Kad pričamo o Nintendo igrama, prva dva serijala koja svima padnu na pamet su: Mario i The Legend of Zelda. Ako nastavimo u manje poznatiji sloj, imamo Metroid, Animal Crossing, Kirby a ako zađemo još dalje, dobijemo neke ne-toliko-prepoznatljive serijale, kao što su Xenoblade Chronicles, Splatoon, Starfox, itd. Nintendo ima jako puno svojih video igara i neke od njih su poznatije od drugih. Kad god pričam sa Nintendo fanovima, većina njih je probala većinu igara koje sam nabrojao. Međutim, jedan od mnogih Nintendovih serijala, koji nikada nije dobio pažnju koju zaslužuje je Pikmin. Ovaj serijal je otpočeo na GameCube-u. Iako je dobio pozitivne kritike i dobio čak dva oficijalna nastavka (i gostovao u Super Smash Bros. serijalu), slabo ko je zapravo igrao Pikmine.

 

Da vas ne lažem, i ja sam jedan od takvih. Iako sam znao šta su Pikmini i o čemu se radi igra, nikada nisam imao želju da ih zapravo probam. Sve se promenilo kada je Nintendo izdao remasteovane verzije Pikmin 1+2 za Nintendo Switch nakon čega sam se zaljubio u ovaj serijal. Neverovatno je zabavno igrati kao minijaturni astronaut i voditi sa sobom malu vojsku ljupkih bića koji će za vam nositi stvarčice i braniti vas od buba i žaba. U pitanju je 3D istraživačka avantura, gde kontrolišete vojsku Pikmina i skupljate obične svakodnevne stvari. Vrlo je terapeutski gledati kako mala stvorenja složno nose gumenu patkicu, GameBoy Advance ili čak celu lubenicu. Pikimini zaslužuju mnogo više pažnje nego što trenutno imaju i ja se nadam da ću kroz ovu recenziju nagovoriti neke dugogodišnje Nintendo fanove da konačno probaju ovu unikatnu igru.

Pikmin 4 nastavlja ono što sam voleo od prošlih igara i dodaje mnoštvo novih stvari. Neke od ovih stvari nisu baš najbolje urađene ali za mojih 20 sati igranja, bilo mi je teško da spustim pro kontroler ili celu konzolu (ako sam igrao u handheld modu).

Pikmini će vas slušati i raditi sve što im kažete

Priča u Pikmin 4 počinje gotovo isto kao i svim prethodnim Pikmin igrama. Vi ste majušni astronaut i slećete na planetu koja dosta podseća na Zemlju. Nakon što sletite, shvatate da je sve na planeti veće od vas i da ne možete sami ništa da postignete.

Srećom, vi uspevate da pridobijete poverenje Pikmina. Pikmini su mala slatka živa bića koji rastu iz zemlje kao cveće. Svaki Pikmin ima list ili cvet na glavi koji označava njihovu zrelost. Nažalost, iako se vrlo lako množe, Pikmini nisu naročito inteligentni i nemaju osećaj vođstva. Srećom, tu ste vi, izgubljeni astronaut, koji im može dati uput i smisao za njihovo postojanje. Zbog nekog razloga, mali slatki Pikmini će vas pratiti i slušati sva vaša naređenja. Iako su vrlo slabašni pojedinačno, Pikmini su kolektivno vrlo jaka sila. Jedna od najkorisnijih stvari kod Pikmina je nošenje stvari. Kako istražujete planetu na kojoj ste sleteli, vi pronalazite delove za brod i blago. Uz pomoć Pikmina, vi možete da prenesete težak teret do vašeg svemirskog broda i onda unovčite taj predmet za pare ili neku drugu nagradu.

