The world ends with you je često zapravo bila moja slobodna dramaturgija kada bih prešao neku dobru igru i na kraju ostao blenući u credits smišljajući koja igra će popuniti prazninu u duši. Tako sam u jednom trenutku nakon prelaska neke igre odlučio da se dohvatim originalne igre The World Ends With You na Nintendo DS koji mi je skupljao prašinu kao biblioteke nakon uvodjenja brzog Interneta u domove. Originalna igra je stekla donekle svoju vrstu kulta, za ljubitelje popularne japanske kulture i šetnje po legendarnom Shibuya distriktu, igra je nudila nešto totalno drugačije. Pošto je ovo bilo izdanje za Nintendo DS bukvalno je bilo obavezno da postoji neki gimmick da bi igra bila interaktivnija i Square Enix definitivno nije kaskao sa tim trendom. Nakon originala, kreatori su odlučili da obraduju stare i buduće fanove sa nastavkom ove legendarne igre. Prva stvar koju sam pomislio je da li igram Kingdom Hearts s obzirom na stil, da bih shvatio da je za dizajn zadužen Tetsuya Nomura, koji stoji iza Kingdom Hearts-a.

Grafički igra donekle daje nekako zastareli osećaj, kao da je odlučeno da se igra sa DS prenese u 3D svet i lansira u kandže izdavača ignorišući grafiku, tako da igra donekle kao da je stvorena za Swtich kome grafika nije prioritet. Šarm stare igre je definitivno tu, ali većina igrača neće ceniti taj retro osećaj već će početi da je poredi sa sličnim igrama i primeti da je nekako igra više za prethodnu generaciju konzola.

 

NEO TWEWY (skraćena verzija jednog od najdužih imena za igru) počinje sa neočekivanom smrću protagoniste i njegovog prijatelja odakle isti otkrivaju svoje moći i postaju uvučeni u Reapers igru. Izgubljeni kao jehovini svedoci ispred automatskih vrata, dvojica naših heroja pokušavaju da shvate gde su završili, zašto se pojavljuju čudovišta koja samo oni vide i zašto se vodja cele te igre zove Shiba (mislim barem sam se ja zapitao).

Jedna od zanimljivih činjenica je da ova igra neopisivo vuče na Personu 5 u nekim aspektima.

Šetate po Tokiju? Check!

Istražujete razne radnje? Check!

Borite se protiv čudovišta koje niko drugi ne vidi? Check!

Postoji alternativni svet nevidljiv običnim smrtnicima? Check!

Gradite socijalne odnose sa drugim članovima? Check!

Imate aplikaciju na telefonu kojom pristupate alternativnom svetu čudovišta? Check!

Jedete na različitim mestima raznovrsnu hranu koja vam donosi bonus u bitkama? Check!

Razlika je što u NEO TWEWY nemate potezni RPG već upoznajete protivnike sa raznim napadima u stvarnom vremenu kojima ih brišete iz egzistencije.

NEO nije izgubio smisao uživanja u pop kulturi Japana tako da opremanje vaših karaktera u vidu oblačenja istih prema poslednjim trendovima Shibuya  mode, konzumacija raznih vrsti hrane, i na kraju opremanje vaših karaktera sa bedževima koji vam omogućuju nove napade je tu kao i u originalu.

S obzirom da je ovo Square Enix RPG logično je da možemo očekivati neke stvari kao što su ozbiljan plot twist, upoznavanje novih saputnika koji će vaš tim činiti nezaustavljivim i naravno ponekad iscrpne i pomalo naporne bitke koje će vas držati na ivici stolice/kreveta ili gde god da budete igrali ovu igru.

Osnova priče ove igre je da u Reapers igri se postavljaju dnevno razni zadaci i čiji tim ispuni zadatke, šampion će imati pravo da mu se ispuni jedna želja. Protivnici koji otežavaju ovu igru su pored regularne konkurencije u vidu drugih timova, i čudovišta koja se zovu Noise (da, legit možete da vidite buku). Svet NEO TWEWY je zabavan i tera na stalna razmišljanja oko raznih filozofskih tema pogotovo oko tehnološko ljudske konekcije (iliti stalne upotrebe i oslanjanja na telefon). Stanovinici ovog paralenog sveta poznatijeg kao Underground žive u hiper stilizovanom svetu, iskorišćavajući misli gradjana koji nemaju pristup tom svetu i bukvalno se bore sa sopetvenim demonima. Svet se možda promenio za 14 godina od prve igre ali osnovne ideje koje je originalna igra ustanovila su ostale iste. Svi su opsednuti sa poslednjim krikom mode i preskupim krpicama, dok je kultura fangirl-ovanja postala tehnički religija. Van bitke sa Noise-om, naši heroji će se šetati po ulicama i čitajući misli uticati na mišljenja drugih.

