Prošle godine je zamerano Trust-u da imaju mnogo modela slušalica i da se nekako ne trude preterano kada su u pitanju tastature. Zbog toga su sada izbacili par novih modela i čini se, stavili akcenat na entry level modele. Dobili smo sve modele na testiranje i čini se da nisu svi baš najbolje što se može pronaći u toj klasi. Primetno je i da su pokušali da ponude neke novitete, kao što su polumembranski tasteri i futuristički izgled GXT 881 ODYSS ili detalj koji stoji na “vrhu” ove tastature.

Da budemo iskreni, dva detalja upadaju u oči kada uzmete u ruke ovu tastaturu. Ja sam prvo primetila metalnu konstrukciju koja izgleda dosta kvalitetno, pa sam se tek onda zapitala da li je nosač na vrhu tastature planiran za nošenje u ruci, mada sam odmah primetila da nije baš dovoljno širok za gejmerske prste. Piće nije moglo da stane, nosač za grickalice takođe pa je telefon bio jedino rešenje. Zbog čega nosač za telefon? Mislite o tome…

ESCA je u standardnoj gejming varijanti pakovanja. Ništa novo i ništa specifično. U pakovanju su pored tastature uputstvo i nalepnica. Tastatura je uvijena zaštitnom folijom kako se ne bi oštetila. Ova tastatura je kompatibilna sa PC računarima i laptopovima i namenjena za FPS, MMO, MOBA, RPG i RTS igre.

Tastatura nije teška (668 gr) iako je to prvo što pomislite kada vidite njenu metalnu konstrukciju. Izgleda dosta skupo, naročito ako imate u vidu njenu cenu. Entry level tastature se najčešće izrađuju od čvrste plastike i pomalo je čudno da se Trust odlučio za metal. Dosta neočekivano i specifično na dodir. Metalni deo je mat sive boje. Ivice tastature su futuristički dizajnirane pa umesto jednostavnih ravnih linija držite proizvod sa mnogo uglova i nepravilnih linija koje na sebi imaju šupljine. Pola Counter, pola Star Wars… military i futurističko. Obrni, okreni.. gejmerski dizajn definitivno.

Tastatuta ima podesivo LED osvetljenje, jer kakva je to tastatura za gejmere ukoliko ne svetli kao stadion. Na njoj je moguće podesiti brzinu boja i osvetljenost na nivo koji vam se najviše sviđa. LED pozadinsko osvetljenje je zonsko i fiksno i nema pojedinačnog osvetljenja za svaki taster. Tu je dugin efekat koji se kreće od zelene sa leve strane, do plave koja je na desnoj. Očekivala sam malo bolji efekat ali je činjenica da to baš i nije nije toliko dobar kao kod tastera sa providnim slovima, ali i dalje izgleda prilično dobro. ESCA ima 104 tastera koji su napravljeni od ABS plastike u crnoj boji sa odštampanim slovima, tako da osvetljenje ne prolazi kroz njih. Što se tiče softvera, možete samo da uključite i isključite osvetljenje, da se prebacujete između statičnog ili režima disanja kao i nivoa osvetljenosti. Osvetljenje tastera za zaključavanje je zeleno. Detalj sa ikonama koje označavaju svaki od 3 tastera za zaključavanje izrezane na metalnoj ploči je odličan! Svakako će vam se svideti.

Tasteri na ovoj tastaturi su membranski i imaju tihi klik. Deluju pomalo kao da su gumirani kada ih dodirnete. Ukoliko ste navikli na mehaničke tastature, biće problema dok se ne naviknete. Ako ste početnik, problema neće biti. Šta sam primetila? Ponekada je potrebno povremeno malo jače pritisnuti da biste aktivirali tastere, naročito taster za razmak. Kompletna numerička tastatura je dobra opcija ne samo za gejming već i za rad od kuće a tu je i 12 medijskih i kancelarijskih funkcijskih tastera. Razlika u odnosu na konvencionalne tastature su ovde tasteri F1 do F12 koji takođe imaju funkcije multimedijalnih tastera kada se pritisnu zajedno sa tasterima Fn. Uobičajeni su za upravljanje multimedijalnim sadržajem, a neki pokreću otvaranje početnog ekrana pretraživača, otvaranje pošte, otvaranje direktorijuma Moj računar i tastera Favoriti. Tastatura ima i druge kombinacije sa tasterom Fn pa tako možete da zaključate Windows taster u režimu igre kako ga ne biste pritisnuli greškom. Sa strelicama između strelica i WASD tastera menjate tastere i podešavanje pozivanja, jer sistem pritiska tastere prepoznaje manje ili više brzo. Vek trajanja tastera je 5 miliona klikova i to je mnogo više od onoga što se očekuje kada se testira i kupuje osnovni i najjeftiniji model tastature.

Iako mnogi ne vole da čitaju uputstva, ipak je dobro pogledati malu brošuru sa informacijama o kombinacijama, čak i ako je polje označeno drugačije.Osvetljenje se ne aktivira ili deaktivira pomoću tastera Fn, već za to ima određeni taster, što je dosta interesantno. Taj taster je zamenio taster menija na tastaturi. Nisam sigurna koliko će se to nekome dopasti ili ne, ali ukusi su različiti. Trust GXT 853 Esca nema potpuni anti-ghosting, tako da je moguće pritisnuti samo 6 tastera istovremeno.

 

Sada dolazimo do nosača za telefon. Da li je to nešto što nam je neophodno ili ne? Činjenica je da je mobilni telefon postao nešto bez čega većina ne ume da funkcioniše. Porodica, rodbina, posao, prijatelji… svi su nekako navikli da im odgovaramo odmah a i većina ima onu opsesivnu potrebu da odmah čita poruke. Ja ponosno tvrdim da nisam taj tip i da sam se u poslednje vreme navikla da iskuliram poruke i čitam ih kada meni odgovara ali znam dosta onih koji nisu u stanju da poruke iskuliraju ni kada voze a da ne pričam i igranju igre. Dok igrate, dolazne poruke na telefonu zaista mogu da vam odvuku pažnju. Postavljanjem telefona u integrisani držač lako ćete videti da li imate važnu poruku, a da ne morate duže od sekunde da skrenete pogled sa ekrana.

Tastatura nije ergonomska i nema delove za odmor ruke, što i nije neki problem. Problem se može javiti ukoliko dugo igrate ili radite, a navikli ste na mehaničke tastature i onda ove membranske tastere pritiskate po navici a i nema zvuka pa se ponekada možete prevariti i pomisliti da ste nešto uradili a niste. Kada smo kod zvuka, to je veoma čudna stvar kod gejmera. Neki tvrde da gejming tastatura nije prava ako ne budi osobe u susednoj sobi dok su drugi oduševljeni kada je tiha i kada mogu da igraju bez brige da će nekoga probuditi. Možete čak i odigrati neki gejm na poslu a da niko ne primeti.

Ovo je idealna tastatura za one koji nemaju veliku kupovnu moć.

Autor recenzije: Danica Manojlović

Za

  • Odlična cena
  • Metalna konstrukcija i savršen dizajn
  • Tihi tasteri

Protiv

  • Nema makro
  • Uzan telefon ponekad može da propadne kroz otvor.

Finalni utisci

Trust GXT 853 Esca je kvalitetna tastatura koja odlično izgleda i koja će vam dugo raditi bez problema. Odlična je za igrače početnike a nosač za telefon je praktičan dodatak o kome niste razmišljali a ispostavlja se da nam je potreban. Metalna konstrukcija, LED osvetljenje i futuristički dizajn je odvajaju od ostalih.