Veliki broj istorijski veoma značajnih igračkih serijala započeo je svoj život upravo na NES-u. Pomenimo samo Final Fantasy ili Zeldu, a u ovu grupu sigurno spada i Castlevania čiji se prvi deo pod ovim imenom pojavio upravo na ovoj platformi (prethodnik je Vampire Killer sa MSX-a). Za one koji se po prvi put susrecu sa nekom igrom iz ovog serijala, treba reći da je Castlevania skrolujuca avanturistička igra u kojoj ste u ulozi Trevor Belmonta čiji je zadatak da prokrči sebi put kroz ogroman zamak prepun raznoraznih karakondzula i na kraju uništi uskrslog grofa Drakulu. Avanturu započinjete u prizemlju i penjete se ka vrhu dvorca gde će vas naravno čekati sve veći izazovi.

Kontrolisanje glavnog lika je vrlo jednostavno. Za uništavanja protivnika koristi se udarac bičem (vreme dogadjanja je srednji vek) a posao vam olakšava i nekoliko sekundarnih oružja chija je upotreba ograničena.

Život u Castlevaniji zaista nema cenu jer njegovim gubitkom ne samo što ostajete bez sekundarnog oružja već morate ponovo da nodogradjujete bič, vaše osnovno oružje što može biti veliki problem na kasnijim nivoima. Na svu srecu, broj života se može uvecati skupljanjem poena a tu je i dragocena opcija continue ako izgubite sve živote. Većina dodataka koji vam mogu pomoći krije se u svecnjacima kojih ima u poprilichnom broju na svakom nivou. U njima se mogu pronaci pomenuta sekundarna oruzhja (sveta vodica, bumerang-krst, nož, sekira i sat), srca koja se troše njihovom upotrebom te poeni i krst koji uništava sve protivnike na ekranu. Za uspešno okončavanje svakog nivoa veoma je važno znati da svaki od završnih protivnika poseduje svoju slabu tačku odnosno da je neotporan na neko od specijalnih oružja pa cete tako slepog miša na prvom nivou najlakše eliminisati ako za tu svrhu koristite sat koji ce ga paralisati na nekoliko sekundi, isto kao i meduzu na drugom nivou. Ujedno to su i jedina dva glavna neprijatelja neotporna na zaustavljanje vremena. Na trecem nivou borićete se sa dve mumije za koje je najbolji lek krst a za Frankeštajna na sledećem, vatra. Energija, odnosno specijalni dodaci za poboljšanje moći sekudarnog oružja nalaze se skriveni u zidovima ali je zbog prisustva ograničenja vremena onemogućeno njihovo detaljno pretraživanje.

Grafika se mozhe oceniti prelaznom ocenom, ali crtež baš i nije najbolji. Nivoi su relativno dugi a za prelaženje će vam trebati podosta živaca. Razlog je naravno težina koja ume da iritira jer kada izgubite život osim što se vraćate na već predjeni deo nivoa, gubite sve dodatke i srca koja ste pokupili, kao što je vec napomenuto, a što je stravičan problem ako se nalazite blizu glavnog protivnika na kasnijim nivoima. Ipak, najgore je što kada mu neko zada udarac Simon odskoči unazad što će vas ponekad koštati gubtika života ako ste kojim slučajem blizu provalije. Interesantno je rešen i damage sistem zato šhto vam protivnici na svakom nivou oduzimaju fiksnu količinu energije, bez obzira da li je u pitanju najobičniji zombi ili završni protivnik. Na prvom nivou npr. gubite po 2 od 16 energetskih blokova a na kasnijim nivoima sve više (čak 6 na poslednja dva nivoa, što je zaista previše)

Grafika: 4.0 Moglo je to i znatno bolje, likovi nisu najbolje nacrtani a i pozadine pate od prevelike jednostavnosti
Zvuk: 4.5 Muzičke teme su lepe a zvuk korektan sem pojedinih neodgovarajućih semplova
Kontrole: 4 .0 Nemoguće je vršiti kontolu lika u skoku, a u tu je i iritirajuci odskok u stranu kada zadobijete udarac koji umnogome otežava igranje
Zabavnost: 4.5 Iako poseduje par krupnijih propusta, prva Castlevania za NES je jedna od najpopularnijih i najkvalitetnijih igara za ovu konzolu, koju bi svakako trebalo odigrati.