Uticaj Persone 5 kao i Kingdom Hearts je definitivno ostavio trag na kreaciju ovog genijalnog nastavka. Borbe su kompletno flashy i stilizovane, estetika izlazi kroz ekran kao i kroz zvučnike (s obzirom da je muzika u NEO TWEWY izvanredna i zarazna). Dizajn likova pokušava da negira stariji stil grafike i činjenicu da ova igra grafički i dalje pripada portabilnim konzolama.

Sami karakteri popunjavaju tradicionalne arhetipe namenjene svom žanru, simpatični su i ne odskaču od ostatka ekipe da bi vam se smučili ili postali odbojni (nešto kao agresivno toksično pozitivne osobe ili tako neko zlo čiji stavovi imaju izuzetno laksativno dejstvo). Neću mnogo pričati o našim herojima osim da se zovu Rin i Fret, pošto bi njihov odnos pomalo spoilovao priču za iole iskusnije JRPG igrače tako da ću to zadovoljstvo prepustiti zainteresovanim fanovima, ali će harizma svih karaktera biti tačno na mestu i svako će moći da pronadje sebi dovoljno zabavnog karaktera u igri.

Dolazimo do glavnog dela igre a to su borbe. Vaši karakteri će tokom igre sakupljati bedževe (pins) koje kada opreme, dobijaju nove moći i drugačije napade. Pošto u timu imate 4 člana, kombinacije pinova kojih ima preko 300 će vam držati pažnju dovoljno dugo dok budete tražili najbolju kombinaciju za vaš estetski tim. Takodje zabavna činjenica je da nemate pojedinačni HP bar za svakog člana tima već da svi dele zajednički bar koji ako se istroši, barem dobijate stilizovani Game Over natpis. Zadaci koje budete dobijali u Reapers game mogu biti monotoni pogoto što se dešavaju na nekoliko istih lokacija. Zadaci mogu biti apsurdni i repetativni tako da me ne bi čudilo da nakon 1/3 igre ljudima igra počne da gubi interesovanje, nešto kao 18595839928 kačenje DM/WA ili Mišljenje storija od iste osobe koju ste na kraju blokirali.

Takodje par sitnih detalja mogu da vam donesu popriličnu zabavu u igri. Težina igre se može namestiti u svakom trenutku zajedno sa nivoom karaktera. Što su protivnici veći nivo, imate veću šansu da dobijete bolje pin-ove koji će vam olakšati igru. Igra toliko potencira backtracking nažalost, da imate replay opciju koja omogućuje da se vratite u prethodne dane u igri, završite sve sporedne zadatke i povećate socijalne linkove sa članovima tima i drugih saradnika i prijatelja, pošto kao i u Personi, maksimalni socijalni link vam omogućuje posebno jake pinove.

Generalno gledano kao neki zaključak, NEO je bukvano zaglavljen izmedju dva sveta. Borba je brza i zabavna, podložna silnim eksperimentisanjima, ali zadaci i mozgalice u igri su donekle blede i repetativne. Ukoliko ste fan JRPG igara, pogotovo Persona serijala ili Kingdom Hearts u urbanom svetu, NEO će vam držati pažnju. Igra generalno ima tonu materijala koji zaslužuje serijal igara kao mnogo ozbiljnija igra Nomure koja je napravljena u saradnji sa Disney-em.

Neo: The World Ends with You (PS4)
  • 8/10
    EmuGlx Score - 8/10
8/10

Finalni utisci

PROS: Uživanje u popularnoj kulturi japana, Jako dobre i stilizovane borbe, muzika.
CONS: Grafički igra pripada prethodnim generacijama konzola, questovi mogu biti repetativni i monotoni, previše neiskorišćenog potencijala.