Agata Kristi je… ummm… jedna odlična spisateljica, koja… ummm… je pisala baš dobre… ummm… knjige… da, da, i… ovaj… ova igra je napravljena po…

Vidite kako, ne razumem se toliko u dela Agate Kristi. Poštujem autorku i smatram da su epizode Poirot-a sa David Suchet-om vrlo zabavne, ali jednostavno nisam fan. Srećom, tu je moja supruga, koja je pročitala SVE KNJIGE (čak i one retke), gledala sve filmove (čak i one lošije) a da ne spominjem koliko puta je gledala ove epizode sa Poirot-om. Da vas ne lažem, kada smo dobili kod za ovu igru, ja sam ga tražio isključivo zbog nje. Iako nije gamer, verovao sam da će se zabaviti.

Nisam ni znao koliko sam bio u pravu. Ne samo da se mojoj supruzi svidela ova igra, nego je bukvalno odigrala 90% igre bez mene. Bez brige, imala je moj stručni nadzor, ali stvarno je retko da sedne i tako u par playthrough-a pređe jednu igru. Napravljena od strane Microids studija, koji nisu baš najpoznatiji po kvalitetu, ovo je jedna više-nego-solidna misterija/puzzle igra u kojoj sam ja uživao gledajući skoro isto koliko i moja supruga igrajući.

Mrs. Grinch kaže:
Kada sam čula da je MisterGrinch rekao da odem na PlayStation nalog i da ukucam ‘tajni’ kod nisam znala šta da očekujem. Kad sam videla koja igra je u pitanju, obradovala sam se jer sam veliki fan Agath-e Christie i Hercule Poirot-a. Očekivala sam neku tipičnu zastarelu igru, jer sam već igrala dosta Agatha Christie igara, ali ova nova verzija me je oduševila

Isto kao u knjizi?

Nije. Pre nego što me die-hard Agatha Christie fanovi upitaju da li je? Ne, ovo je moderna verzija najpoznatijeg kriminalističnog dela koje se odvija u vozu koji putuje od Istanbula do Londona, a baš slučajno se ubistvo desilo u našim krajevima. Međutim, umesto da se radnja odvija u 30ima, ova verzija se odvija 2023. Odmah će vam biti jasno kad budete videli kako Hercule Poirot vadi smartphone. Po mojoj supruzi, pola igre verno prati originalnu priču, dok druga polovina znatno menja dešavanja, tok priče i sam kraj. Srećom, kraj je vrlo zadovoljavajuću, iako su malo zakomplikovali radnju.

Jedan od najvećih dodataka za priču je, da ćete u jednom momentu, ući u ulogu drugog lika (nećemo da spoilujemo ništa) i pomagati Poirot-u tako što ćete istovremeno istraživati na dve lokacije. Čak i nakon momenta gde se originalna priča završila, vi nastavljate dalje sa istragom i imate još par poglavlja dok ne vidite novi kraj. Drugim rečima, čak i da znate originalnu priču napad, imate puno razloga da iskusite ovu novu adaptaciju.

Mrs. Grinch kaže: “Iskreno bila sam prijatno iznenađena pošto sam bila ubeđena da znam tačno kako će se igra završiti. Izmene u priči su me i obradovale ali i malo razočarale. Originalni kraj iz knjige je imao mnogo veći WOW efekat nego ova igra. Ali, i dalje sam uživala u ovoj izmenjenoj verziji igrajući kao moj omiljeni detektiv

Bolje od prosečne detektivske igre

Koliko god je lepo što imamo novu verziju poznatog kriminalističnog romana, ovo je ipak video igra a video igre treba da budu zabavne. Da vas ne lažem, nedavno sam igrao Detective Pikachu Returns, koji je slična igra kao i ova, tako da mi iščekivanja nisu bila velika. Srećom, bio sam vrlo prijatno iznenađen.

U Agatha Christie: Murder on the Orient Express, vaš zadatak je da idete od jedne lokacije na drugu, skupljate tragove, razgovarate sa osumljičenima i na kraju otkrijete ko je krivac. Ovo je bio slučaj i u Detective Pikachu Returns. Srećom, Murder on the Orient Express je MNOGO BOGATIJA igra. Pre svega, svaki dijalog ili monolog u igri ima glasovnu glumu, i to odličnu. Iako sam uglavnom pasivno posmatrao svoju suprugu dok je ona igrala, u nekoliko momenta sam pomislio da gleda pravu seriju. Skoro svaki karakter u igri ima svog originalnog glumca i trude se da svaki ima svoju intonaciju i naglasak. Verovatno su najbolji glumci sam detektiv Poirot i njegov pomoćnik.

Druga stvar u kojoj je ova igra bolja od Detektiva Pikachu-a je da možete slobodno da se šetate i okrećete kameru iz trećeg lica. Iako ste ograničeni na svega par lokacija, stvarno je lepo što možete da izvidite sve oko vas iz raznih uglova. Znam da ovo zvuči zanemarujuće ali probajte da igrate ovu prokletu Pokemon igru gde je kamera uvek zaključana, i videćete koliko je osveženje okrenuti je i gledati u brkove gospodina Poirot-a.

