Posle zapaženog uspeha koji je maleni tim Acid Nerve uspeo da ostvari 2015. godine kada su u prodaju izbacili svoj prvi naslov Titan Souls (2D igru koja je na odličan način adaptirala roguelike akcioni RPG gameplay popularizovan novijim „Souls“ igrama studija FROM Software), ovaj tim se bacio dug i u nekim momentima beskrajan poduhvat pravljenja novog naslova. Posle dugog vremena eksperimentisanja, oni su se fokusirali na izometrijski 3D gameplay i dobar miks Souls/Metroidvania gameplay sistema koji su upakovani u finalnoj formi igre Death’s Door.

Death’s Door je dopadljivo realizovana akciona avantura sa izometričnom 3D kamerom koja nas smešta u čizme mlade vrane koja radi u ministarstvu smrti – birokratskoj ustanovi koja se brine o transportu duša mrtvih iz sveta živih u dimenziju smrti. A pošto je ovaj posao sa vremena na vreme veoma opasan i zahteva od agenata smrti da zakorače u svet živih, naš glavni junak je opremnjen sa mačem i strelom i kapacitetom da postane drastično bolji borac tokom kampanje koja u proseku traje tik malo manje od 10 sati.

Na samom početku igre, naš neimenovani glavni junak biva poslat na rutinsku misiju sakupljanja veoma jake duše, uz upozorenje da svaki sekunda provedena u stvarnom svetu čini našeg junaka starijim. Naravno ova misija se veoma brzo zakomplikuje krađom te duše, i pronalaskom misterioznih vrata kroz koje se potencijalno krije misterija večnog života i velike magične moći. Naoružani ovim informacijama, naš glavni junak dobija glavni quest da istraži mračne kutke sveta živih u kojima se kriju moćna bića koja su dugo vremena odbijala da umru. Ovi sporedni questovi nas šalju do dvorca Veštice, zaraslih Ruševina, opasne Morske Obale i izgubljenog Groblja, gde se kriju moćni boss-ovi, širok spektar zasnimljivo realizovanih protivnika, lavirinti puni akcionih izazova, i potencijal za pronalazak mnoštva upgrade-ova, collectible itema, i XP-a koji se koristi za unapređivanje glavnih osobina našeg junaka.

Gameplay igre na prvi pogled nije komplikovan. Vrana se brzo kreće po terenu, dostupno je dugme za dash/evade, kao i potezi za jači „charged“ udarac i paljenje magije. Borbe na terenu su na početku igre rasporedjene ravnomerno sa malim grupama protivnika koji se lako mogu odstreliti. Ali kako kampanja napreduje, igra će početi na igrača zarobljava u mini-arene gde će na njega nasrnuti talasi i talasi protivnika.

Jedna od boljih osobina igre je relativno mala udaljenost od spawn point-ova do težih sekvenci u njihovim regijama. Svaka regija je dizajnirana tako da se spawn point nalazi u svojoj hub zoni, sa mnogim prečicama koje vode do dela regije koju igrač nije u potpunosti istražio. Ovo omogućava veoma brzo vraćanje do boss-a ili borbene arene koji vas je porazio. Iako se svi protivnici respawn-uju posle vaše smrti, većina njih nije teška za odstrel i predstavljaće samo malu prepreku na putu do rešavanja trenutnog questa.

Jedan unikatni deo igre je prisustvo „stamina“ sistema koji dozvoljava korišćenje magijskih napada. Naime bilo koji udarac u protivnike ili slomljive elemente u okruženju će dodati jedan poen stamine koji se može potrošiti na magijske napade (magična strela, fireball i drugi). Ovim potezom su developeri igre stavili do znanja igraču da ne mogu večno da beže od direktne borbe sa protivnicima (pogotovo većim i opasnijim), i da je potrebno da im priđu i udare da bi osvežili stamina poene za magične napade.

Odmor od borbenih sekvenci čine male zagonetke koje uglavnom zahtevaju manipulaciju prekidačima, vatrom ili pronalasku ključeva, ali kada ih jednom rešite nećete biti primorani da ih ponovo aktivirate posle smrti. Osvežavanje HP skale tokom igranja je moguće preko sistema uzgoja cveća u specijalnim saksijama koje su strateški raspoređenje po nivoima. Za uzgoj cveća je potrebno naći specijalno seme, koje kada se jednom zasadi će moći da se iskoristi jednom tokom svakog života. Igrači koji su spremni da potroše malo vremena radi istraživanja svakog kutka nivoa će biti nagrađeni sa oko dve desetine collectible item-a, četiri dodatna melee oružja (svaki sa svojim stat-ovima i brzinom korišćenja), hramovima za ojačanje HP i MP skala, kao i dodatnim XP-om koji se u glavnom hub-u Ministarstva Smrti može zameniti za trajno ojačanje baznih Stat-ova kao što su snaga, brzina, ranged napadi i magija.

 

Što se prezentacije tiče, ova igra uspeva da da privuče pažnju od svoje prve intro sekvence. Vizuelno izgleda veoma dopadljivo, a nije previše zahtevna tako da se lako može igrati i na skromnijim PC konfiguracijama. Konzolne verzije su takođe izašle, a jedino se Nintendo Switch verzija odvaja od svih drugih po svom fokusu na ponekad nestabilni 30fps rendering koji donekle srozava nivo prezentacije i glatkost gameplay-a. Igra u sebi nema glasovnu glumu, ali je muzika veoma dobro realizovana i uklopljena sa zanimljivim lokacijama.

Death’s Door je uspeo da nas iznenadi svojom atmosferom, dobro dizajniranim svetom prepunim zanimljivih lokacija za istraživanje, kvalitetnom zvučnom podlogom, jednostavnim ali veoma zadovoljavajućim sistemom nadogradnje glavnog lika, i naravno veoma dobrim combat sistemom. Iako nijedan od ovih elemenata nije vanserijski bolji od onih danas nađenih u mnogobrojnim sličnim indie naslovima, Death’s Door uspeva da spoji sve svoje elemente u zaista retko viđenu igru. Iako ona u svojoj osnovi ima staru dobru „Souls“ osnovu, najveći penali tog sistema su ovde drastično pojednostavljeni, ostavljajući nam igru koja je taman dovoljno napeta i izazovna da nas je terala da je uvek igramo još ma koliko puta naišli na (često borbenu) prepreku koja nas je zaustavila.

Death’s Door (PC)
  • 8.5/10
    EmuGlx Score - 8.5/10
8.5/10

Finalni utisci:

Odlično sklopljena akciona avantura koja se ne sme propustiti i ujedno jedna od najdopadljivijih indie igara iz 2021. godine.