Od momenta kada je PlayStation 5 konzola stigla u prodaju pre tri godine, jedan od glavnih naslova koji je odmah svim gamerima pao na pamet bio je nastavak na Marvel’s Spider-Man sa PlayStationa 4. Studio Insomniac je odmah tada potvrdio da nas čeka druga igra ali nam datum ni vrijeme izlaska nije dato. Kao mini kompenzaciju dobili smo Miles Morales ekspanziju te godine kao prvu od “većih” ranih PlayStation 5 igara, da bi u septembru naredne godine kao grom iz vedra neba izašao sada već i kultni teaser trejler za ovu igru i 2023. godina kao datum izlaska. Nakon tolikih najava ali i standarda koje je prethodnik postavio kao i obećanja da će se sve to nadmašiti, hajde da vidimo da li su ogromna očekivanja bila opravdana i da li je ovo naslov koji će ostati upamćen kao jedna od najboljih PlayStation ekskluziva u istoriji?

Krenućemo od onog najočitijeg, a to je sam izgled igre tj. grafika. Zavisno koji god mod igrali bio to fidelity ili performance, u Insomniac-u su se potrudili da obe grafičke postavke imaju ugrađen Ray-Tracing, što je naravno ogromna stvar za sve one koji žele igrati u 60 FPS-a u Performance modu, te iako u Fidelitiju igra izgleda zastrašujuće dobro i detaljno i koristi svaki atom snage kojeg PS5 ima, Performance je ipak možda blaga preporuka s obzirom na to da je 60 frejmova po sekundi ipak nešto gde sam gameplay ove igre najviše blista i da nema preterane razlike zbog pomenute novine da oba moda imaju Ray Tracing, te definitivno razlika nije kao recimo što je bila u Hogwarts Legaciju. Izgled svih karaktera od onih glavnih pa sve do najsporednijih je odrađen skoro perfektno, kao i izgled New Yorka koji je dada veći neko ikada i dosta življi i detaljniji i u prezentacijskom smislu, ali i u Gameplay dijelu do kojeg ćemo doći.

 

U prethodnoj igri nam je bio dostupan samo Manhattan deo grada, dok sada imamo i Queens i Brooklyn koji su jedno sjajno osveženje, dok je i stari poznati deo iz prethodnika ponovo lepo posetiti jer je u on sada dosta življi i šarolikiji. Kako vam glavna priča odmiče, tako se i sam grad u nekim segmentima menja te se debelo osjeti uticaj glavnog plota na celi grad pa čak i kada se on završi opet se kroz mapu može na neki način osetiti sve što se dogodilo. Nećemo puno zalaziti u teritoriju spoilera, ali u jednoj story misiji ćete na par sekundi provesti kontrolišući Spider-Mana na jednom totalno drugačijem mjestu, ali to ostavljamo da doživite sami jer se radi o jednom zabavnom segmentu u jako neuobičajenoj misiji.

Kada smo već pomenuli misije i one su kao i sama mapa doživele osetno unapređenje i širinu. Naravno glavna poenta svake misije je da izubijate thugove oko vas kako bi se pokrenula određena interaktivna cutscena, ali svaka od njih ima nekakav svoj deo koji se razlikuje i od vas traži da uradite nešto drugačije nego u prethodnim questovima. Teško je naravno opisati sve bez spoilera, ali u prevodu svaka akcijska misija ima svoje blockbuster momente i osećaj repetitivnosti gotovo pa ne postoji kada je setting glavnih questova u pitanju. Čak i one vanakcijske sekvence gde ponovo imate kontrolu nad Marry Jane su ovaj put mnogo zanimljivije i dinamičnije i neće vas glava zaboliti kada vidite da sledi momenat gde više ne kontrolišete Spider-Mana. I dalje se šunjate sa njom i NPC-evi su i dalje glupi, ali ovoga puta i ona može uzvratiti udarac i jednostavno mnogo je zanimljivije sve postavljeno i svaka od tih njenih sekvenci je drugačija od prethodne i postaju sve bolje i bolje sa odličnom kulminacijom pred kraj glavnog questa. Kod ovih sekvenci gde nemate kontrolu nad jednim od dva Spider-Mana, Insomniac je napravio jedno veliko iznenađenje zbog kojeg će mnogi imati osmijeh na licu, ali to vam ostavljamo da sami vidite.

