Ako volite platforme, onda ste na pravom mestu… pred nama je novi indie naslov jednostavnog naziva – Shu, koji nam dolazi iz malog kreativnog studija pod imenom Coatsink. Posle početnih problema u razvoju ove igre, developeri su bili prinuđeni da ga odgode na neko vreme i dodatno je usavrše, a nakon nešto više od godinu dana Shu je napokon ugledao svetlo dana… Da li se čekanje isplatilo?

Shu je klasični side-scrolling platformer, smešten u pet različitih 2.5D svetova prepunih boja i šarenila koje na prvi pogled neodoljivo podsećaju na novije nastavke legendarnog Rayman-a. Predivna grafika i sjajan crtani art dizajn je nešto što vam kod nje prvo zapadne za oko, kao i sama priča koja je ovde odlično animirana i ispričana bez govora i propratnog teksta. Verno je prenesena dramatična i napeta atmosfera surove oluje koja vas proganja i od koje se spašavate. Tako jednostavno, a zapravo tako bogato je odlika ovog indie naslova gde sve prolazi tako ludo brzo kao da igrate nekog Sonic-a, brzina je ovde glavna stvar gde će vam za njen uspešan prelazak biti potreban dobar refleks. Dok prolazite kroz razne levele uz mnogo skakanja i trčanja, i pritom sakupljate svetleće leptire i druge predmete koji su razbacani i skriveni po njima, vrlo brzo ćete shvatiti da su vam jedini protivnici zapravo prepreke na koje nailazite ispred sebe a ne neki klasični neprijatelji za ovaj žanr koje treba zgaziti ili na neki drugi način uništiti. Toga ovde nema. Može se reći da ćete biti najviše sami sebi neprijatelj, i onih pet života sa kojim startujete svaki nivo će nestajati vrlo lako, a vraćanje na početak levela će biti ne tako redak slučaj. Srećom u Shu postoje zlata vredna checkpoint mesta (koja će vam ujedno i napuniti opet izgubljene živote), tako da će vam putovanje kroz ovu napetu avanturu biti kud i kamo olakšano.

2

Pored predivne grafike i animacije svega u igri, Shu se može pohvaliti i isto tako sjajnim soundtrackom koji ovde ima veliku ulogu u kompletnoj prezentaciji i povećava ugodnost igranja i dojma na maksimum. Što je najbolje, svaki nivo se razlikuje po svom muzičkom stilu. Nekada će vas pratiti lagana uspavljujuća melodija, pa sve do krajnje agresivnih koje će vas dobro razbuditi i dodatno podignuti adrenalin. Tačno po njihovom tempu možete već unapred da predvidite koje vas sve nedaće čekaju na olujnom putu, i koliko muke će biti potrebno da bi se preživela nastala situacija u kojoj se u tom trenutku nalazite –  sve je idealno uklopljeno u celinu.

Tamo gde je Shu malo podbacio su kontrole koje su, iako jednostavne i lake za savladavanje, malo ovde ipak preosetljive tako da se pripremite na dosta izgubljenih života zbog toga. Nije to sada toliko velik problem i neće vam pokvariti sam gameplay, obnova živaca će vam biti potrebna svakako. Tamo gde je Shu najviše podbacio i razočarao je nešto što je već stalni problem indie naslova, a to je trajanje koje je nažalost i ovde vrlo kratko. Iako se to pomalo i očekuje za ovakve indie projekte, ne možemo a da ne budemo pomalo razočarani kada je nešto ovako dobro, kreativno a jednostavno i slatko kao Shu, tako brzo ispričano… ali to ipak nije razlog da Shu propustite, jer ovo je svakako must have za sve fanove ovoga žanra.