Malo koji junak iz igračke industrije može da se pohvali kultnim statusom kakav ima Sonic. Početkom 90-ih godina SEGA nas je upoznala sa ovim plavim supersoničnim ježom koji je na trenutke Nintendovu maskotu uspevao da ostavi daleko u prašini iza sebe. Prelepi sprajtovi, zarazna muzika i brzi gameplay su učinili da Sonic the Hedgehog postane jedan od najboljih sidescroller platformera koji su se ikada pojavili. Iz nastavka u nastavak, SEGA maskota je nastavila da pali i žari konzole i srca igračke populacije do te mere da je Sonic postao ne samo zaštitni znak ove poznate firme, već simbol cele igračke komune. Barem je tako bilo do pojave Sonic Adventure 2 kada je SEGA rešila da promeni  svoj pristup i ponudi malo drugačije iskustvo koje nažalost nije bilo prihvaćeno oberučke od strane fanova. Iako Sega nije uspela da održi konzistentan kvalitet svojih igara kao što je to Nintendo radio sa svojom maskotom, određene igre su uspele da pronađu svoj put do kućnih konzola. Sonic Colors iz 2010. godine za Nintendo Wii definitivno predstavlja jedno od boljih ostvarenja iz Segine palete. Iako veoma podcenjeno, što od raznih kritičara što od samih igrača, predstavlja jedan od boljih 3D Sonic naslova.

Svako ko je odigrao originalnu verziju je u startu upoznat sa novim bićima koja su predstavljena u ovom delu, a to su whispovi. Svaka od ovih kreatura je Sonicu omogućavala da iskoristi različite sposobnosti i moći kako bi prešao određeni nivo, otkrio neko novo tajno mesto ili da jednostavno uveća svoj high score. Nažalost, kao što sam već spomenuo, s obzirom da je ovo bila svojevremeno ekskluziva za Nintendo Wii i DS, veliki broj ljudi je propustio da odigra ovaj naslov. Gotovo 11 godina kasnije dobijamo Sonic Colors: Ultimate, remaster ovog dragulja na modernim platformama.

Sonic Colors: Ultimate nas uvodi pravo u klasičnu Sonic priču. Kao znak dobre volje kako bi se iskupio za svoje greške u prošlosti, Dr Eggman je napravio svemirski zabavni park. Naravno, Sonic i Tails prosto ne mogu da poveruju u ovu priču i kreću u istragu da bi otkrili pravi razlog ovog „vrlog“ gesta od strane našeg dobro poznatog Dr Eggmana. Ubrzo se ispostavlja da dobri dragi doktor ( ne, ne naš Doktor iz redakcije), eksploatiše moći koje Whispovi poseduju kako bi snabdeo svoj zabavni park. Whispovi udružuju svoje snage sa Sonicom sa zadatkom da se oslobode tiranije zlog doktora.

I pored toga što sama priča ne predstavlja ništa spektakularno, dijalozi umeju i te kako da budu duhoviti. Cubot, koji je prvi put predstavljen baš u originalnoj verziji sa svojim kaubojskim glasom ume veoma lako da izmami osmeh na lice. Drugo, nonšalantni stav prema glavnom negativcu od strane našeg dinamičnog dua uvodi nešto opušteniju atmosferu gde se često uz podsmeh provlače svi doktorovi propali planovi.

Kao i ostale novije Sonic igre, Sonic Colors: Ultimate se trudi da ovaj svemirski zabavni park iskoristi do maksimuma. Veliki broj nivoa imaju veoma kompleksan dizajn. Masivne strukture i obasjani putevi predstavljaju samo delić onoga što ovaj naslov ima da ponudi. Tokom prelaženja nivoa naići ćete na razne stvari koje možete da sakupite i otkrijete. Crveno prstenje je jedna od tih stvari. Svaki nivo poseduje određeni broj crvenih prstenova i ponekad je potrebno nekoliko prelazaka istog nivoa i pomoć određenih Wispova kako bi ste ih sve sakupili. Sakupljanje prstenja vam daje šansu da se borite za jedan od chaos emeralda, a svi znamo šta se dešava kada sakupite svih 7. Šta? Ne znate?! Sram vas bilo.

Sve ovo Sonicu daje vrlo dobar replay value, gde ćete se gotovo uvek vraćati određenim nivoima kako biste ih ponovo istražili. Gejmplej se dodatno produbljuje raznim kozmetičkim itemima. Ne brinite, niko vam ne traži da platite dodatno svoj krvavo zarađeni novac kako bi promenili Sonicov izgled. Naprotiv, svu kozmetiku možete otključati valutom koju sakupite u igri tokom prelaska nivoa. Broj itema je prilično solidan gde možete da promenite ne samo rukavice ili patike, vec i samu auru i boost animaciju.

Ono što može malo da zasmeta u određenim trenucima jeste to da pojedini nivoi nisu dovoljno fluidni. Često ćete se naći u situaciji gde morate da zastanete i odlučite u kom pravcu ćete se kretati. Razlog ovome je upravo taj što nekim putanjama možete pristupiti samo pomoću određenih Wispova. Potrebno je neko vreme navići se na njih, ali jednom kada naučite gde se šta nalazi ovo vam i neće predstavljati veliki problem.

Najveći problem koji sam imao sa ovim Remasterom jesu cutscene. Koliko god da je SEGA odradila dobar posao sa ovim ostvarenjem, svo moje oduševljenje je nažalost palo u vodu kada je prikazana prva scena koja izgleda gotovo identično kao verzija sa Wii konzole. Animacije ne samo da su pikselizovane i mutne, već je i sam rendering primetno zastareo i prosto je neverovatno da ekipa iz Blind Squirrel Entertainmenta nije mogla da poradi na ovome. Srećom, ovi klipovi predstavljaju samo manji segment cele igre, ali to i dalje ne opravdava ovakav tretman.

Osim ovoga Sonic Colors: Ultimate predstavlja jedan sasvim pristojan port. Iako se možda ne radi o savršenoj Sonic igri, mehanike sa Wispovima su prilično zabavne dok su mape dovoljno velike kako bi istražili svaki ćošak. Ako na sve ovo dodamo nekoliko urednih lokacija, nepotrebne ali dovoljno duhovite kozmetičke iteme i slično, Sonic Colors: Ultimate definitivno predstavlja jednu vrlo dobru i modernu avanturu plavog ježa.

Sonic Colors: Ultimate 2021 (Xbox Series X)
  • 8/10
    EmuGlx Score - 8/10
8/10

Finalni utsci

Ukoliko ste kojim slučajem propustili ovo ostvarenje za Nintendo Wii konzole, sada imate jedinstvenu priliku da isprobate jednu od boljih 3D Sonic igara koje smo imali prilike da dobijemo u proteklih nekoliko godina. Iako Sonic Color Ultimate ne možemo da svrstamo u sam vrh najboljih ostvarenja plavog ježa, verujem da smo ipak dobili jedan sasvim solidan remaster koji će fanovi umeti da cene.