Čak iako bi vam svako rekao da Neo Geo odlikuju pre svega kvalitetne VS tabačine, normalno je da čak i na ovom sistemu postoje i kvalitetne igre drugih žanrova, a jedna od igara koja može da se meri sa popularnošću King Of Fighters serijala je sjajni Metal Slug.

U glavnoj ulozi nalazi se ratnik koji se nalazi u sukobu sa čitavom armijom protivnika, koji svojim izgledom neodoljivo podsećaju na naciste iz II svetskog rata, što se vidi po njihovim uniformama ali i po vozilima u kojima vas napadaju. Kako pravi intro ne postoji, nećete ništa saznati o priči koja prati igru, što i nije toliko bitno.

Neo Geo Metal Slug (4)

Kao što se vidi iz igromera, u pitanju je skrolujuća pucachina nalik na recimo igre iz Turrican serijala, sa vrlo malo primesa avantura. Neverovatan uspeh koji je postigla, igra najviše duguje potpuno otkačenoj atmosferi i mogućnosti za uništavanje praktično svega na ekranu i pretvaranje u gomilu otpada. Zahvaljujuci perfektnoj animaciji i vrlo specifichnom crtežu, Metal Slug ima vrlo unikatan izgled koji se totalno uklapa u ludu atmosferu igre. Posebno oduševljava animacija tenka koji ima sve karakteristike živih bica (možete da se saginjete, pa čak i da skačete) ali i ogromni protivnici koji ce vas čekati na kraju svakog od ukupno 6 nivoa.

Neo Geo Metal Slug (3)

Dizajn okoliša kroz koji prolazite je takođe veoma dobar, a subjektivni utisak je da je 3. misija na snegu najlepša a poseduje i nekoliko lepih detalja, npr. vidi se dah vasheg lika, i mali odroni snega kada ste blizu ivice. Nažalost, iako scene masovnih uništenja izgledaju fenomenalno, one sa sobom nose i jedan problem, a to su usporenja, koja su u takvim situacijama redovna pojava.

I izvođenje je na nivou grafike, najviše zahvaljujući brojnim mogućnostima za uništavanje protivnika. Dok će obični vojnici biti lak zalogaj, čak i sa obichnim pištoljem (a veoma je efikasno i trčkanje kroz masu sa isukanim noževima), daleko veći problem predstavljaju oni sa specijalnim naoružanjem i štitovima, a naročito tenkovi. Kako se život gubi već posle prvog kontakta sa protivnicima, morate biti veoma obazrivi. Ulaskom u tenk stvari postaju mnogo lakše, jer je on u stanju da izdrži 2 pogotka (posle trećeg ga morate napustiti) i poseduje snažno oružje. Iz arsenala, najkorisniji su shotgun (idealan za blisku borbu), flametrower (prolazi i kroz štit protivnika) kao i rocket launcher koji pravu vrednost prikazuje pri sukobu sa glavnim protivnicima. Širom nivoa nailazićete i na simpatične zarasle zarobljenike koji će vam posle oslobađanja ostavljati korisne predmete poput oružja ili hrane koja donosi poene. Ako spasete nekog, za to ćete na kraju nivoa dobiti gomilu poena, ali samo pod uslovom da do njegovog kraja ne izgubite život, što je često veoma teško. Prilično smo razočarani činjenicom da ne možete pronaći život na nivoima, niti ga zaraditi na određenom broju poena, koju su tu samo za upisivanje na hi-score listu, pa sebe smatrajte dobrim igračem ako igru završite sa manje od 8 kredita, a maherom sa manje od 6, naravno na default setovanjima. I pored toga, igra nije naročito teška jer jednostavno ne postoji protivnik koji nema šemu za efikasno uništavanje, pa će otkrivanje novih fora iz partije u partiju poboljšavati vaš učinak.

Neo Geo Metal Slug (2)

Napominjemo i da se MVS verzija igre razlikuje od kućne varijante po mogućnosti za uključivanje krvi, koja i nije naročito neophodna u ovakvoj igri. Muzička i zvučna podloga su izuzetne i potpuno u duhu igre, naročito raznorazni krici protivnika kada pripucate na njih. Iako su ga njegovi nastavci definitivno nadmašili, Metal Slug je i uz to saznanje izuzetno zabavan naslov, ima našu apsolutnu preporuku i jedno od značajnijih mesta u istoriji video igara.

Grafika: 4.5 Nivoi su krcati detaljima, a animacija je zaista savršena. Jedini problem su usporenja koja se redovno javljaju prilikom masovnih uništenja
Zvuk: 4.5 Zvučnoj podlozi je posvećeno mnogo pažnje, i ona je u potpunosti u duhu igre, baš kao i kvalitetna muzika
Kontrole: 5.0 Uhodavanje u igri praktično ne postoji, jedino treba naučiti kada koristiti koje oružje
Zabavnost: 4.0 Iako je veoma zabavna, igra nema naročit replay value jer je potpuno linearna. Ali sjajno ćete se zabavljati dok je budete prelazili, naročito ako igrate u kooperativi.