nas je pretpostavilo da je u pitanju još jedan turn-based RPG kao što su bili The Stick of Truth i Fractured but Whole, ali ništa nije najavljeno. Zapravo, do samog izlaska igre, nije mi bilo jasno šta će uopšte biti Snow Day!

I evo igra je konačno izašla i u pitanju je 3D beat-em-up. Nešto kao Castle Crasher-s samo… loše.

Nema škole kad padne mećava

Igra počne tako što u South Park-u padne velika mećava. Ljudima su kuće zavejane, kola su prekrivena snegom, neki se smrzavaju do smrti, a deca, naravno, uživaju jer ne idu u školu. Vi ponovo igrate kao “The New Kid” i zajedno sa dečacima iz South Park-a krećete u još jednu Roleplay / Larp avanturu.

U pitanju je vrlo sličan scenario kao u The Stick of Truth. Potrebno je da prođete kroz ukupno 5 povećih nivoa gde treba da sredite neprijatelje dok ne stignete do boss borbe na samom kraju, samo što ovoga puta nije RPG već beat-em-up. Iako je igra izuzetno kratka (oko 5 sati vam treba da je jednom pređete), ima par scena koje su me nasmejale i podsetile zašto toliko volim ovu seriju. Šteta što sam gameplay uopšte nije zabavan.

Najgori Combat system ikada

Malo je reći da je combat system u ovoj igri ofrlje napravljen. Još u tutorijalu sam video koliko će mi borbe smetati.

Znači, vi idete kao New Kid od nivoa na nivo i borite se protiv neprijatelja. Igra je napravljena da se igra sa do 3 igrača online ali ako nemate nikoga, dobićete 3 bota da vam pomognu. Svaki nivo ima nekoliko sekcija gde je potrebno da ubijete sve neprijatelje ili odradite neki sitan zadatak (dok ubijate neprijatelje) kako biste napredovali u sledeću zonu.

Tako odugovlačim da pričam o borbama, a ne znam ni sam zašto. Borbe su odvratne. Samo button-mashujete napad i nadate se da ćete pogoditi protivnika. Nemate lock-on, nemate indikaciju da ste ikoga udarili, nemate čak ni adekvatne načine da se branite. Najviše od svega mi je smetalo što tokom borbe uopšte nema zvučnih efekata. Daj bar neki “tras” da znam da li sam udario protivnika! Jok, samo prolaze napadi kroz neprijatelje i skida im se energija.

Iako je ovo srž problema, to je tek početak. Vi sa vaša 3 saputnika treba da se borite protiv horde zlikovaca koji će vas redovno napadati svi odjednom. Za razliku od drugih beat-em-up igara gde dobijate talase neprijatelja, ovde svi krenu na vas kao roj pčela. Nije kao da su nitkovi teški, ali u tolikom broju, svaka borba deluje kao veliki nered. Dobro, ipak su to deca i deca prave nered, zar ne? Pa da, ali džabe im sve to ako sav taj nered nije zabavan.

Imate na raspolaganju jedno od tri ručnih oružja i jedno od tri oružja na daljinu. Obradovao sam se kada sam video da igra podržava žiroskopsko nišanjenje, ali ova oružja vam uopšte ne pomažu jer je nišan mali a neprijatelji se pomeraju stalno. Čak i kad pogodite nekoga, vrlo malu štetu ćete uraditi pa ispadne kao da se ne ispalti. Od svih oružja na daljinu, najviše sam koristio Wand jer tu nisam morao da nišanim.

Na kraju svakog nivoa, bilo da ga prvi put radite ili ponovo, dobijete platinum poene i dark matter. Dark Matter se koristi da bi trajno unapredili svog lika a platinum poeni su za kupovinu kozmetike.

Kada pređete kampanju, možete se priključiti drugima online i pomoći im da je pređu ili da probate da sami dodatno unapredite lika.

Bulls**t mehanika

Pre svakog nivoa možete da birate Bullshit karte. Ove karte vam daju specijalne moći tokom nivoa koje možete koristiti po potrebi. Iako bi ovo trebalo da začini combat, često sam zaboravio da ih uopšte imam jer su bile kratke neprecizne i ništa manje ili više efektivnije od regularnih napada.

Možete takođe nositi dve specijane moći na svaki nivo. Na kraju svake sekcije, čekaće vas Jimmy koji će vam dati upgrade-e za ove karte a vi ih možete dodatno unaprediti pomoću toalet papira. Da, kada je mećava, toalet papir je najvrednija valuta.

Nažalost, ništa od ovoga nije dočaralo pokvareni combat system koji, nažalost, čini 90% ove igre.

Prezentacija, performanse i cena

Mimo gameplay-a, South Park: Snow Day! uopšte ne izgleda loše. Za razliku od prošle dve South Park igre, Snow Day ima 3D grafiku koja se lepo uklapa, bar po meni. Igra radi na vrlo stabilnih 60 fps-a. Glasovna gluma je odlična zahvaljujući Trey Parker i Matt Stone-u (kreatorima South Parka) koji verno pozajmljuju glasove svim karakterima. Muzika je previše epska za ovakvu igru mada mislim da je to i bila cela poenta kako bi dočarali dečiju maštu larpovanja.

I na samom kraju: Cena igre. Najiskrenije da vam kažem, da sam kupio ovu igru po punoj ceni od €30, ne bih se osećao “toliko” pokradeno. U današnje vreme gde većina igara košta €70 a nude mnogo manje nego Snow Day! Drago mi je da su bar developeri i publisheri svesni svojih ograničenja. Drugim rečima, nekako mi je osveženje da vidim igru koja zna da ne vredi za punu AAA cenu. I dalje ne znači da je dobra, ali je nešto što sam primetio i dobija jedan poen više od mene.

South Park: Snow Day! (2024) PlayStation 5
  • 4/10
    EmuGlx Score: - 4/10
4/10

Finalni utisci:

Mimo pravednoj ceni, lepoj grafici i glasovnoj glumi, South Park: Snow Day! jednostavno nije zabavna igra. Bez obrzira da li igrate sami ili sa nekim, borbe u ovoj 3D beat-em-up igri su ofrlje napravljene. Iskreno se nadam, da će se South Park igre vratiti 2D grafici i JRPG žanru.

PROS:
– Dobar voice acting
– Lepa grafika i performance
– Korektna cena

CONS:
– Najgori beat-em-up combat system ikada
– Beskorisna oružja na daljinu
– Igra nije zabavna