Level dizajn je isto na visini svog zadatka i koristite svaku priliku u nekom provedenom enterijeru za istraživanje jer easter eggova je zaista mnogo, a tu su i oni sitni koje će samo pravi Spider-Man i Marvel fanovi razumeti. Što se tiče uopštenog komentara na glavnu priču igre, bez da otkrivamo sve ono što nije prikazano u trejlerima i demo snimcima, zaista se radi o dosta ambicioznijoj i mračnijoj priči, gde kao što smo rekli ima mnogo ali stvarno MNOGO epskih blockbuster momenata, te scenografije koja je totalno u onoj pravoj Spider-Man atmosferi.

Iz Insomniaca su često govorili da su nam spremili brojna iznenađenja od kojih smo jedno već tizovali u komentaru gore vezanom za gameplay, ali i po pitanju priče ima dosta scena i ishoda koji će vas uhvatiti nespremne, jer čak i ja kao najveći Spider-Man fanatik sam ostao zatečen sa nekim momentima. I Miles i Peter su jednako važni i ravnomerno su im raspoređene uloge tokom celog glavnog questa i postigao se cilj ostavljanja dojma da bez jednog od njih ovo nikako ne bi funkcionisalo, ali koliko se haosa dogodilo, ne bi bilo loše da im je tu uskočilo još par dodatnih Spider-Man-ova. Postoje misije što glavne što sporedne koje zahtevaju kontrolu nad jednim od njih dvojice kako bi se misija započela, te su obojica ujednačena po samoj važnosti.

Položen je ispit u izgradnji odnosa Petera i Harrija Osbornea koji je u prethodniku samo pominjan ali ne i viđen sve do after credits scene, dok je ovde sjajno predstavljeno to drugarstvo njih dvojice i ostvaren je dojam te hemije i povezanosti koja je skoro kao bratska, a i bilo je zanimljivo pratiti kulminaciju Harrijevog “heal the world” plana. Kritika bilo kojeg main questa je subjektivne prirode i za ovo će teško ko reći da je loše, ali percepcija se uvek razlikuje od osobe do osobe, ali moj je opšti utisak samo pozitivan i jedina zamerka je trajanje koje je možda moglo otići i koji sat duže, iapk sve je uspješno upakovano i u oko 17 sati bez skoro ikakvih filler momenata. Zasluge svakako nose i glumci bez kojih glavna priča ne bi bila ovako dobra i teško je bilo koga individualno izdvojiti znajući da imamo dosta povratnika iz prve igre i njene ekspanzije. Yuri Lowenthall je još jednom pokazao zašto mu pripadaju samo najveće uloge u glasovnoj glumi i sjajno je predstavio razliku normalnog Petera i Petera pod uticajem simbiota. Nova lica poput Jim Pirrija u ulozi Kravena the Huntera i legendarnog Tonija Todda kao Venoma doslovce kradu svaku scenu u kojoj se nalaze, a ima ih poprilično dosta. Nagrade za najbolji voice acting bi definitivno mogle pasti u ruke nekome iz ovog projekta ali otom potom.

Dobra glavna priča ne bi bila ništa da nema sjajnog izvođenja koje je naravno mnogima glavni razlog za kupovinu ove igre. U prvom delu na PS4 gameplay je bio izuzetno korektan, ali se u Miles Morales ekspanziji videlo da se može odvesti na još veći nivo i to je ovde itekako prikazano! Pored HUD-a za health i web-shootere u gornjem lievom i desnom uglu, od sada imate i dva HUD-a u donjem levom i desnom. Levi vam je za dodatne moći koje trigerujete pritiskom na L1 i kombinacijom sa nekim od PlayStation dugmića, dok gadgeti koje ste do sada rotirali kao u GTA stilu na R1 su i dalje na tom triggeru, ali su raspoređeni po HUD-u, te ih aktivirate na isti način kao i dodatne moći na L1. Ovo je možemo reći jedna jednostavna ali izuzetno efektivna novina, pogotovo kada su gadgeti u pitanju jer je dosta iritiralo kada bi ste u prethodniku morali svako malo menjati Web Shootere za neki od drugih dodataka, dok sada možete kombinovati i jedno i drugo. Vredi napomenuti kako se sve sada dopunjuje sa damageom koji pravite neprijateljima ali i izbegavanjem.