Pikmini će vam takođe biti i telohranitelji. Ako vas budu napale bube ili žabe, dovoljno je da bacite nekoliko Pikmina na njih i vidite koliko su neustrašiva ova slatka stvorenja. Pikmini su takođe dobri graditelji i mogu da naprave mostove, razbiju zidove ili naprave nekakav prolaz. Nažalost, Pikmini vrlo lako umiru. Kako igrate igru, neki pikmini će pasti u provalije, neke će pojesti bube i žabe a neki će se i udaviti. Jezivo je koliko lagano možete da napravite nove pikmine kako bi zamenili stare. Dovoljno je da sakupite malo lokalnog cveća (koje liči na čepove za flaše) iz kojih će niknuti novi Pikmini. Na raspolaganju vam je i nekoliko vrsta pikmina. Crveni pikmini su jaki i imuni na vatru. Žuti su lagani i imuni na struju. Plavi (najkorisniji) pikmini mogu da plivaju. Kako napredujete kroz igru, otključaćete još nekoliko vrsta pikmina.

Upravo sam vam opisao sve Pikmin igre i isto važi i za ovaj četvrti deo. Nakon što napravite svog astronauta, vi (ponovo) istražujete nepoznatu planetu uz pomoć vojske Pikmina. Srećom, ovaj put imate ceo tim koji je sa vama … ili će biti sa vama, nakon što ih sve spasite. Da, brod vam se opet uništio i sva posada se izgubila negde na planeti. Zapravo, mnogo više astronauta se izgubilo i jedan od vaših zadataka je da ih sve pronađete i spasite. Srećom, imate armiju slatkih cvetolikih bića tako da će cela ova ekspedicija biti vrlo zanimljiva. Vaš konačni cilj je da pronađete kapetana Olimara, glavnog protagonistu iz Pikmin 1 i 2.

Oatachi je najbolji dečko

Glavna novina za Pikmin 4 je vaš spasilački pas, Oatachi. Odmah da vam kažem, ne znam kako se osećam u vezi ove kuce.

Nemojte loše da me shvatite, Oatachi je preslatka kuca i daje ovom serijau mnogo Quality of Life dodataka. Može da nosi vas i vaše pikmine, može da iskopava stvari, može da napada neprijatelje, može da nosi stvari natrag do baze, može čak i da komanduje pikminima. Zapravo, Oatachi je toliko koristan da vam skoro ni ne trebaju Pikmini. Da, naravno da će moja armija pikmina da nadmaši skoro svakog protivnika u ovoj igri, ali kada bih imao 5 Oatachi-ja, bio bih neuništiv. Osim stvari koje sam nabrojao, Oatachi može da nauči nove sposobnosti, da juriša i onesposobi neprijatelje i čak da čuva određena mesta na mapi. Ako vas mrzi da bacite 50 pikmina do nosi jedan težak predmet, samo zaposlite ovu slatku kucu koja može da bude jaka kao 100 pikmina.

Moja nejomiljenija i naj-NE-omiljenija stvar sa Oatachi-jem je što on postane vaše prevozno sredstvo. Jednostavno uzjašite ovu krznenu lopticu zajedno sa svojim Pikminima i jurišajte po mapi brže nego što ste ikada mogli (u bivšim Pikmin igrama). Oatachi čak ide i preko vode, što znači da možete i Pikmine koje ne plivaju da prenesete. Kad treba da zaposlite Pikmine, ne morate ni da siđete s njega. A kada vidite neprijatelje, samo jurišajte na njih i u jednom potezu im skinite pola energije dok istovremeno bacate sve pikmine sa Oatach-ija da završe posao. Kao što vidite, ovaj pas ukrade celu igru i to može da bude problem. Bojim se da će zbog Oatachi-ja buduće Pikmin igre morati da imaju isto psa jer je dodao toliko novina da ne znam da li bih mogao da igram buduće igre bez njega. Skoro sve zamerke koje sam imao za bivše Pikmine su rešeni zahvaljujući ovoj kuci. Ali zato sam izgubio onaj lepi pogled gde ja idem hrabro i za sobom vodim sve svoje Pikmine koji me verno prate (i čak pevaju). Sada svi sednemo na Oatachi-ja… i već smo stigli. Nema više napetih borbi protiv neprijatelja jer je dovoljno da se Oatchi zakuca u nekoga i skoro svaka borba je već dobijena.

