Poslednjih par godina preživljavamo takozvanu invaziju LEGO igara na konzolama i PC-u. Još od prošle generacije, gde su došle do nenormalne popularnosti, LEGO igre bazirane na najpoznatijim filmskim franšizama i blokbasterima, su prosto počele da se štancuju kao sa proizvodne trake.

TT Games, tim koji uglavnom pravi LEGO igre, su od početka znali kako da osvoje publiku, ali vremenom su igre postale praktično identične. Jedina razlika u njima je bila ta što obrađuju drugu temu. Da kažemo jedina razlika, jer je sve ostalo apsolutno identično i kopira se iz jednog naslova u drugi. Gameplay, očekivane fore, humor pa čak i glasovi. TT Games je čak u par poslednjih naslova bio izuzetno lenj, te su glasove i zvukove bukvalno čupali iz filmova i lepili na svoju igru, i naravno prilagodili lip-sync LEGO karakterima.

Screenshot-Original(3)

Između LEGO Jurassic World-a i LEGO Star Wars Episode 7 nam dolazi još jedan naslov, jer su se u TT Games-u očigledno setili da su propustili nekoliko filmova. LEGO Marvel’s Avengers, kao što ime kaže, obrađuje franšizu Avengers filmova i njihovih karaktera. U ovom delu ćete moći da igrate misije inspirisane Avengers filmovima, prvim i drugim delom, Captain America The First Avenger i The Winter Soldier, kao i Iron Man 3 i Thor The Dark World. Pre nekoliko godina TT Games su nam već podarili igru koja obrađuje Marvelove junake iz stripova ali eto, iz nekog razloga su osetili da su nedorečeni. Verovatno su želeli da ove filmove, ako ih klinci već nisu gledali, presele u LEGO svet i nadoknade nekima propušteno sa velikog platna.

Jedna stvar je i dalje ostala dobra, naravno ukoliko niste igrali bukvalno svaki deo LEGO igara, a to je humor. Sekvence iz filma su odlično umešane sa LEGO humorom, i u tom segmentu TT Games i dalje, nekako ne razočarava. Čak i taj isečeni audio, koji je bukvalno nalepljen na scene iz filmova koje su renderovane u igri, nekako dobijaju drugačiju, smešnu perspektivu, nekako vas natera da se smejete jer baš tako niste zamišljali Marvelove junake. Sa druge strane, neverovatan loš ukus u ustima nam je ostavila audio komponenta u ovoj igri, koja je jednostavno, loša. Problem sečenja i lepljenja audio materijala iz filmova ne bi bio toliko veliki da je usklađen sa ostalim efektima i da je makar malo očišćen od šumova. Ovako izgleda kao da su bukvalno prislonili snimak filma na mikrofon i tako poskidali audio materijal. U nekim trenucima čak vam nije ni jasno kako je tako lepa LEGO prezentacija morala da bude uništena na ovaj način.

Da ne kudimo više, igra je i dalje zabavna. Gameplay je i dalje isti kao u svakoj dosadašnjoj LEGO igri, kao i većina moći superheroja koje kontrolišete. Kako su igre do sada nalagale, iz misije u misiju ćete moći da igrate sa drugim herojima, a na raspolaganju će vam biti uvek minimum dvoje. Igra je zbog toga i pravljenja sa kooperativnim igranjem na umu, a možemo reći da je tada i najzanimljivija, a u nekim trenucima i podnošljiva. Igra na uzoru na LEGO Marvel’s Superheroes ima nekoliko svetova u kojima vam je omogućeno slobodno kretanje, nalik nekim open world naslovima. Imate ukupno šest lokacija koje možete da posetite i u kojima možete slobodno da se krećete nakon određenih misija, a to su: Manhattan, Sokovia (na uzoru Srbije), Malibu, Barton Farma, Asgard, Washington i Južna Afrika. Naravno suvišno je reći da su sve lokacije totalno drugačije po izgledu i to je jedan veliki plus.

Kada smo kod grafike, igra kombinuje realistične pejzaže i okoline sa LEGO detaljima i kockama. Tako u igri možemo videti odlično osvetljenje, lepe teksture i efekte na kojima mogu da zavide i neke dosta ozbiljnije igre. U ovom segmentu TT Games nije razočarao jer neki nivoi su nas bukvalno ostavili bez daha svojim izgledom. U igri imate preko 200 superheroja i karaktera koje možete otključati i sa kojima možete igrati. Kao i u LEGO igrama do sada, da bi otvorili neke prostorije na prvim nivoima, morate otključati, primera radi, karaktere tek sa kraja igre, tako da vas LMA bukvalno tera da je prelazite nekoliko puta ukoliko želite da vidite i kompletirate apsolutno sve. Pored toga Season Pass vam donosi misije iz poznate serije Agents of SHIELD.

Na kraju, Lego Marvel’s Avengers nije igra koja nas je oduševila, niti totalno razočarala iako je bila dosta blizu toga. Naslov ima svoje svetle tačke, humor je i dalje zanimljiv i u stilu ostalih LEGO igara. Naracija je na nivou uzevši u obzir koliko filmova je igra obradila. Ukoliko živite sa nekom mlađom osobom ovo bi bio savršen poklon za njih, ili ukoliko vaša devojka ili žena vole šaljive LEGO filmove i igre. Za one ostale koji traže nešto više i koji su se ponadali da je baš ovaj naslov drugačiji od ostalih, neka preskoče ovu igru.