Dok smo svi željno iščekivali bilo kakve vesti o Metroid Prime 4, Nintendo je na svom Februarskom Nintendo Direct-u. samo tako, shadow drop-ovao remasterovanu verziju prve Metroid igre. Svi smo se oduševili što ćemo konačno moći ponovo da iskusimo ovu legnedarnu igru i to sa poboljšanom grafikom. Ali, u svom ovom tom uzbuđenju, zaboravili smo jedan vrlo bitan detalj. Ovo je ipak igra koja je izašla pre više od 20 godina (2002)!

I, kako se tako stara igra drži u modernom igračkom okruženju? Da znate, dosta dobro! Skoro sam zaboravio koliko je zabavna, atmosferična i pre svog vremena bila Metroid Prime i drago mi je da je dostupna na Nintendo Switch-u kako bi svi mogli da je iskuse.

Šta je to metroid?

Sećam se još uvek prve Metroid igre. Bila je to igra o nekom svemircu u naranžastom oklopu. Umesto nivoa, bili smo na jednoj velikoj stanici i morali smo da istražujemo i vraćamo se napred-nazad, dok nismo skupili dovoljno stvari da pređemo igru. Na kraju igre smo dobili scenu gde nam svemirac maše i čestita što smo prešli igru.

ALI. Ukoliko biste prešli originalanu Metroid igru za manje od 5 sati, dobili biste specijalnu nagradu. Svemirac bi skinuo kacigu i ispostavilo se da je u pitanju devojka. Iako ne zvuči specijalno u današnje vreme, 1988 ovo je bio spektakl, jer su video igre uglavnom igrali muškarci (dečaci). Kada smo otkrili da smo svo vreme igrali kao super-ženska bio je to ne-toliko-mali preokret u gaming kulturi.

Naravno, pomoglo je i što je originalan Metroid bila dobra igra. Zapravo, toliko je bila dobra da je, manje-više, izmislila novi žanr video igara: Metroidvania. I šta uopšte znači Metroidvania? To je tip video igre u kojoj idete po otvorenoj mapi gde vam je u početku skoro svaki pravac nedostupan. Jedan put je previsok, drugi put je blokiran preprekom, treći put je ispod vode i vi upočetku imate vrlo malo opcija gde možete da idete. Kada dođete do kraja tog jedinog puta koji vam je dostupan pronalazite unapređenje (upgrade), recimo, dupli skok. Sada se vraćate na početnu poziciju i idete onim prvim putem koji je bio previsok. Na kraju tog puta čeka vas novi upgrade, recimo, disanje pod vodom, i tako napredujete redom.

U svakom momentu, vi možete da pogledate mapu koja će vam prikazati tačno gde se nalazite, gde ste (i niste bili) a ponekad i gde treba dalje da idete. Mapa je izuzetno važna za svaku Metroid igru. Cilj svake Metroidvania igre je da igrači nekoliko puta pređu isti teren, nauče nivo napamet i osete ponos kada konačno nađu nešto novo što će im pomoći da istraže nove predele mape. Iako su ovu formulu usavršile Metroid i Castlevania, danas imamo mnogo lepih Metroidvanija igara i izgleda da nikada neće prestati da izlaze.

A Metroid? Pa to vam je neprijatelj iz igre, kao neka svemirska meduza. Može da se prikači za vas i da vam sisa energiju kao parazit. Nekada je običan neprijatelj, nekada boss.

Metroid iz prvog lica

Kada se Metroid Prime prvi put pojavio na GameCube-u 2002, igrači su bili zbunjeni. Vidite, do sada su sve Metroid igre bile 2D platforme, ali Prime je odlučio da proba nešto nečuveno: da bude iz prvog lica. Da ne spominjem, što u to vreme niko nije znao šta da radi sa FPS (first person shooter) igrama na konzolama!