Još jednom ponavljam, ovaj pas je izuzetno koristan ali baš zbog njega kao da igra gubi mnogo onoga što me je navelo da se zaljubim u serijal. Ili možda samo mrzim pse? (Ne brinite, ne mrzim pse).

Misliš da si dobar u Pikmin igrama? Bro, do you even DANDORI?

Osim kuce, druga velika novina za Pikmine su Dandori izazovi. Dandori je japanska reč koja znači “organizacija”. Drugim rečima, Dandori je vaša sposobnost da sa ograničenim vremenom i pikminima što više postignete. Kao i u prošlim delovima, imamo “tamnice” u koje uđete sa vašim Pikminima i prelazite spratove tako što skupljate blago i sređujete neprijatelje i boss-ove. E pa, Dandori izazovi su malo drugačiji. Umesto tamnice, imaćete samo jednu arenu. Imamo dve vrste Dandori izazova.

Prva vrsta je time limit. Za ograničeno vreme vi treba da sakupite dovoljan broj poena tako što ćete nositi stvari natrag u bazu. Svaki ovakav izazov počnete sa ograničenim brojem Pikmina i potrebno je da efikasno skupite još i organizujete ove što imate da što brže skupite što više predmeta. Super zabava, što se mene tiče.

Druga vrsta su Versus Borbe i ovo je… loše. U Dandori borbama vi se trkate sa vašim protivnikom ko će više skupiti stvari pre nego što istekne vreme. I šta je ovde problem? Na papiru, ništa! Takmičite se ko je organizovaniji, jel tako? Pa zapravo, ne. Osim što vaši pikmini treba da skupljaju stvari, vi možete da ih koristite da direktno napadate protivnika. Da, samo uzjašite kucu i krenite u napad, otimajte predmete i čak koristite power-up-ove da sabotirate protivnika. Kakva organizacija, jel da? Ove borbe možete igrati čak i protiv drugih igrača u lokalnom split-screen modu. ALI, čak i da igrate sami protiv AI protivnika i dalje morate da igrate u split-screen modu? Zašto? Stvarno ne znam. Ove Vs. Dandori borbe mi deluju skroz protiv duha Pikmin igara jer se baziraju na otimanje i sabotažu, umesto na organizovano skupljanje stvari. Ni u jednoj borbi nisam uživao, iako nisu bile teške. Nažalost, ima ih stvarno mnogo u celoj igri.

Glavni HUB i noćno istraživanje

Vi i vaša grupa astronauta sada imate i glavnu hub bazu. Kao i u bivšim Pikmin igrama, svaki in-game dan birate gde ćete istraživati. Svaka lokacija ima skriveno blago, nivoe i Dandori izazove. Za neke ćete morati da imate određene pikmine (naročito vodene). Iz glavne hub baze takođe dobijate i sporedne zadatke. Ovo su vrlo jednostavni zadaci koje ćete svejedno uraditi kako budete napredovali kroz igru. Sredite odrđeni broj neprijatelja, nađite dovoljno blaga ili posadite dovoljan broj pikmina su samo neke od tih zadataka.

Ono što me je prijatno iznenadilo je kada spasete nekog od novih astronauta vi automatski otključavate nove zadatke. Da, svaki NPC kojeg spasite vam daje nove zadatke. A šta su nagrade za ove zadatke? Dijamanti! Osim što ih dobijate kao nagradu možete ih skupiti i sa Pikminima dok ste na terenu. Sa ovim dijamantima vi možete otključavati dodatke za Oatach-ija i vas, kao i da kupujete predmete. Možete da imate više energije, imunost na elemente ili jaču zviždaljku kada postrojavate pikmine. Ništa od ovoga vam nije neophodno ali pojednostavljuju neke stvari tokom igre.

