Kao što vam je već verovatno poznato, PSP i Vita igre su počele polako da prelaze na PS4 platformu. Razlog za to je pad popularnosti ovih prenosnih uređaja. U prošlom tekstu smo govorili o remasteru prvog dela God Eater serijala, dok je danas došao red da pričamo o nastavku koji je takođe prilagođen next-gen sistemima. God Eater 2: Rage Burst ima na sebi zadatak da nadmaši svog starijeg brata, koji je bio izuzetno cenjena igra među vlasnicima ručnih konzola.  Da li će u pitanju biti revolucija ili evolucija, ostaje nam da vidimo.

Priča započinje tri godine nakon događaja koji su obeležili prvu igru. Nalazite se na pokretnoj tvrđavi Fenrir, koja važi za jedno od poslednjih sigurnih uporišta čovečanstva. Vi kao najnoviji kandidat za God Eater odred bivate ubrizgani trećom, probnom generacijom oracle ćelija za koje će se ispostaviti da su kompatibilne sa vama. Ubrzo nakon toga pridružujete se elitnom Blood odredu koji sačinjavaju uglavnom God Eater-i treće generacije. Kako budete sticali nova prijateljstva i jačali timski duh u svom odredu, naletećete na novi tim Aragamija koji je u stanju da kontroliše slabija stvorenja, uključiujući stare God Arc-ove. Na vašu sreću, treća generacija God Arc-a je imuna na tu kontrolu, zbog čega ćete postati glavni odred za borbu protiv novog opasnog tipa protivnika. Kako to ne bi bilo sve, tu je još i nova elementarna nepogoda, poznatija kao crvena kiša, koja u dodiru sa ljudskom kožom prenosi smirtonosnu, neizlečivu, bolest. Pored borbe sa novim tipom aragamija, vaš zadatak će biti i da pronađete način kako da zaustavite ovu smrtonosnu kišu.

GOD EATER 2 RAGE BURST_20160915153200

Iako postoji nekoliko izmena tu i tamo, u osnovi je izuzezetno očigledno da God Eater 2 ne pokušava u bilo kom obliku da odstupi od formule kojom se vodio prvi deo. Ovo ne bi bio toliki problem da gotovo 80% stvari nisu gotovo identične. Jedina očigledna razlika u odnosu na originalnu igru jeste priča i činjenica da je ovaj put zantno više truda uloženo u dijalog i ingame scene. Priča je znatno bolje uklopljena i ovaj put će ona biti glavna vodilja, a ne sam gameplay, kao u prvoj igri. Ovo je dobrodošla izmena, ali ako uzmemo u obzir da je gameplay identičan kao u prvom delu, onda nam je jasno zašto je to slučaj. Biće znatno više novih likova, dijaloga, pa čak i interakcija. Pored glavne, postojaće i side story priče sa određenim likovima. Celokupno gledano, pripovedački element je na prilično višem nivou u odnosu na prvu igru, što je jedan veliki plus.

Sa druge strane igra, osim par kozmetičkih izmena, neće nuditi ništa novo vredno pažnje. Gameplay-u je ovaj put dodata nova sposobnost koja je karakteristična za God Eatere treće generacije. U pitanju je takozvani Blood Arts, dodatni efekat na vašem God Arc-u koji će u mnogome poboljšati neki od željenih efekata vašeg oružja. Što više budete koristili jedan tip Blood Arts-a, to ćete dublje napredovati kroz njegov skill tree. To je zanimljiva mehanika, koja će vam u dobroj meri olakšati borbe sa čudovištima. Tu je još i Link Support Device, uređaj koji vam omogućava korišćenje statusnih efekata ostalih likova, koji trenutno nisu u vašem timu.

Gameplay je ovaj put znatno prefinjeniji. Sve je ispeglano do te mere da više ne postoji ni jedna jedina zamerka. Aragamiji se ponašaju još inteligentnije, dok su animacije likova i čudovišta još lepše i fluidnije. Isto važi i za crafting sistem koji je pretrpeo nekoliko blažih izmena, ali po našem mišljenju – na bolje. Pored već dobro poznatih arena, ubačena je i nekolicina novih, tako da vam borbe neće biti toliko monotone. Tu su i nove vrste Aragamija, koje će vas ponovo terati da pažljivo proučavate njihove slabosti.

Sve u svemu, God Eater 2: Rage Burst je u svakom smislu reči poboljšanje u odnosu na svog prethodnika. Ta poboljašnja, doduše, nisu toliko velika, i svakako je diskutabilno koliko bismo bili oduševljeni da smo igru ocenjivali kada je originalno i izašla (novembar 2013.). Sada kada imamo opciju da biramo između Ressurectiona i Rage Bursta, ipak bismo se odlučili za ovaj, noviji naslov.