U isto vrijeme možete koristiti po četiri abilitija i gadgeta, a ako vam dosade imate pregršt novih koje otključavate kako budete radilu level up i možete stavljati i rotirati po želji. Reversal mehanika je dobila dogradnju sa “Parry” sistemom koji u prvi mah deluje nebitno, ali iz svog iskustva mogu reći da je ovo gotovo krucijalna tehnika ukoliko želite brzo završiti boss borbe. Kada neprijatelj krene na vas i ukoliko oznake iznad njega budu crvene, u tom momentu pritisnete L1 kako bi triggerovali “Parry”, gde vaš Spider-Man uđe u klinč sa neprijateljom te ga na momenat ošamuti i otvori vam priliku za napad i udvostruči damage i brže dopunjava Abilitije na L1.

Šlag na tortu već sjajnog combata jeste kombinacija L3 i R3 komandi kada vam se fokus bar u desnom uglu napuni. Prilikom tog procesa, Peter uđe u rage mode sličan onome u God of Waru gde doslovce jednim udarcem dovrši protivnika ili zada znacajan damage bossovima, dok Miles izbaci električni blast koji dovrši sve oko sebe. Ove stvari konstantno drže combat svežim i samo vas teraju da što više tražite neprijatelje po mapi. Otključavanje crnog kostima i njegovih sposobnosti je sigurno glavni highlight novog combat sistema, a sekvence u kojima se i Peter i Miles zajedno bore su sjajno sinhronizovane i uživanje je gledati kada rade zajednički combo.

Novinu je dobio i traversal u kojem pored dodatnih swing animacija imate i novi način za putovanje a to su web krila! Da, vaš Spider-Man od sada može i letiti ukoliko je na određenoj visini i što više vetra ide u vas, više ćete ostati u vazduhu. Krila aktivirate pritiskom na trougao, a sa levim analognim kontrolišete let. Njihovo trajanje isto možete upgradeovati i za njih možemo reći da su novina kojoj se niko nije nadao ni preveliko tražio, ali prave razliku i čim uđete u štos sa njima, zarazićete se i polako ćete imati nove rute za vaše putovanje po New Yorku. Dodat je i slingshot kojeg aktivirate pritiskom na L2 i R2 trigere zajedno sa X dugmetom kada ste na zemlji kako bi se daleko odbacili kao iz praćke, a sama animacija jako podsjeća na Sam Raimi Spider-Man filmove gde smo ovaj slingshot i viđali. Ipak, ako želite ultra-realističan traversal, dotat je i opcioni fall damage, odluka je na vama da li ćete ga uključiti, ali dobro je znati da to podešavanje možete menjati u bilo kojem delu igre jer nije obavezan izbor prilikom startovanja save fajla.

Boss borbe koje sam spomenuo su sada dosta interaktivnije i mnogo haotičnije nego pre, svaka predstavlja kulminaciju svega što ste naučili do tog momenta. Većina boss borbi se sastoji od po tri faze kada vam je potreban totalni fokus, jer vam igra ne prašta bilo kakve propuste tokom odbrane od napada. Bossovi konačno imaju svoj health bar i sada se konačno možete orijentirati i znati koliko vam je ostalo da ih savladate. Jedina “mana” jeste što iako svaki od bossova protiv vas ide različito, način na kojeg ih vi pobedite je skoro svaki put isti, ali sa svim novinama u combatu, developeri su jednostavno hteli da se to predstavi u punom detalju, pogotovo sa novom parry mehanikom.

