U svetu kompjuterskih igara, takozvani roguelike žanr uživa poseban mazohistički ugled. Dok se ostale igre mahom trude da se dodvore igraču glađenjem njegovog ega i uveravanjem kako je najbolji u onome što radi (a da nije Vulverin), roguelike su tu da ga podsete da život, čak ni digitalni, nije fer. Njihovi igrači – poput navijača domaćih fudbalskih klubova – crpe snagu iz poraza, grčevito se bore oko mrvica svakog sitnog uspeha i uvek se rado vraćaju na još jednu turu poniženja.

Overfall, igra Pera Games, turskog studija lokal-patriotskog prizvuka, je još jedan u nizu projekata čiji razvoj verovatno nikada ne bi bio završen bez Kickstarter-a, na kome su prikupili skromnih $67.000. Posle prijatne uvodne animacije u kojoj saznajemo da vodimo dva heroja koja su poslata kroz vreme, sledi izbor njihovih klasa, naoružanja i sposobnosti. Na početku su na raspolaganju samo dve klase – ratnik i sveštenik, dok se ostale (i predmeti i moći) otključavaju ispunjavanjem određenih (kriptično) nagoveštenih zadataka.

Overfall-2016-03-18-11-42-00-40-850x478

Svet se sastoji od nasumično generisanih ostrva između kojih plovite u potrazi za resursima i dešavanjima. Ona variraju od potpuno bezazlenih i luckastih, sve do teških borbi, a većina poseduje više (opet mahom nasumičnih) ishoda. Tu je i nekolicina međusobno netrpeljivih rasa i  par frakcija, svaka sa svojim pomorskim rutama i planovima, tako da je more uvek načičkano brodovima koji trguju, pljačkaju, vijaju jedni druge, ili prosto plove u potrazi za avanturom.

Večito oskudni resursi se dele u četiri kategorije: frag – standardna univerzalna fantazijska valuta, magični prah za unapređivanje veština koji može i brodu dati kratkotrajno ubrzanje, magične rune za vaskrsavanje palih boraca i unajmljivanje (maksimum dva) dodatna lika, i hrana, koju koristite za vraćanje zdravlja izgubljenog u borbi.

Overfall-2016-03-18-11-46-18-33-850x478

Što se tiče borbe, ona se odvija u poteznom režimu i u njoj je najbitnija sinergija između likova, slaganje pozitivnih zaštitnih efekata na svoje likove, dok se uporedo trudite da protivnicima zadate što više negativnih. Svaki lik u potezu ima tri faze – kretanje, upotreba veštine i napad. Protivnički AI je dosta dobar, neprijatelji rade u tandemu i trude se da napadaju vaše najnezaštićenije likove. Jedino smeta nedostatak opcije za povlačenje iz borbe (sa pratećim penalima po resurse kako bi se to izbalansiralo) koja bi bila dobrodošla, pošto je, zbog prirode igre, trenutno suviše lako doći u situaciju gde je to jedini izbor – poput ostrva gde vas trolovi napadaju odmah po iskrcavanju.

Overfall-2016-03-18-11-51-01-58-850x478

Kao i njegov stariji burazer, FTL, Overfall je takođe uvrstio pomoć Kris Avelonea. Nekadašnji kreativni direktor Obsidian Ent, sada multiklasovani gejm dizajner ronin/Kickstarter stretch goal, je za potrebe ovog projekta napravio priručnik za pisanje i dizajn u kompjuterskim igrama, interesantno štivo svakom ko se zanima za ovu temu.

Iako je ovo tek early access verzija igre, kvalitet kao i strast tima koji je pravi su vidljivi na svakom koraku. Pisanje je zabavno, često veoma smešno, sa obiljem simpatičnih omaža (Sailor Tom) i parodijama fantazijskih i RPG klišea – kao što je pijanka sa patuljcima koja se pretvara u kafansku tuču posle prepucavanja oko toga čije su žene lepše. Grafički se na prvi pogled može učiniti kao kakva jeftina Facebook igra pravljenja u flash-u, ali različitih pozadina, efekata i kombinacija likova ima zaista mnogo i nacrtani su izuzetno profesionalno. Što je najbitnije, igra je stabilna i nov sadržaj (kog i sada ima na pretek) se konstantno dodaje. Tu treba dodati i postojanje editor-a koji fanovima omogućuje da prave sopstveni sadržaj.

Overfall-2016-03-18-11-50-16-77-850x478

Pera Games su napravili odličnu podlogu za dalji razvoj ove igre, na koju ćemo se ponovo osvrnuti čim njena full verzija bude izdata.


Tekst originalno objavljen na portalu Geekebana.
Autor opisa: Vladimir Sumina