Focus Home Interactive je tokom ove generacije konzola objavio dosta interesantnih single player igara, a sada sa Asobo Studiom nastavljaju taj niz sa još jednom igrom u veoma interesantnom okruženju. A Plague Tale: Innocence vodi nas u Francusku tokom 14. veka. Mlada Amicia koju igrač vodi je srednjovekovno devojče iz dobre kuće, ali nakon krvavog incidenta moraće da beži zajedno sa mlađim bratom Hugom i napusti svoj dom zauvek. Inkvizicija želi da uhvati bratića, sa kojim shvatamo da nešto nije skroz ok jer postaje sve bolesniji. Čudna bolest je fiksacija inkvizitora a njihove prave planove saznajemo kasnije u igri.

Priča o Kugi: Nevinost oslanja se na naverovatno intenzivan svet u kome se igra odvija. Kuga se širi nezaustavljivom brzinom i mnoga sela su već opustošena. Samo vatra, svetlo i izbegavanje zaraženih mogu spastiti ljude od sigurne smrti. Već na samom početku igre postajemo svesni opasnosti kuge koja nam je stalno za petama, a highlight vizuelnog aspekta igre predstavlja mogućnost da vidimo stotine zaraženih pacova odjednom kako se migolje po ekranu stvarajući zaista jezivu ali i depresivnu atmosferu. Tokom preživljavanja često se nailazi na puzzle momente vezane baš za izbegavanje spomenutih horda pacova. Zagonetke variraju od bazičnih do malo komplikovanijih ali u suštini su najčešće vrlo zabavne i lepo realizovane. Priča je izuzetno linearna, bez neke posebne dodatne dubine pored glavne radnje, ali ipak se sjajno uklapa uz izvođenje. Čak i kroz same nivoe često ćete prolaziti jedinim putem bez mnogo mogućnosti za dodatnu improvizaciju, ne bi bilo loše da je postojao makar lažni osecaj dodatne slobode sa par alternativnih putanja.

Pacovi naravno nisu jedini problem, suretaćete se i sa Inkvizicijom često. Stealth pristup nije samo poželjan već u većini sučajeva predstavlja jedini način da izbegnete sve pretnje u igri. Ipak, postoji i mogućnost da ih eliminišete slabašnim slingshotom koji je moguće pomalo i upgrageovati tokom igre. Sa tim prostim lanserom kamenčića nekim protivnicima možete oštetiti i odstraniti armor, ili recimo ugasiti vatru tako da se pacovima očisti putanja do neprijatelja. Potrebno je svakako uključiti mozak. Sakupljanje predmeta i kraftovanje su složeniji nego što smo očekivali. Jača oružija zahtevaju mnogo materijala tako da ih treba maksimalno štedeti za teže situacije kao što su borbe sa bossovima, koje deluju pomalo forsirano i narušavaju šunjački tok igre. Većina bossova je bazična i lako ćete ih zaboraviti, uz izuzetak borbe sa poslednjim bossom u igri koja je zaista spektakularna.

Kompletna prezentacija igre je sjajna, i predstavlja velik uspeh za ovaj mali studio jer igra izgleda skoro kao neki triple A naslovi od pre koju godinu. Uništeni gradovi i ostala okruženja izgledaju fantastično. Autori se takođe nisu ustručavali da prikažu realno svo nasilje i brutalnost vremena u kome se igra odvija, kuga i Inkvizicija ne praštaju! Priča je takođe veoma dobro iznešena, i često vrlo uzbudljiva. Glavni likovi su vrlo detaljno odrađeni i lako ćete se saosećati sa njima kroz mnoge emotivne i potresne momente tokom kampanje duge 8 sati. Odnos između Amicie i Huga je vrlo realističan i sjajno implementiran u igru. Voice acting je odličan na engleskom jeziku a i originalni francuski je veoma dobar. Sa tehničke strane grafika je vrlo čista iako se dosta koristi hromatska aberacija, teksutre su čiste, osvetljenje jako dobro a i originalni soundrack upotpunjuje iskustvo.

Sveukupno – nismo mnogo očekivali a dobili smo više nego što smo mogli da zamislimo. A Plague Tale predstavlja zaista pozitivno iznenađenje. Igra je izrazito lepa a u isto vreme i jeziva, brutalna. Jednostavno izvođenje ne možemo uzeti kao manu jer zaista funkcioniše sjajno i smisleno. Ako su vam walking simulatori previše dosadni, a želite iskustvo sličnije The Last of Us (koji autori navode kao glavnu inspiraciju) samo sa manje akcije i više mozganja ovo je prava igra za vas.

A Plague Tale: Innocence (Xbox One)
  • 9/10
    EmuGlx Score - 9/10
9/10

Finalni utisci

Plague Tale: Innocence je odlično narativno singleplayer iskustvo, koje iako nema nikakav replay value u stanju je da vam drži pažnju od početka do kraja. Za jednu igru manjeg studija izgleda i radi sjajno bez i jednog glitcha i buga. Bežanje od Inkvizicije kroz pacovima zaraženi svet prepun kuge je zabavnije iskustvo nego što na prvi pogled izgleda!