Dvadeset tri godine nakon premijere igre koja je zauvek promenila industriju video igara, ovih dana smo najzad dobili šansu da se ponovo vratimo u svet igre Final Fantasy VII i krenemo na poznatu avanturu unutar grada Midgar-a i eko-terorističke grupe Avalanche. Napravljena dugogodišnjim zalaganjem Square Enix-a i željom da se kultni stari projekat transformiše u neprikosnoveno JRPG iskustvo, Final Fantasy VII Remake predstavlja samo početak veoma dugog procesa adaptacije cele stare igre. Za razliku od originala koji je u sebi imao veoma veliku kampanju u kojoj smo posetili mnoge lokacije na planeti Gaia, u ovom rimejku imamo pristup samo gradu Midgar, koji je drastično proširen i sada nam nudi više od 30h gameplay-a čak i kod igrača koji žele da što brže stignu do kraja.

Dok se jedan deo naše reakcije posvetio bržem igranju radi prelaska igre pre njene premijere, u ovom tekstu ćete pročitati moje prve impresije tokom sporijeg igranja koje je urađeno da bi se istražio svaki delić ovog velikog sveta. Ne brinite se, čuvaćemo vas od spojlera, a naše pune utiske i finalnu ocenu možete očekivati već 10. aprila kada će FFVII Remake stići u prodaju.

 

Odmah pri pokretanju igre postaje jasno da je Final Fantasy VII Remake pravljen da zadovolji fanove originala, ali ogromne promene u samom gameplay-u čine igru lako dostupnom i svim novim fanovima koji su upoznati sa  FFVII univerzumom preko i dalje često koriščenih pop-culture referenci iz originala i mnogobrojnih sporednih projekata sa kojima je Square Enix promovisao popularne FFVII likove (prvenstveno njihove mnogobrojne posete u drugim video igrama). Singleplayer kampanje ove igre prati ista dešavanja koja su se desila na početku originalne igre, ali umesto kratke petosatne posete mračnom i zagađenom Midgardu, ovde sada imamo šansu da tu istu priču doživimo u formi koja je više od 6 puta duža! Igra je i dalje veoma linerna i posvećena što boljoj prezentaciji bombastičnih momenata, ali ovaj put uz prisustvo mnogih novih deonica i sporednog contenta koji vam produžuju boravak u Midgar-u.

Već u početnoj „Bombing Run“ misiji igre može se primetiti da je Square Enix poradio na proširenju priče, stavljanju većeg detalja na likove i drastične ekspanzije kvaliteta i veličine okruženja kroz koje se krećemo, a prave razlike stižu odmah po završetku ove misije (koja je i bila deo FFVIIRemake demoa kojeg i sada možete preuzeti besplatno sa PSN-a). Umesto par ekrana kroz koje je Cloud protrčao u originalnoj igri dok je žurio da stigne do tajne baze Avalanche-a, sada dobijamo maltene višesatnu šansu da se upoznamo sa stanjem Midgard-a, vidimo mnoge delove grada koje do sada nismo imali šanse da istražimo, i upoznamo se sa istorijom grada grada i likova na zaista detaljan način. Na sličan način su prošireni i mnogi drugi delovi stare kampanje – svaki Slum sektor sada sadrži određeni broj sporednih misija koji će vas naterati da istražite ove delove grada, sve velike centralne misije sada sadrže totalno nove dugačke nivoe i detaljne lokacije sa kojima se naša grupa heroja priprema za misiju ili putuje do lokacije misije, a neretko igra šalje Cloud-a i na dugačke deonice koje su napravljene od nule da bi igrače bolje upoznali sa likovima i svetom.

