Square Enix veterani JRPG žanra poznati su po mnogo čemu, pre svega Final Fantasy serijalu ali i po lošoj navici da neke naslove razvijaju previše dugo. Takvu sudbinu imao je Final Fantasy XV koji je razvijan i odlagan od 2006. Negde u slično vreme započet je i rad na nastavku još jedne Squareove legendarne franšize – Kingdom Heartsu. Prva dva dela obeležila su doba kada je PlayStation 2 suvereno vladao gaming scenom, a Square imao popriličan hot streak sa fantastičnim JPRG naslovima. Bila su to druga vremena, kada Square nije znao da omane i dok su još uvek imali veliko poverenje kod svojih fanova. Ipak i tada smo se pitali da li su baš čitavi kada je najavljena kolaboracija sa Diznijem za prvi Kingdom Hearts. Još dok je igra bila u konceptualnoj fazi, nismo bili sigurni da li Square koji nam je doneo FFX može da izenese tako sulud koncept. Ideja je bila mashup između svetova i likova popularnih Dizni filmova i Squarovog stila koji je tada uključivao i brojne likove iz Final Fantasy igara, kao i par originalnih likova napravljenih posebno za KH u prepoznatljivom Tetsuya Nomura fazonu.

I uspeli su nekako, prvi Kingdom Hearts je bio fantastična magična igra, sa suludom pričom ali abnormalno kvalitetnom produkcijom i beskrajno zabavnim akcioni JRPG hack and slash sistemom. Nastavak sa samog kraja 2005. godine odneo je stvari samo na još luđi nivo sa još Dizni svetova i još luđom pričom koja se već tu negde otrgla kontroli. Pa čak i ako niste bili u stanju da ispratite zapetljani lore Kingdom Hearts univerzuma zabavni tečni gameplay, atmosfera i magični vibe koji igra ima ne bi vas ostavili ravnodušnim, kao što i nisu milione fanova širom sveta nakon što su prva dva izdanja ostvarila ogroman uspeh kako u prodaji tako i kod kritičara, i zasluženo otišla u legendu. Planovi za treći deo počeli su kao što smo spomenuli već oko 2006. godine uoči izlaska PlayStationa 3, za koji je ovaj nastavak originalno i bio najavljen. Ipak čitava jedna generacija PlayStationa je prošla bez pravog Kingdom Hearts nastavka. Praktično od 2005. pa do danas ovaj serijal egzistirao je samo kroz spinoffove na džepnim konzolama kao i HD remaster reizdanja. Nedavno smo imali i Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue koji je doneo i malo originalnog sadržaja kao pripremu za trojku koja je evo tek 2019. godine napokon izašla za PlayStation 4 i po prvi put u istoriji serijala i za Xbox konzolu.

Kingdom Hearts III nastavlja se direktno na drugi deo iz 2005. godine, u glavnom meniju već i pre pokretanja nove igre postoji par video klipova koji pokušavaju da u sažetoj formi podsete na događaje iz prethodna dva nastavka i brojnih spinoffova koji pokrivaju dešavanja između glavnih delova. Iskreno, ti klipovi neće biti dovoljni da pohvatate sve, pa čak i ako dođete na suludu ideju da nabavite Kingdom Hearts: The Story So Far mega izdanje koje sadrži SVE nastavke (devet igara!) doterane za PS4, i odvojite stotine i stotine sati da pređete apsolutno sve Kingdom Hearts igre, postoji velika šansa da vam i tada neće biti 100% jasno sve što se dešava. Tako da naš savet bi bio da jednostavno krenete sa trojkom, i uživate u prelepoj grafici novih Dizni / Pixar svetova kao i sjajnoj suludoj akciji koju ovaj nastavak donosi.

Sora, Paja Patak i Šilja će opet juriti heartless čudovišta, nobodies i novu organizaciju XIII kroz mnoge nove svetove kao što su oni zasnovani na Dizni klasicima Monsters INC, Toy Story, Tangled i Frozen, ali i neke stare kao što su svet Hercules crtanog. Ultra realistični Pirati sa Kariba su ponovo tu i još nekoliko poznatih lokacija od ranije. Nostalgija je na nivou jer je borba totalno u PlayStation 2 fazonu baš kao što se sećamo, suludi napadi koje Sora izvodi sa keyblade-om, Final Fantasy like magije, zajednički potezi sa saborcima, summoni i nove Disneyland atrakcije koje možete prizvati za vreme borbe daju unikatan šmek ovoj over the top akciji. Starih i novih mehanika zaista ima mnogo i praktično prvih nekoliko sati igre tutoriali će vas smarati bez prestanka objašnjavajući vam još dodatnih stvari koje ćete morati da zapamtite i dodate u svoj arsenal. Ipak u praksi u većini slučajeva ako se igra na normalnom ili nižem nivou težine i mashovanje napada uz povremeno korišćenje speciala kada se napune je sasvim dovoljno, ali poprilična dubina sistema svakako postoji za one koje žele veći izazov. Iako borba deluje kao u nekoj stylish action igri – pravi RPG sistem postoji u pozadini, tako da ćete levelovati vaše likove, menjati im opremu, levelovati keyblade-ove i menadžerisati sa itemima koje je moguće i sintetisati… i tako dalje. Pored borbi i dugih međuanimacija čija smenjivanja čine osnovni tok igre postoji i izuzetno mnogo sporednih zezalica. Sora ovoga puta ima smart telefon sa kojim može da slika okruženje i pravi selfije, traži skrivene Miki Maus simbole rasute po svetu ili završava photo izazove koje postavljaja Mog. U telefonu je moguće igrati i mini igrice zasnovane na LCD igrama sa početka 80ih, 3elektronika style!

