Krajem 2000ih godina gaming industija je maltene totalno zaboravila na fanove koji su voleli tradicionalne point & click avanture. Kada bi se poneka 2D avantura pojavila u prodaji, ona je skoro uvek bila vođena čistom nostalgijom, željom da nađe svoju publiku u Evropi (ponajviše Nemačkoj) gde se i dalje nalazilo malo fanova, ili je to bio čist eksperiment manjeg studija koji je hteo da makar nešto izbaci na tržište. U takvom okruženju, Sony je odlučio da potpiše ugovor za tri igre sa Francuskim studiom Quantic Dream koji je do tada bio poznat po ambicioznoj PC igri (kasnije portovanoj na Dreamcast) Omicron i veoma unikatnoj avanturi Fahrenheit (u Americi poznatoj kao Indigo Prophecy). Njihova prva igra za PS3 konzolu je bio skupi projekat koji je ciljao da igračima širom sveta ponudi nešto što do tada nisu videli – avanturu u kojoj će igrači moći sami da menjaju tok priče, utiču na stanje nekoliko glavnih likova, budu emotivno potrešeni dešavanjima na ekranu, i sve to preko fantastične audio/vizuelne podloge koja nimalo ne zaostaje sa ostalim AAA igrama iz tog perioda.

Heavy Rain je avantura koja je ispričana u stilu granajuće interaktivne drame sa primesama akcionih sekvenci (stil koji je kasnije Telltale iskoristio u svojoj popularnoj The Walking Dead igri i drugim izdanjima kasnije). Gameplay se dosta oslanja na emulaciju poteza igrača koje se ostvaruje pritiskom dugmadi ili kompikovanijih kombinacija dugmadi. Ovaj konstantni fokus na QTE momente ponekad zna da frustrira, ali u većini igre ovaj pristup gameplaya daje dozu neizvesnosti koji samo podiže atmosferu na viši nivo. Na svu sreću Quantic Dream je prihvatio reakciju javnosti oko kontrola ove igre i u njihovoj novoj igri Beyond: Two Souls je implementirao blažu verziju ovog sistema.

Heavy Rain PS4 01

Osnovni žanr storytelinga koji se provlači kroz celu igru je mešavina psihološkog trilera i noir-a. Priča je fokusirana na život protagoniste po imenu Ethan Mars, uspešnog arhitekte koji je posle nesreće i gubitka sina upao u tešku depresiju, izgubio sav novac i ima probleme da održi pozitivne odnose sa ostatkom njegove porodice. Efektivnost noir pristupa je dobro prikazana činjenicom da sam početak igre prati jedan normalan dan Ethana pre nesreće, pokazujući ne samo njegov dobar život već i dajući šansu igračima da se upoznaju sa njegovim sinovima i iz prve ruke spoznaju bliske porodične veze porodice Mars.

Ovaj malo sporiji početak se okreće za 180 stepeni u depresiju i tamu, dajući nam jasno sećanje na „dobre dane“ dok Ethan kreće u novu avanturu da pronađe svog drugog sina kojeg je kidnapovao misteriozni serijski ubica pod imenom Origami Killer. Jedna od najvećih prepreka na putu je činjenica da Ethan predstavlja „nepouzdanog protagonistu“ – ni on sam nije siguran da li je možda on serijski ubica. Njegova depresija i psihički problemi ga često stavljaju u situacije koje ne može da objasni, često iznenada izgubi svest i pojavi se na mestima za koje ni ne zna kako je došao do njih.

Ali, priča o Origami ubici nije ispričana samo iz njegovog pogleda. Igrači će takođe moći da se ubace u cipele tri dodatna glavna lika, da upravljaju njihovim životima i na kraju (ako oni prežive) da spoje svi zajedno u uzbudljivoj završnici koja će pokazati istinu o nestalom detetu i ubici koji ga je oteo. Oni su Norman Jayden (FBI profajler koji pomaže lokalnoj policiji na slučaju Origami ubice, ali ima probleme u karijeri zbog problema sa drogama), Madison Paige (mlada foto-novinarka koja odlučuje da sama pronađe ko je Origami ubica, kao i da pomogne Ethanu sa kojim se sprijateljila) i Scott Shelby (iskusni stari privatni detektiv koji pokušava da reši isti slučaj Origami ubice). Ova tri dodana lika su svi odlično realizovani i nude drukčije poglede na priču, a u zavisnosti od vašeg pristupa njihovim sekcijama igre, oni mogu da sakupe informacije koje će pomoći pronalasku ubice, saznaju pogrešne informacije koje će im otežati put do cilja, a ako baš ne uspete da se snađete sa upravljanjem, mogu i da poginu.

Kako god vi igrali, igra se automatski prilagođava novim situacijama i igračima nudi neprekidni tok novih priča na takav način da ne možete primetiti kada ste uradili nešto loše. Adaptivno grananje će vam dati samo jednu moguću varijaciju priče koja će se dosta razlikovati od priča drugih igrača, ali nemojte misliti da ste nešto propustili zbog toga. Lepota ovog žanra (kada je scenario dobro urađen, a ovde na svu sreću tu nema problema) je da ne postoji „loš put“ kroz kampanju. Kakvu god priču razvijete tokom igranja, ta priča će biti vaša. Preporučujemo da posle finala igre ispitate utiske vaših prijatelja koji su igrali igru, da uporedite koje vaše bitne događaje oni nisu videli, i koje bitne događaje su oni doživeli.

Heavy Rain PS4 08

Posle 6 godina prisustva na PlayStation 3 konzoli, Heavy Rain se danas može odigrati i na mnogo moćnijoj PlayStation 4 konzoli. Remaster ove igre je podigao radnu rezoluciju na 1080p, framerate je potpuno stabilan, a raznorazni efekti (kao što su senke, blur, drastično poboljšane teksture) sada igri daju mnogo bolji izgled nego ranije. Jedini pravi minus nove verzije je što ona i dalje koristi originalne FMV cinematike koje je stara igra ponekad koristila da zamaskira učitavanje novih deonica ili da prikaže narativne scene koje u sebi imaju previše lokacija/objekata koje PS3 nije mogao da renderuje. Ovi video snimci na PS4 sekciji sada izgledaju vidljivo lošije od nativnog PS4 renderinga ostatka igre, a sami snimci često prikazuju efekat tearinga (horizontalnog cepanja slike) i makroblockinga (kockasti artefakti nastali prilikom kompresije). Pošto PS3 verzija nije imala ovakve probleme sa FMV sekvencama, možemo da se nadamo da će PS4 verzija dobiti online zakrpu.

Heavy Rain danas ostaje upamćen ne samo kao dobra interaktivna avantura koju svakako vredi odigrati, već i zbog uticaja na industriju video igara koja je u sledećih par godina počela sve više i više da prihvata žanr avantura.

Heavy Rain (PS4)
  • 9/10
    EmuGlx Score - 9/10
9/10

Finalni utisci

Heavy Rain nas je oduševio kada se pojavio u prodaji par godina posle premijere PS3 konzole, a njena PS4 verzija je čini još boljom i lagodnijom za igranje na modernim televizorima. Zanimljivi likovi, sumorna ali veoma dobro realizovana atmosfera, jaka misterija i konstatna mogučnost uticanja na živote četvoro glavnih likova čine ovaj naslov jednim najboljih u žanru interaktivnih avantura.