U bazi takođe možete da trenirate Oatachi-ja. Svaki put kada u bazu povratite astronaute Oatachi dobija jedan poen. Pomoću ovih poena, vaš kuca može naučiti da nosi teže predmete, da jače udara ili čak naredbu da ode u bazu i dovede još Pikmina. E sad, ponekad ćete pronaći preživele astronaute koji uopšte ne nose kacige sa kiseonikom. Ovi astronauti nekako preživljavaju tako što prekriju lice otrovnim liščem. Nažalost, zbog ovoga i polude i samo žele dandori bitke. Kako bi ih izlečili, potrebno je da koristite specijalan gel koji se može dobiti samo noću.

Ovo nas dovodi do noćnih borbi. Po prvi put u Pikmin serijalu, možete da radite noćne ekspedicije. Nažalost, nije ni nalik glavnoj igri. Dok ste na noćnoj ekspediciji, možete da koristie isključivo Glow Pikmine (svetlucave pikmine). Potrebno je da zajedno sa ovim pikminia, i naravno Oatachi-jem, odbranite bazu od neprijatelja koji je napadaju. Drugim rečima, treba da sačuvate jednu građevinu do jutra. Neprijatelji će biti isti kao i po danu samo što će biti mnogobrojniji i agresivniji. Da, dosta podseća na zombi survival igre ali nije toliko strašno. Ove noćne ekspedicije nisu toliko zabavne jer je ceo fokus na borbama protiv neprijatelja ali bar brzo budu gotove.

Moglo je to i bolje da izgleda…

Nisam baš zadovoljan kad je reč o prezentaciji Pikmin 4. Grafički, igra uopšte ne izgleda impresivno čak ni za Nintendo Switch. Teksture i karakteri samo malo oštrije izgledaju od Pikmin 3. Igra radi na stabilnih 30 FPS-a, što je malo razočaravajuće jer sam očekivao više od Nintendove First-Party igre.

Ne pomaže ni što su lokacije gotovo identične kao i u bivšim Pikmin igrama. Stvarno mi je dojadilo da već u 4 igre istražujem iste bašte i dvorišta. U Pikmin 4, KONAČNO, možete da istražujete unutar nečije kuće, što je super, ali ovaj nivo otključavate tek pred kraj glavne igre. Srećom, ništa od ovoga vam neće remetiti gameplay. Iako igra nije grafički impresivna, nije uopšte ružna za gledanje. Osim toga, igra jeste namenjena za najmlađima koji se sigurno neće žaliti za izgled igre.

Komande su vrlo jednostavne. Imate slobodno pomeranje kamere i stalan nišan kojim određujete gde ćete baciti pikmine. Imate lakši način da brzo menjate koje pikmine želite da kontrolišete i čak prečice na koje možete namestiti brz pristup mapi, predmetima ili misijama. Moja omiljena inovacija je Rewind Time (premotavanje vremena). U starim pikmin igrama, nekada se dešavalo da me napadne zeznut neprijatelj koji mi jednim udarcem može pokositi pola pikmina. Ako vam se ovo desi, slobodno koristite Rewind Time i vratite se par minuta u prošlost. Izuzetno korisna opcija naročito protiv teških boss borbi.


Igru na test dobili smo od firme Nintendo preko distributera CD Media

Pikmin 4 (2023) Nintendo Switch
  • 8.5/10
    EmuGlx Score: - 8.5/10
8.5/10

Finalni utisci:

Pikmin 4 je odličan nastavak na odličan serijal. Da, ima par stvari koje mi se nisu toliko svidele u ovom nastavku, ali sam svakako uživao u u ovoj igri. Ako smatrate sebe obožavateljem Nintendovih igara, a nikada niste igrali Pikmine, šta više čekate? Probajte i uverite se zašto je ovo toliko zabavna i opuštajuća igra koja je ukrala srca mnogih fanova, a naročito moje.

PROS
– Mnogo Quality of Life dodatkata u odnosu na stare Pikmin igre
– Oatachi je neverovatno koristan
– Mnogo novih modova

CONS
– Versus Dandori borbe nisu dobro napravljene
– Pikmini ne deluju toliko korisno kada ih poredimo sa kucom
– Ograničen FPS i slaba grafika