Kada se pomisli na prvu PlayStation konzolu i Castlevania serijal, 99,9% ljudi će pomisliti na Simphony of the Night, a velika većina njih će imati samo reči hvale za ovo konamijevo čedo. Naravno, nema ničeg čudnog u svemu tome,  jer po mnogima ovaj naslov predstavlja najbolju i najkompletniju Castlevania igru,  a svi znamo koliko je ljuta konkurencija u toj disciplini. Ali, malo ko zna da je, pored SOTN, izdata još jedna igra iz ove franšize za PS1 konzolu. Krajem 2001. godine je izašla igra Castlevania Chronicles.  Dakle, pred sam kraj životnog ciklusa konzole a i generacije, te je izdata u vrlo ograničenom tiražu i prošla relativno nezapaženo, jer se masa igrača tada već nalazila na šestom nebu (Dreamcast, PS2 ) gejmerskog raja.

Castlevania Chronicles predstavlja unapređeni port igre iz 93. koja je do tog doba bila ekskluziva za Sharpov X68000 kompjuter, platforma koja je ostala totalno nepoznata izvan granica Japana.

Pre nego što je evoluirala i bukvalno kumovala podžanru metroidvania, prva igra iz ove franšize je bila strikno linearna akciona platforma surove težine, tipična za tadašnje vreme i NES konzolu. Potuci bandu i probij se od tačke A do tačke B, gde te čeka bitka sa velikim šefom i tako u krug. A Castlevania Chronicles je u potpunosti bazirana na tom konceptu i na prvi pogled deluje kao rimejk originala. Ali taj utisak se menja nakon prvog nivoa, jer ovaj naslov nudi ipak nešto više od klasičnog rimejka. Istina, pozajmljuje mnoge elemente iz originala, ali isto tako i neke stvari iz trećeg i četvrtog dela i samim tim predstavlja sasvim novo iskustvo. Neprijatelji i šefovi su redizajnirani, a mnogi u potpunosti izmenjeni u odnosu na originalnu igru. Ubačene su nove table i okruženja, a kompletan grafički prikaz vrlo lepo dočarava atmosferu originala u potpuno novoj izvedbi. Zvuk nije naročito originalan, većina semplova deluje kao da je pozajmljena iz Super Castlevanie IV, ali tu su i remiks verzije najpopularnijih pesama kao što su Vampire Killer, Bloody Tears i Beginning.

00Premisa je ostala potpuno ista, pa se i ovaj put nalazite u ulozi lovca na vampire, Sajmona Belmonta. A za misiju imate da upokojite vampira, odnosno grofa Drakulu i spasete Transilvaniju od njegovog terora. Na tom trnovitom putu će vas opsedati nezaobilazni slepi miševi, demoni, zombiji i mnoga druga stvorenja mraka. Protiv nežive gamadi ćete se boriti bičem i raznovrsnim sekundranim naoružanjem, kao što su noževi, sekire, sveta vodica i krst. Iako je dobila kompletan face lifting, gameplay je ostao netaknut, u osnovi je ostao veran originalu. U potpunosti sačuvan koncept, duh i surovost koji su krasili NES verziju. Igra je relativno kratka ali zato vraški teška i izazovna.

Castlevania Chronicles je vrlo zanimljivo ostvarenje i pravi mali skriveni dragulj koji je ostao u senci mnogo  popularnijh delova iz ovog slavnog serijala. Velika preporuka svim ljubiteljima žanra i nostalgičarima, jer Chronicles ujedno predstavlja rimejk i omaž originalnoj igri.

Grafika: 4.5 Odlična 2D grafika, detaljni sprajtovi i slikovito prenesena atmosfera originala u novom ruhu.
Zvuk: 3.5 Zvuk je dobar i ništa više, remiksi poznatih hitova su ipak mogli biti bolji.
Kontrole: 4.5  Gameplay i kontrole su ostale u duhu originala. Kontrole vrlo jednostavne i dobrog odziva, ali pomalo krute.
Zabavnost: 4.5 Dinamična, izazovna i preteška. Dakle, svi elementi dobre Castlevania igre su prisutni.