Iako što ovakvo drastično proširenje Midgar deonice FFVII igre predstavlja pravu poslasticu za sve fanove ovog univerzuma, ono je i direktno uticalo na pacing igre. Original je promovisao brži tempo igranja, sa akcionim deonicama koje su se brzo smenjivale između mirnijih tranzicija, što je prosto teralo igrače da ne odustaju od igranja i posle svega par sati izađu iz Midgar-a i krenu u istraživanje ogromnog sveta. U ovoj igri je cela radnja više razvučena, što zna da na momente dosta uspori tempo igre. Novo-napravljene deonice znaju da imaju veoma zanimljive (i ponekad zaista fenomenenalno sklopljene) akcione sekvence, ali u glavnom promovišu sporiji gameplay dok se Cloud i njegovi saborci lagano kreću od jedne zone grada ka drugoj, ili Cloud-u daju zadatke da bi ga upoznali sa nekom od ranije slabo prikazanih zona grada.

Na svu sreću, svi dodatci su smisleni i dobro su uglavljeni između starih poznatih događaja originala, sa verovatno samo par momenata koji će možda zbuniti totalno nove igrače koji pre ove igre nisu bili upoznati sa FFVII univerzumom. Moramo pohvaliti i prisustvo mnogobrojnih omaža i referenci na original koje su developeri iz Square Enix-a ubacili u ovaj rimejk. Najveći događaji originala su verno prenešeni, kao i sami likovi koji su fenomenalno realizovani i ovaj put zaista mogu da dokažu da su likovi koji imaju dugu istoriju i razloge za njihovu opoziciju protiv Shinre, organizacije koja upravlja gradom Midgar.

Što se gameplay-a tiče, kompletan sistem igranja je promenjen i fokusiran na moderni real-time hack&slash pristup koji odgovara potrebama modernih gamera. Ali delovi starog ATB sistema su i dalje prisutni. Obični napadi naših junaka pune dve ATB skale koje se mogu potrošiti na paljenje veoma jakih naučenih borbenih poteza, magija, ili korišćenja napitaka. Borbe su brze, pune akcije i posle par uvodnih sati, lagano počinju da ubacuju sve više i više potrebe za pažljivim taktičkim igranjem. Glavni likovi svi mogu da napreduju sa sakupljanjem iskustva (koje unapređuje njihove bazične sposobnosti), unapređivanjem oružja preko akcionih poena, kao i pojačavanja snage Materia Orb-ova koji se mogu ubaciti u slobodne slotove na oružju ili delovima odeće. Tokom kasnijih borbenih deonica, pažljivo korišćenje svih ovih sistema postaje obaveza, često tražeći od igrača da prilagodi opremu i Materije radi deljenje više elementalne štete, čuvanja likova od opasnih magičnih napada, efektivnog lečenja tokom bitaka i mnogo toga drugoga.

Za veliku pohvalu je to što svaki član grupe kojeg možete direktno voditi u bitke ima svoj specifični stil igranja – Cloud je agilni mačevaoc, Barret puca na udaljene protivnike, Tifa je veoma brzi bokser sa širokim spektrom specijalnih poteza, a Aerith je spellcaster koji može da pomaže svima njima iz pozadine. Tokom dugačkih bitaka, u svakom trenutku možete zaustaviti bitku da bi ste odabrali sledeći ATB potez ne samo za trenutno aktivnog lika, već i za sporedne članove. Za ljubitelje totalno akcionog gameplay-a, „L1“ dugme priziva i brze skraćenice za paljenje četiri odabrana ATB poteza, dajući vam šansu da se borite bez konstantnog pauziranja. Za ljubitelje starog poteznog sistema koji je bio prisutan u originalu, „Classic“ nivo težine automatizuje kretanje boraca i njihove real-time akcije, a od igrača traži da se angažuje samo oko biranja ATB poteza.

Igrači koje žele da iskoriste sve mogućnosti borbenog sistema ove igre bi trebali da posvete dodatnu pažnju Materia sistemu, i to prvenstveno plavim Support orbovima koji služe da modifikuju rad redovnih magija. Sa njima možete drastično povećati efektivnost ofanzivnih ili defanzivnih mogućnosti likova, podeliti jednu magiju da udari više protivnika odjednom, ili čak naredite saborcima da vas podrže kada aktivirate linkovanu magiju. Iako su retke, ove Command materije itekako mogu da totalno promene vaš stil borbe u određenim težim bitkama.