Slično se može reći i za sporedne aktivnosti koje nećemo detaljno proći jer ulaze u teritoriju spoilera, te je i sam Insomniac u svim najavama bio oprezan, ali možemo reći da u gotovo svakom delu New Yorka imate nešto da radite. Srešćete dosta likova, pa čak i neke koje niste videli u prvoj igri, a za ukupan sporedni sadržaj potrebno je treba minimum 25 sati da se završi. Random kriminalne radnje su ponovo tu ko i aplikacija preko koje pratite zahteve ljudi u New Yorku oko prijave kriminalne aktivnosti, a preko same aplikacije možete menjati kontrolu vašeg Spider-Mana sa Milesa na Petera i obrnuto u bilo kom trenutku. Čak možete i sresti jednog od njih prilikom ulaska u random aktivnosti, što daje dodatnu živost celoj mapi i dešavanjima na njoj. Većina side questova je vezana za istoriju nekih negativaca i motiva, ali vam prepuštamo da se sami iskusite u tome jer ih stvarno ima mnogo i ne morate strahovati da nećete imati puno toga za raditi jednom kada pređete glavni quest.

Završavanjem sporednih aktivnosti otključavate mnogo stvari od kojih su jedna kostimi, koji ih sada ima 65, a dosta njih ima po 4 različite varijacije i vrste ako bi vam default svake verzije dosadio. Tu je i dosta onih iz prethodne dve igre, ali ima i novih koje dobro poznajemo iz raznih Spider-Man filmova, animiranih serija i stripova. Većina kostima uglavnom služi za prikupljanje materijala koje dobijate kao nagradu, a njega koristite za pomenutu nadogradnju vaših moći, health bara, damagea ili gadgeta. Glavni quest se može preći i bez nadogradnje, ali će vas manje boliti glava i život biti lakši ukoliko malo ojačate svog Spider-Mana rešavanjem side questova.

Marvel’s Spider-Man 2 je jedno remek delo svoje vrste i preuzima krunu najbolje superherojske igre ikada, a takođe predstavlja i ogromnog favorita za igru godine. Od samog izgleda, ogromne mape pune sadržaja i neprestane aktivnosti, do combata koji je sada dublji nego ikada, vizuelne prezentacije i scenografije kojoj bi najveći Marvel filmovi mogli da pozavide, do brutalno dobrog zvuka, glavnog questa koji vam samo nabacuje spektakl do spektakla u svakoj misiji i na kraju te Spider-Man atmosfere koja odiše u svakom dijelu igre. Igra možda nije neko revolucionarno gaming čudo, ali je kvalitetna i perfektna u skoro svakom aspektu kojeg ima i teško je naći bilo kakvu tehničku manu ili zamjerku koja umanjuje utisak. Istina je da je glavna priča možda mogla biti malo duža, ali su u Insomniacu pogodili pejsing i napravili kampanju bez fillera punu raznih iznenađenja na koja niste spremni. Ako ste fan Marvela ili bilo kojeg Sci-Fi žanra, a pogotovo ako ste fan Spider-Mana, ovo je nešto što ne smete propustiti – ako do sada niste nabavili novu konzolu ovaj naslov je ono što ste čekali da bi ste imali razlog!

Marvel's Spider-Man 2 (2023) PlayStation 5
  • 10/10
    EmuGlx Score: - 10/10
10/10

Finalni utisci:

Mislili smo da smo sa prvim Spider-Man delom na PS4 prišli plafonu potencijala superherojskih igara i da možemo biti zadovoljni onim što smo dobili tamo, ali Marvel’s Spider-Man 2 je uspeo da nadmaši svog prethodnika u apsolutno svakom smislu! U pitanju je jedno nezaboravno iskustvo za koje možemo da budemo zahvalni Insomniac studiju koji je Spider-Mana postavio tamo gde pripada kada je gaming u pitanju! Nadamo se samo da nastavak nećemo ponovo morati da čekamo pet godina – već se priča o mogućem DLC-u tj. spin-offu sa Venomom!