Osim nove perspektive, Metroid Prime je u duši i dalje Metroid igra koja je verna Metroidvanija formuli. Ovo je već bilo dovoljno inovativno za svež nastavak ove popularne franšize, ALI developerima ni ovo nije bilo dosta. Dodali su predivnu grafiku, božanstvenu muziku, i da, uspeli su da na malom GameCube-u nameste da igra radi u 60FPS-a. Metroid Prime je, u svakom pogledu, bila igra koja pomera granice. Nekoliko godina kasnije, dobila je i dva nastavka, kao i port trilogije za Wii i Wii U, i evo je sada na Switch-u (doduše, bez nastavaka).

Kao što sam već rekao, zaboravio sam koliko je zabavna ova igra i u slast sam je prešao za manje od 15 sati.

Šta se to desilo sa Chozo rasom?

Igra počinje tako što Samus Aran (glavni lik) sleće na svemirsku stanicu pirata koji su poslali S.O.S. signal. Njihovi eksperimenti su podivljali i pobili skoro sve na stanici. Ova sekcija služi kao tutorijal gde se upoznajete sa komadama i mehanikama. Nakon što rešite problem na stanici, desi se eksplozija i Samus izgubi sve svoje moći.

Kasnije slećete na planetu Talon IV gde vraćate svoje sposobnosti, jednu po jednu, dok istražujete šta se ovde tačno desilo. Stanovnici planete, Chozo, su iščezli, a u njihovim natpisima spominju otrov pod imenom Phazon.

Najiskrenije, da mi ovaj sinopsis nije bio potreban za ovu recenziju, ne bih se ni raspitivao o čemu je priča. Metroid igre se skroz fokusiraju na gameplay dok je priča razbacana svuda a na vama je da je sastavite, ako to želite (kao Dark Souls). U svakom slučaju, sve što treba da znate je da treba da povratite sve svoje moći (možda i da pokupite neku novu) i da prebijete poslednjeg boss-a.

Zašto je Metroid Prime toliko poseban?

Platforme iz prvog lica obično nisu dobra ideja, ali Metroid Prime je jedna od retkih igara kojoj to uspeva. Ići ćete po nekoliko bioma (zona), skakati po platformama, boriti se s neprijateljima i naravno skupljati unapređenja za svemirsko odelo.

Kao i u svakoj Metroid igri pre, ili posle, najveća zabava je kada pokupite novi dodatak i naučite da ga koristite. Samus počne sa običnom blaster puškom koju nosi na desnoj ruci ali vrlo brzo pokupi tradicionalne dodatne sposobnosti, kao što su rakete, pojačani pucanj i, naravno, smanjivanje u lopticu.
Osim ovih gedžeta, ovaj put imamo četiri tipa paljbe, kuku za kačenje (grappling hook), gravitaciono odelo i, moj omiljeni, dupli skok.
A pošto se Metroid Prime igra iz prvog lica, developer Retro Studios su maksimalno iskoristili ovu perspektivu. Sada imate i različite vizore: jedan osnovni, jedan za skeniranje, jedan za toplotu i X-ray vizor. Sećam se koliko sam bio oduševljen kada sam prvi put (davnih dana) uključio vizor za toplotu. Metroid Prime bi zbog ovih vizora verovatno uspela i kao VR igra ali teško da će se ovo ikada desiti.

Kada pokupite novu sposobnost, najčešće ćete morati da je koristite tokom sledeće boss borbe. Boss mehanike se uvek vrte oko novih unapređenja. Recimo, jedan boss može da bude nevidljiv i zato treba da ga tražite pomoću toplotnog vizora. Drugog bossa možete povrediti samo ako mu napadnete najslabiju tačku koja se krije u malom tunelu i za ovo vam je potrebno da se pretvorite u lopticu. Svaki boss je kao mali test da proveri da li ste savladali nova gedžete i da li ste spremni da nastavite dalje s igrom.

Šta je novo u ovom remasteru?

Prvo što će te primetiti kad uključite ovaj remaster je nova prelepa grafika. Retro Studios su svaki 3D model napravili ispočetka i stvarno se vidi razlika. Igra nikada nije bila lepša. Osim ovoga, imate i nove kontrole.

