Final Fantasy XV je definitivno jedan od nextgen naslova koje sa nestrpljenjem čekamo. Već smo pisali kompletnu priču o tome kako se dogodilo da je Final Fantasy Versus XIII postao petnaestica, tako da ako niste do sada, pročitajte. Nikome ni danas nije poznato kada će se ova igra naći u prodaji, da li će to uopšte biti do kraja 2015. godine, ostaje da se vidi, ali ipak smo korak bliži svetu FFXV jer smo uz HD reizdanje Type-0 dobili i pristup Final Fantasy XV: Episode Duscae demou koji su do sada imali priliku da igraju samo novinari na skorijim Square Enix eventovima.

fft0_jp_trailer_ffxv_demo_stills_approved_usa_01

Demo je, kao što će najverovatnije i full naslov biti, dostupan isključivo na PlayStation 4 i Xbox One konzolama, i preuzima se sa njihovih online servisa uz kupljen Type-0. Čak i u fizičkoj verziji Type-0 za Episode Duscae se dobija samo kupon sa kodom za online preuzimanje koji ističe 16. marta 2016. Nadamo se iskreno da će kompletno izdanje izaći mnogo pre tog datuma. Do tada evo naših svežih utisaka nakon sat vremena igranja ovog demoa.

Borba
Sistem borbe je u FFXV naizgled jednostavan, real time udarci, jedno dugme za izbegavanje i parry, lockovanje i teleport do protivnika… Otprilike to su osnovne akcije koje ćete vrteti u krug u svakoj borbi. Složeniji napradi postoje i troše MP, neki od njih su čak i omaž starijim FF igrama kao recimo Dragoon Jump, dok moćnim Armiger potezima koji zavise od oružja do oružja za kompletnu cenu MP-a možete lakše rešavati protivnike. Neke tehnike bolje pristaju borbi sa više protivnika, dok su neke fokusirane na nanošenje štete samo jednoj meti. Sve ćete to savladati veoma lako pre svega zbog toga što aktivnu kontrolu imate samo nad jednim likom dok ostale kontroliše AI. U suštini FF je napokon dobio borbe u realnom vremenu koje uopšte ne podsećaju ni na šta viđeno do sada u serijalu, mada sličnost sa Kingdom Hearts nikako nije slučajna. Skriptovane scene borbe sa Behemothom i njegovo mamljenje u zamke deluje veoma zabavno, ali pitanje je koliko će takvih zabavnih sinematičnih scena biti tokom priče, koja će svakako trajati desetine sati, a koliko će se izvođenje zasnivati na grindu, i u demou, veoma žilavih običnih protivnika.

 

Ono što se posebno izdvaja i što apsolutno nikoga neće ostaviti ravnodušnim je povratak summona, i to u pravom stilu. U demou se pojavljuje samo Rammuh a njegova animacija i napad su nešto najbolje što smo videli još od summona iz PlayStation ere. Stoga, iako veoma različit po izvođenju i stilu FFXV borbeni sistem sa ovakvim detaljima donosi osmeh na lice svim starim FF fanovima, koji su u zadnje vreme i zaboravili koliko su ih nekada upravo takvi detalji oduševljavali u starim igrama.

Ekipa
Noctis i njegovi drugari su raznovrsni blesavi anime stereotipi i ako niste weeaboo, ne gledate anime i niste upoznati sa svim tim japanskim gestikulacijama, stereotipima i idejama o muškoj lepoti i muškosti generalno, možete se naći poprilično zatečenim. Takođe je veoma je neuobičajeno za FF da kompletan party čini samo muška postava i to još ovoga tipa… Ekipa složnih drugara koji se međusobno poštuju i vole, sarađuju, provaljuju fore i fist bumpuju, operisani totalno od individualnog mačo fazona i međusobne mržnje i takmičenja. Pravi bromanse u praksi.

Final-Fantasy-XV_2015_02-16-15_008

Sve te njihove međusobne fore i konstantno brbljanje čine da ipak ovi likovi deluju na neki način uverljivije od mnogih iz poslednjih par nastavaka… We’re lookin at you FFXIII! Samo za par sati koje smo proveli u ovom demou, kompletna ekipa nam je postala draža od suvišnih likova kao što su Hope i Vanille iz FFXIII za koje želimo da nikada nisu ni postojali. Nema sumnje da će tokom kompletne verzije biti i dodatnih likova koji će gostovati u partyju, znamo da je tu ženska verzija Cida u ulozi auto mehaničara, kao i veoma bitna devojka Luna o kojoj za sada ništa ne znamo. Mada Square Enix može i da nam napravi MGS2-like iznaneđenje i ubaci kompletno drugačiju postavu nakon uvoda u igru. Ovo je ipak samo demo za sada.

Svet
Srkoz otvoren svet u koji nas ovaj demo odmah baca zaista izgleda impresivno. Čak i u demou je lokacija toliko velika da će vam trebati dosta vremena da je samo pređete. Automobil vam je pokvaren, a Noctis i ekipa ne trče toliko brzo i često će stajati da uhvate dah. Šteta što je teleport moguć samo za vreme borbe. Nadamo se da će u kompletnoj igri postojati drugi načini za brže kretanje po ogromnom svetu, kao što je spomenuti automobil ili chocobo ptice.

FFXV_Duscae_Stills_FINAL_NA01

Treba spomenuti i muziku koja je oduvek bila veoma značajan deo Final Fantasy serijala, i ovoga puta glavna tema je izuzetno lepa i uklapa se savršeno u svet petnaestice. Nazalost sa tehničke strane nije sve tako sjajno, problemi sa frame rateom su veoma uočljivi u obe verzije, i nismo sigurni da će Square Enix uspeti da ih kompletno eliminiše do finalne verzije. Možda su ipak zagrizli previše sa ograničenim hardverom novih konzola? Ovaj problem ipak može lako rešiti eventualna PC verzija ili neka programrska magija zvana bolja optimizacija. U svakom slučaju oko svega ostalog što može biti problem, Square je već pokazao kada je ovaj naslov u pitanju, da pomno prati forume i ostale povratne informacije koje dobija od fanova. Stvarno verujemo da će Final Fantasy XV, kada god se pojavi, opravdati svoje ime i vratiti ovom legendarnom serijalu staru slavu, sa prvom igrom koja će nositi ovo ime posle ko zna koliko od koje nas neće biti kompletno sramota.