Mešovite borilačke veštine odnosno MMA su prešle dalek put od suludih turnira iz 90tih godina, održavanih po veoma čudnim pravilima (ili bez istih) do današnjeg ozbiljnog sportskog statusa i sve veće popularnosti širom sveta, pa čak i kod nas. U MMA svetu najveća promocija Ultimate Fighting Championship (UFC) već duže vreme predstavlja sam vrh ovoga sporta, pa nije nikakvo čudo što je UFC igara bilo na skoro svim sistemima. Kroz godine su ih radili mnogi timovi, a najveći uspeh i popularnost UFC igre su dostigle u periodu izmedju 2009. i 2012. godine kada je, sada već ugašeni THQ odradio tri veoma uspešna nastavka UFC Undisputed serijala. Nakon što je THQ propao UFC licenca je otišla Electronic Arts timu koji je do tada imao samo jedan pokušaj pravljenja MMA igre u vidu prosečnog EA MMA iz 2010. godine.

EA SPORTS™ UFC®_20141026062055

Koliko je EA ozbiljno shvatio ovu priliku ilustruje i činjenica da su zbog razvoja UFC igre pauzirali svoj bokserski serijal Fight Night, tako da je tim iz EA Canada zadužen za popularnu boksersku simulaciju ove godine postao UFC tim. EA je ovaj potez obrazložio većom svetskom popularnošću MMA sporta, ali su i najavli da će se Fight Night vratiti eventualno. Prosto neverovatno kada se setimo rata koji su UFC i EA vodili do skoro, ali prilika za veoma profitabilnu saradnju naterala je obe strane da progutaju svoje reči.

Za svoju prvu MMA igru sa UFC licencom, EA je napravio skroz novi endžin prilagođen isključivo next-gen konzolama, tako da je ovaj naslov moguće igrati samo na PlayStation 4 ili Xbox One platformama. Već u prvim trailerima bilo je jasno da nas očekuje pravi next-gen naslov koji neće biti osakaćen optimizacijom za sisteme stare generacije. Grafika je zaista impresivna i borci izgledaju bolje nego ikada do sada… Mišici se stvano pomeraju, svaki udarac ostavlja posledice, trese kožu i animacija je sveukupno odrađena fantastično. Kvalitet modela i animacije prevazilazi sve što smo do sada videli na sistemima najnovije generacije, pa i PC-u! Kontrole sa druge stane su već malo problematičnije, posebno ako ste navikli na veoma zabavne THQ naslove koji su do nedavno predstavljali standard. EA je promenio način igranja, ali je ipak na svu sreću odustao od svojih suludih kontrola iz EA MMA (2010) gde su se udarci kontrolisali analognim palicama slicno bokserskim Fight Night igrama. Nove kontrole su sličnije onima iz THQ serijala, ali ipak dovoljno različite da izazovu dosta zabune i proces učenja ispočetka učine ne toliko prijatnim za sve strare UFC igrače. Tutorijal je svakako obavezan, veoma dug i detaljan, a ukoliko poželite da ga preskočite i odmah krenete u igru Dana White, UFC predsednik, će vam dati svoje mišljenje o tome u jednom od mnogih videa koje je ekskluzivno snimio za igru. MMA je veoma složen sport i normalno je da kontrole u simulaciji istog ne mogu biti jednostavne, ali EA je otišao par koraka predaleko i zakomplikovao priču, tako da je za mnoge stvari je potrebno žonglirati sa istovremenim kombinacijama shoulder i face dugmića, kao i pokretima na analognom u isto vreme.