Tu je i veoma složena mini igra sa pripremanjem hrane sa Ratatouille-em u bistrou koji drži Baja Patak. Hrana koju pravite u ovoj mini igri se može sortirati u custom obroke koji vam daju buffove na određeno vreme. Skoro kao posebna igra tu su i Gummi svemirski brodovi sa kojim putujete između svetova ovoga puta u otvorenom svemiru koji je moguće istraživati za resurse, učestvovati u Star Fox-like borbama, i naravno beskrajno customizovati izgled i funkcionalnost broda u veoma složenom editoru. Jednostavno Kingdom Hearts III poput nekog zabavnog parka prosto puca od sadržaja i aktivnosti pored glavne priče pa je samo na vama koliko želite da se dodatno upustite u iste.

Svet Kingdom Heartsa izgleda nikada bolje zahvaljujući Unreal 4 endžinu koji na konzolama izgleda i radi bolje od Squareovog clunky Luminous endžina korišćenog u Final Fantasy XV. 3D grafika koja podseća na crtani film zamenjena je ovoga puta malo realističnijim stilom koji više liči na Pixarove animirane filmove. Iako oba jača sistema imaju podršku za 4k najbolje iskustvo je svakako na PlayStation 4 Pro u 1080p modu gde sa poprilično stabilnih 60fpsa Kingdom Hearts III radi fluidno i lepo baš kao njegovi sjajni prethodnici na PlayStationu 2. Situacija na basic sistemima je nešto gora, ali čak i igranje na njima predstavlja bolju opciju od uključivanja “stable” moda u 4k, na Pro-u odnosno X-u, koji zakucava fps na 30 sa užasno lošim frame pacingom. Nadamo se da će slično Final Fantasy XV i Kingdom Hearts III dobiti nekoliko dobrih patcheva nakon izlaska koji će ublažiti ovaj problem.

Kingdom Hearts III nas vraća u legendarno vreme Square Enixa, i pokazuje da je stara ekipa sa Tetsuya Nomurom na čelu i dalje u stanju da napravi čistokrvnu japansku igru. Ideja da glavni fokus i dalje bude suluda prekomplikovana priča koju ni većina starih ili nedaj bože zalutalih novih igrača neće pohvatati, je poprilično hrabra ali i iskrena, jer imamo zaista pravi nastavak Kingdom Heartsa, napravljen za fanove bez i malo kompromisa i prilagođavanja zapadu i novim trendovima. Jedine zamerke u odnosu na duh starijih igara mogu se uputiti na nedostatak Final Fantasy likova u igri. Autori su to objasnili tako da Final Fantasy likovi više nisu potrebni da se Kingom Hearts progura, kao i da je u vreme originalnih nastavaka bio big deal videti Final Fantasy likove izvan svojih matičnih igara, što je u međuvremenu i prestalo da bude toliko posebno sa gomilama igara koje okupljaju Squarove legendarne likove. Iako se ne bi bunili da smo negde tokom igre sreli ponovo Clouda ili čak i postavu iz Final Fantasy XV, cilj Kingom Heartsa III je ipak bio da se priča privede kraju, da se svi loose ends pokriju bez dodatnog komplikovanja.

Novi Kingdom Hearts u obliku u kome jeste, danas u 2019. godini svakako ne predstavlja naslov za svakoga. Skoro da je suludo i pokušati objasniti nekome ko je odrastao na Steamu i PC igrama bez dodira sa PlayStation 2 značaj i kvalitet jednog ovakvog klasičnog japanskog ostvarenja. Kao takav isključivo predstavlja poslasticu za old Square nostalgičare ili stare Kingdom Hearts fanove koji su dok su čekali nastavak decu upisali u osnovu školu. Kao da je došao iz nekog paralelnog sveta gde japanska industrija nije posrnula, i gde se igre i dalje prave u PlayStation 2 fazonu, Kingdom Hearts III završava ovaj legendarni serijal na pravi način. Sada Square, isti endžin, ista ekipa, Final Fantasy VII Remake, vreme je!

Kingdom Hearts III (PS4 Pro)
  • 9/10
    EmuGlx Score - 9/10
9/10

Finalni utisci

Nakon bezbroj godina čekanja novi Kingdom Hearts donosi skoro sve što smo očekivali. Nedostatak Final Fantasy likova i insistiranje na komplikovanoj priči do kraja su interesantne odluke ali kao kompletan zabavan paket prepun novih sadržaja i kvaliteta Kingdom Hearts III nas prebacuje u paralelni univezum gde Square i dalje pravi dobre igre. Bez obzira na neosponi kvalitet i verodostojnost prethodnicima barijera za nove igrače je možda i previsoka.