  • Podrazumeva se da koristite dva analoga (levi za pomeranje i desni za nišanjenje) i ovo radi predivno.
  • Ako želite, možete dodati u ovaj mod i žiroskop kako bi mrvicu preciznije nišanili. Doduše, ovo baš i ne doprinosi mnogo igri jer ćete u većini slučajeva koristiti lock-on nišanjenje.
  • Ako ste igrali Metroid Prime Trilogy na Wii-ju, možete koristiti i te kontrole. Zgrabiti po jedan joycon u svaku ruku i uživajte u motion kontrolama, vrlo lepo rade.
  • I na samom kraju, najgore od svih kontrola, originalne komande. Ne mogu da verujem da smo ikada morali da igramo metroid na ovaj način. U ovom modu, ne možete da precizno pucate i nišanite istovremeno. Desni analog skoro da ništa ne znači a morate koristiti i A dugme za pucanje. Osim ako niste užasno nostalgični za Metroid Prime-om, ne preporučujem ovaj mod.

Kao i u originalnoj Metroid igri, imate i dodatne efekte koji su bili mogući samo zbog prvog lica i bolje izgledaju nego ikada. Ako prolazite kroz paru, zamagliće vam se vizor. Ako vas napadne električni neprijatelj, videćete statiku. Prolazite kroz vodu, uživajte u realističnim kapljicama po vizoru. I naravno, svima omiljeni efekat, ako napadnete blasterom i napravite bljesak, na sekund ćete videti odraz lica glavne junakinje.

Naravno, igra i dalje radi u 60 FPS-a, baš kao i na GameCube-u. Na TV-u, rezolucija radi u full HD 1080p, dok se u handheld modu drži na 720p. Iako ovo zvuči impresivno, ipak je reč o igri koja je već dovoljno stara da glasa.

I gde sada?

Moja jedina zamerka za Metroid Prime je ta što ne znate uvek gde tačno da idete. Vidite, ideja ja da sami istražujete putanje dok ne nađete jednu koja će vas odvesti do nekog unapređenja. Nakon što pokupite dodatak, vi možete lutati (dosta dugo) dok konačno ne pronađete gde dalje treba da idete.
Srećom, Metroid Prime ima lek za ovo u obliku poruka. Kada igra primeti da vam dugo treba da pronađete sledeći dodatak, poslaće vam poruku i dobićete indikator na mapi. Sasvim je moguće da ćete se iznervirati kada tragate za novim putem samo da dobijete poruku da treba da idete u skroz novi biom (za koji niste ni znali) i da ponovo putujete do tamo peške (Igra nema fast travel opciju). Ne razumem zašto se ovo odmah ne aktivira već tek nakon što igra shvati da igrač ne zna gde dalje da ide?

Ako znate gde tačno da idete, Metroid Prime se može preći za oko 10 sati ali igra očekuje da će te lutati i skupljati dodatnu municiju i energiju pa će vam najverovatnije trebati još koji sat lutanja.

Metroid Prime Remastered (2023) - Nintendo Switch
  • 9/10
    EmuGlx Score - 9/10
9/10

Finalni utisci:

Sasvim je jasno zašto su se mnogi obradovali zbog Metroid Prime Remastera. Čak i 20 godina kasnije, ova igra je tako graciozno ostarila. Grafika i kontrole su poboljšane ali je gameplay ostao netaknut, i baš tako nam se i sviđa. Ako nikada niste igrali ovo remek-delo, ovo je prava prilika da to uradite, i to po super ceni. Ako jeste, igrajte je ponovo. Kako god okrenete, nećete zažaliti.

PROS:
– Fantastična atmosfera
– Unapređena grafika i kontrole
– I dalje jedna od najzabavnijih igara čak i 20 godina kasnije

CONS:
– Vrlo lako možete da se izgubite jer ne znate gde dalje da idete
– Samo prva od tri postojeće Metroid Prime igre
– Još uvek ne znamo šta se dešava sa Metroid Prime 4