EA SPORTS™ UFC®_20141026062943

Ono što je najbitnije za igru ovoga tipa je naravno roster, odnosno spisak imena boraca koji su u igri. Svi najpoznatiji trenutno aktivni UFC borci su tu, na listi koja broji preko 100 imena, podeljeni u devet težinskih kategorija. Neki od boraca mogu i da učestvuju u više kategorija, a ako se pitate koja je to deveta kategorija – u pitanju su žene, koje su dodate u UFC prvi put u 2013. godini, pa je samim tim ovo i prvo pojavljivanje ženskih UFC boraca u igri ikada. Pored trenutno aktuelnih zvezda tu je i par legenda, kao što je Royce Gracie, a od značajnih nedostataka izdvajaju se veoma popularni bivši UFC šampion, Brock Lesnar (koji se trenutno bavi pro wrestlingom ponovo), kao i čuveni rus Fedor Emelianenko koji se nikada nije borio u UFC takmičenjima, ali za koga je EA imao prava u svojoj prethodnoj igri, dok ovde nedostaje zbog zakomplikovanih odnosa sa UFC-om. Ipak najčudniji pre-order bonus i DLC borac je legenda borilačkih veština, Bruce Lee, koji se u oktagonu snalazi bez problema, i to u mnogim kategorijama. Lep i pomalo neočekivan potez od EA je i što su kroz par potpuno besplatnih apdejta dodali nekoliko boraca kojih nije bilo u igri, a imali su mečeve na poslednjih nekoliko UFC eventova. Ostaje još da se vidi da li će se ta tradicija nastaviti i kakvi su planovi za dalji DLC.

EA SPORTS™ UFC®_20141026064641

U igri postoji klasičan “fight now” mod koji vas odmah baca u akciju, ali za one koji žele da ulože malo više vremena tu je i karijera. Slično prethodnim izdanjima karijera se ponovo igra sa likom kog sami kreirate, ovoga puta moguće je importovati i svoje lice u procesu pravljenja borca, preko PS4 kamere ili Kinecta. Opcije za kreiranje su raznovrsne, ali dosta slabije od onih iz THQ igara. U svakom slučaju karijera počinje dugim treninzima koji su zapravo tutorijali, par probnih borbi, pa zatim kvalifikacije za učešće u Ultimate Fighteru, veoma popularnom reality showu koji je izrodio mnoge buduće UFC šampione. To je naravno i poenta karijere, provući svog borca od lokalne teretane, preko Ultimate Fightera do samog vrha UFC-a. Kompletno iskustvo je propraćeno pravim snimcima i grafikom, i sve teče jednostavno, fokus je na treningu i borbama, bez previše ulaženja u RPG i menadžerske momente koji su znali da komplikuju stvari u prethodnim igrama. Online mod funkcioniše dobro, što je i bilo za očekivati od EA naslova, a integracija sa UFC Spotlightom preko FighterNet opcije odakle se preuzimaju najnovije vesti i promocije iz pravog UFC-a su fin dodatak za fanove.

Najveći problem prvog EA UFC naslova ostaju kontrole, koje iako pametno zamišljene u praksi, nisu ni približno poslušne, niti zabavne kao one iz prethodnih UFC igara, zapravo veoma su konfuzne, prekomplikovane i odziv je često frustrirajuće spor. Ostaje samo nada da će EA u veoma izvesnom štancu nastavaka u godinama pred nama dovesti i to u red. Do tada zbog svoje prekomplikovanosti i krajnjeg user unfriendlinessa, EA UFC iz 2014. godine ostaje kao naslov koji jedino možemo da preporučimo zagriženim MMA fanovima, kao i vlasnicima novih konzola čisto za show off grafike.

EA UFC (PS4)
  • 7.5/10
    EmuGlx Score - 7.5/10
7.5/10

Finalni utisci

Najveći problem prvog EA UFC naslova ostaju kontrole, koje iako pametno zamišljene u praksi, nisu ni približno poslušne, niti zabavne kao one iz prethodnih UFC igara, zapravo veoma su konfuzne, prekomplikovane i odziv je često frustrirajuće spor. Ostaje samo nada da će EA u veoma izvesnom štancu nastavaka u godinama pred nama dovesti i to u red. Do tada zbog svoje prekomplikovanosti i krajnjeg user unfriendlinessa, EA UFC iz 2014. godine ostaje kao naslov koji jedino možemo da preporučimo zagriženim MMA fanovima, kao i vlasnicima novih konzola čisto za show off grafike.