Mrs. Grinch kaže: “Stvarno je sramota koliko je jadno urađen Detective Pikachu-a. Imali su i budžet i sve a napravili tako jadnu igru. Ne mogu da poredim ovu igru sa tim, ko nebo i zemlja su. Iako ima možda previše likova nego što bi meni prijalo, developeri su se potrudili da svaki karakter ima svoj glas i svoju ličnost”.

Nemoj samo da pričaš, ima i da radiš!

E sad, ako vam zvuči dosadno da samo idete po vozu i pričate s ljudima, imam divne vesti za vas. Agatha Christie: Murder on the Orient Express vam stalno daje nešto novo da radite. Bilo da je, izbacivanje ko nije osumljičen ili otvaranje sefa, uvek ćete imate zanimljivu mini igru koja će vas terati da razmišljate. Stvarno nisam mogao da verujem koliko zagonetki ima ova igra. A što je najzanimljivije, ni jednom nećete raditi istu ili sličnu zagonetku. Ako vas zagonetke plaše, imamo i za to leka. U svakom momentu možete da prikažete pomoćni logbook u kojem možete da vidite šta radite, gde treba da istražujete i šta ste već rešili. Ako ni to nije dovoljno, imate i hintove pa čak i rešenja za većinu zagonetki.

Da vas ne lažem, nisu baš sve zagonetke najsjajnije. Za neke se moja supruga dobro iznervirala i mozgali smo s vremena na vreme kako da ih rešimo čak i sa svim hintovima.

Ako pogrešite u biranju odgovora na neke zagonetke ne morate se sekirati jer neće biti nikakvih posledica. Igra će vam jednostavno reći da probate ponovo i izaberete drugi odgovor. Srećom, ovo ne znači da samo možete da preskačete sve dijaloge jer igra itekako traži da pratite radnju. Jedna gameplay mehanika koja me je obradovala više nego što bi trebala je da, dok istražujete, možete da pronađete skrivene collectables. A da li znate šta su collectables? ZLATNI BRIČIĆI!

Najbitnije od svega je što su sve ove aktivnosti zabavne. Stvarno je osvežavajuće igrati niskobudžetnu igru koja se toliko trudi da svaki put uvede neke nove mini-igre kako bi vam držala interesovanje.

Mrs. Grinch kaže: “Zagonetke su bile zanimljive. Od nekih me je bolela glava ali je većina zagonetki bila zabavna. I ja sam se dobro nasmejala kad sam shvatila da mogu da nađem zlatne brčiće”.

Nemoj se tako smejati, strašan si!

Ovo je jedna skromna igra napravljena sa puno ljubavi. Nažalost, ovo znači da grafika nije baš najsjajnija. Cela igra izgleda kao prosečna Telltale igra, što vam možda neće ni smetati. Međutim, vrlo je primetno kako se NPC karakteri ponašaju. Uglavnom su ukočeni i pomeraju samo donji deo vilice dok razgovaraju s vama. Emocije na licu su još, kolko-tolko, dobre ali bilo je par navrataja gde su karakteri imali stvarno jezive i bezdušne izraze lica.

Takođe, iako je sam Orient Express vrlo lepo napravljen, ostatku igre nedostaju detalji. Agatha Christie: Murder on the Orient Express koristi vrlo jednostavne predmete kojima fali dosta detalja. Igra nije ružna za gledanje ali izgleda kao da bi komotno mogla da radi na sedmoj generaciji konzola (PS3 i Xbox 360).

Ambijentalna muzika koje će se menjati kako budete prolazili kroz igru je skroz prijatna. Glasovnu glumu sam već nahvali, ali moram opet, stvarno je toliko dobra. Developeri su se stvarno potrudili da naprave uverljivu verziju popularnog romana.

Mrs. Grinch kaže: “Grafika je bila zadovoljavajuća, ali neki izrazi lica su bili, u nekim trenucima, jezivi. Voz je bio prelep! Muzika mi je bila lepa. Nekako je Jazz-i zvučala, što mi je svakako prijalo

MisterGrinch u pozadini: 339 SCREENSHOT-ova!!!! JESI TI NORMALNA, ŽENO!!!!???

Agatha Christie: Murder on the Orient Express (2023) PlayStation 5
  • 8/10
    EmuGlx Score: - 8/10
8/10

Finalni utisci:

Ajde što se meni toliko svidela igra, ali me je stvarno fasciniralo koliko se moja supruga udubila u ovu misteriju. Ako vam treba jedna bogata igra gde ćete se osećati kao poznati detektiv sa fantastičnim brkovima, ovo je prava igra za vas. Osim zabavnih mini igara i puzli, očekujte odličnu glasovnu glumu i malo izmenjenu priču.

Mrs. Grinch kaže: “Uživala sam igrajući kao moj omiljeni detektiv. Velika nostalgija me je uhvatila dok sam igrala ovu igru. Sve preporuke i nađite sve zlatne brčiće

PROS:
– Odlična glasovna gluma
– Unikatne zagonetke na svakom koraku
– Zlatni brčići !!!

CONS:
– Loša grafika
– Neke zagonetke su prekomplikovane
– Nema posledice ako pogrešite