Studio Gearbox Software je započeo svoju istoriju 1999. godine kada su na tržište izbacili „Half-Life: Opposing Force“, ekspanziju za legendarniu FPS igru koja je odmah dokazala da ovaj tim iz Teksasa itekako zna kako da napravi dobar miks gameplay-a, priče i dizajna nivoa. Posle nekoliko portova i manjih igara, oni su našli svoj uspeh u franšizi Brothers in Arms koja je između 2005. i 2008. dobila čak šest igara, četiri igre za PC (od kojih je zadnja stigla i na PS3), jednu za Nintendo DS konzolu i jednu za PSP. Krajem 2009. godine Gearbox je uspeo da se maltene totalno preporodi sa igrom Borderlands, projektom koji je imao jako dugu istoriju proizvodnje i dugačkih odlaganja, ali koja je na kraju uspela da privuče oko 5 miliona fanova širom sveta sa svojim zanimljivim miksom Diablo RPG sistema, FPS prepucavanja, veoma zanimljivog vizuelnog stila i dopadljive komične priče. Posle tog iznenadnog hita, svetska javnost je sa velikim iščekivanjem počela da prati razvoj nastavka koji  je po obećanjima Gearbox-a trebao da unapredi svaki aspekt originala, što su igrači mogli sami da isprobaju krajem 2012. godine kada je Borderlands 2 najzad stigao u prodaju.

 

Borderlands 2 (PC, PS3, Xbox 360, kasnije reizdat na PS4, X1, Vita) je kao i prva igra smeštena na pustinjsku planetu Pandora smeštenu na obodu galaksije kroz koju se ljudska rasa proširila. Ova uništena planeta koja ima veoma malo toga da ponudi običnim kolonistima je u univerzumu Borderlands-a postala poznata jer je nekada davno bila dom drevne rase vanzemaljaca koji su po i unutar planete razbacali ogroman broj svojih vrednih artifakta. Iako su bili suočeni sa ratobornim urođenim životinjama, poludelim kolonistima, teškim životnim uslovima i raznoraznim mutacijama koje su krenule da šire moći svima koji su mutirali, avanturisti iz cele galaksije su krenuli da se okupljaju na Pandori zbog mita da se negde ispod njegove površine krije ogroman sef prepun beskrajno vredne tehnologije ostavljene od strane davno izumrle civilizacije. U prvom delu igre ovaj podzemni sef je pronađen od strane četvoro hrabrih avanturista, a u nastavku Pandora postaje totalno opsednuta totalno novim avanturistima i korporacijama koje su krenule da pretražuju svaki centimetar planete za novim izvorima moći. To je omogućilo Gearbox-u da igračima predstave totalno nove klase avanturista, koji će na bojno polje doneti drastično nove načine borbe.

Borderlands 2 01

Svako ko je odigrao prvu igru će se osećati kao kod kuće kada upali Borderlands 2. Radnja nove igre je smeštena 5 godina posle klimaktične završnice orginala u kojoj su četiri avanturiste uspele da poraze moćno čudovište „Destroyer“ kojeg je drevna civiliyacia Eridian zarobila u zatvoru duboko ispod površine planete. Sa sefom punim vredne tehnologije zatvorenim u periodu od sledećih 200 godina, raznorazne korporacije dolaze na Pandoru sa željom da pronađu slične zakopane tehnologije. Najveća korporacija od svih Hiperion, postaje vlasništvo glavnog negativca igre „Handsome Jack“-a, koji se odmah proglasio diktatorkom planete. Igrači odmah na početku igre shvaćaju da je Jack spreman da uradi bilo šta da bi se dokopao vanzemaljske tehnologije. Posle preživljavanja napada Jack-a na voz koji je prevozio avanturiste koji su došli iz svih kutaka galaksije, četvoro junaka se bude u ruševini voza i kreću na avanturu da pronađu istinu zakopanu ispod Pandore. U ovoj misiji će im Jack smetati na svakom koraku, ali pomoć će dobiti od sva 4 orginalna Vault Huntera iz prve igre koji se ovde pojavljuju kao veoma bitni NPC-ovi koji će igračima sada ne samo zadavati nove misije već će ih pratiti u bitke tokom bitnih momenata u priči.

Borderlands 2 02

Na lansiranju igre, Borderlands 2 je sa sobom doneo četiri nove klase – Commando (dobro treniran borac koji je specializovan da priziva pomoć automatskog turret-a), Sirena (majstor magija koja može da zarobljava protivnike u forcefieldovima), Gunzerker (akcioni orijentisani borac koji može da duplira nošenje bilo kog oružja) i Assassin (agilni borac koji preferira manji broj napada koji imaju mogućnost da naprave jako puno štete). Preko DLC paketa su dodane još dve klase – Mechromancer (cura koja priziva pomoć velikog vojnog robota) i Psycho (ratnik koji preferira svoju sekiru više nego bilo kakvo drugo vatreno oružje). Svaki od ovih likova je omogućio drukčiji način igranja u odnosu na original, mada tokom glavne kampanje, igrači se mogu sresti sa nekoliko avanturista koji su našli originalni sef iz prve igre.