Summon bića su naravno prisutna i u ovoj Final Fantasy igri, ali za razliku od svih ranijih delova ovde se oni pridružuju Cloud-u samo tokom većih bitaka kada oni sami požele. Takođe, umesto da imaju formu jednokratne magije, oni se pojavljuju u formi NPC likova koji vam se pridružuju na bojnom polju i pratiće vaša naređenja ako ih zadate preko specijalnih ATB Summon akcija.

Sto se prezentacije tiče, Square Enix je uradio odličan posao sa prelaskom na Unreal 4 engine koji im je dao mogućnost da naprave vrhunsku grafiku i tokom gameplay-a i tokom bombastičnih cinematic sekvenci. Igra na PS4 Pro konzoli radi odlično, uz povremeno sretanje slabijih tekstura koje odbijaju da se brzo prebace u veću rezoluciju kao i pop-in koji pogađa samo NPC likove pored kojih prolazite. Svi stari likovi su ispoštovani na maksimalan način, adaptirani su verno i uz pomoć dobrog scenarija i glume su prikazani na način koji ih čini veoma „realističnim“ i dopadljivim. Najimpresivniji delovi igre su svakako akcione scene koji na trenutak uspevaju da na ekranu prikažu nivo akcije, koreografije, i specijalnih efekata koji kao da su izašli iz Advent Children filma! Ali, za razlliku od njega, ove vizuelno spektakularne deonice su ovde renderovane u real-time-u (što se lako može primetiti ako na primer promenite vrstu mača kojeg Cloud nosi) što ih čini zaista impresivnim.

Moramo spomenuti i promene u scenariju koje su naravno zabrinule fanove originala. Promena ima, i one su razvrstane u dve vrste. Prva je naravno proširenje istorije grada i likova sa novim sporednim misijama, lokacijama i obaveznim deonicama kroz koje Cloud mora da prođe. Sa ovim promenama smo uglavnom veoma zadovoljni, i one čine igru boljom i zanimljivijom za igranje. Druga vrsta promena teče na mnogo dubljem nivou, i ona se tiče promene samih sudbina likova igre. Stari fanovi će brzo primetiti da su određeni bitni momenti dodati ili promenjeni (rane vizije Sephiroth-a na primer), i da se uz uticaj nekih novih likova počinju prizivati promene u toku scenarija stare igre. Ono što možemo reći sada kao deo našeg prvog utiska, je da su ovakve promene veoma minimalne na početku igre, ali lagano postaju sve više značajne kako kampanja napreduje. Iako je forma kampanje ista, očekujemo da će na kraju same igre developeri sebi otvoriti vrata da sledeće delove Rimejka naprave uz više slobode nego što su imali ovde. Na svu sreću, duh originala je itekako sačuvan, a kao i Capcom-ovi nedavni Resident Evil remake-ovi, promene su urađene radi prikazivanja igre u što boljem svetlu.

U ovim prvim impresijama nam je veoma drago da vam javimo da je Final Fantasy VII Remake igra koju je vredelo bilo čekati. Ona ne ispunjava samo želje fanova kojima je originalni FFVII obeležio mladost, već predstavlja odličnu odskočnu dasku sa kojom će Square Enix prikazati celu FFVII priču bez ikakvih kompromisa i sa apsolutno najboljim tehničkim rešenjima današnjice. Čak i sada možemo lako reći da je Final Fantasy VII Remake najbolja JRPG igra koju je Square Enix napravio ne samo u ovoj generaciji konzola, već i u prošloj.


Jedva čekamo da vam podelimo i naše finalne impresije koje će stići na stranice EmuGlx-a posle premijere igre 10. aprila.