Borderlands 2 03

Gameplay je unapređen ne samo prisustvom novih klasa, već i načinom na koji se likovi mogu unaprediti (RPG elementi su sada primetniji i mnogobrojniji), oružja ima dosta više i njihove moći se mogu kombinovati u veoma neočekivanim kombinacijama (bazičnih proizvođača oružja sada ima osam), a novine takođe pokrivaju u nove sisteme kao što su unapređenje oružja sa materijalom Eridium-om, zamke koje mogu da aktiviraju protivnici ili objekti na mapi (uglavnom to su kovčezi sa blagom), misije koje se mogu račvati, misije sa opcionim elementima, elementalni protivnici (koji su ne samo jaki, već i imuni na elemenat koji im teče kroz krv), bolji sistem waypointa, kao i promotivni sistemi za pronalazak najjačih oružija. Najbolji primeri promotivnih sistema su „Vault Hunter’s Relic“  (lokacije gde se nalazi bolja oprema) i sakupljanje Zlatnih Ključeva koji daju igračima nasumice odabrano oružije visokog nivoa.

Borderlands 2 04Kao i ranije, igrati sam Borderlands znači propustiti dosta zabave koja se može naći u kooperativnom igranju. Kampanja igre je naravno opet napravljena da podržava igranje sa 1 do 4 igrača, a što više igrača sakupite oko sebe, to će igra biti spremnija da u svet ubaci dosta više protivnika, koje igrači mogu sa lakoćom i dosta zabave ukloniti sa svoga puta ako dobro sarađuju. Same klase su napravljene tako da igrači mogu lako rasporediti sebe po bojnom polju, sa jednim igračem koji će uleteti u sred bitke, drugima koji će biti ispomoć, boriti se sa daljine, lečiti, i raditi slične radnje. Sa dobro uigranom ekipom, Borderlands 2 postaje veoma zanimljiva igra, pogotovo što kampanja vodi igrače preko sveta koji je dosta veći i raznovrsniji od originala.  Sve u svemu, u svom bazičnom pakovanju, Borderlands 2 igračima nudi kampanju koja traje u proseku 30-40 sati, što je rezultat za svaku pohvalu pošto se igra može nastaviti igrati i u NewGame+ mogu i posle završetka igre (oružja i čudovišta će nastaviti da budu sve jači i jači).

Borderlands 2 05Naravno ne možemo pričati o Borderlands igri a da ne spomenemo ogroman broj dodatnih DLC paketa koje Gearbox obožava da pravi i izdaje posle prodaje originalne igre. Ubedljivo najbolje sklopljeni DLC paket je došao pod imenom „Tiny Tina’s Assault on Dragon Keep“ (trajanje oko 6-7 sati) u kojem igrači preživljavaju događaje dungeons & dragons tabletop kampanje koju na licu mesta priča (i često drastično menja) psihotična Tina, NPC kojeg ste mogli upoznati tokom trajanja glavne kampanje igre. Ostali značajni DLC dodatci su „Sir Hammerlock’s Big Game Hunt“ (4 sata), „Captain Scarlett and Her Pirate’s Booty“ (4 sata) i „Mr. Torgue’s Campaign of Carnage“ (3 sata). Pored ovih doataka, još njih 7 je izašlo, svaki dodavajući oko sat vremena igranja.

Ako ste fan originalnog Borderlandsa, ili želite da u FPS okruženju iskusite redovno prisutni nalet adrenalina pri preživljavanju ogromnih bitaka i pronalasku nove opreme koja vas taman malo čini boljim nego ranije, Borderlands 2 i njegovi mnogobrojni dodaci čine pravi izbor za vas. Samo pazite da napravite sebi dosta slobodnog vremena, jer ova igra kada krene da vam nudi zabavu, teško možete da je ostavite na miru.

Borderlands 2 (PS4)
  • 8/10
    EmuGlx Score - 8/10
8/10

Finalni utisci

Borderlands 2 je ambiciozni naslednik originala koji je uveo dašak svežeg vazduha u coop FPS svet igara. Novi set glavnih likova, mnogo veća varijacija vaternog oružja i polu-komična glavna priča čine ovu igru veoma zanimljivom za svakog ko može pozvati prijatelja za zajedničko igranje.