Da, došlo je vreme za još jednu ekspanziju najpopularnijeg i, slobodno možemo reći jedinog ozbiljnog MMORPG naslova koji postoji danas. Mnoge slične igre su dolazile i prolazile, ali Blizzardov World of Warcraft je i dalje tu, i evo, dobija petu ekspanziju po redu. Malo ko je 2004. godine pomišljao da ćemo i 10 godina kasnije igati istu igru sa istim herojima… ali da, WOW je preživeo test vremena, pre svega zahvaljujući neprestanim inovacijama i hordi (no pun indended) fanova koji su mu ostali lojalni sve ove godine. Iako je imao svoje momente u mejnstrimu par puta, WOW je danas igra koja se pravi za WOW igrače, koji većinom igraju isključivo WOW(WOW!)… Recept koji Bizzard koristi u većini svojih franšiza, održavanje fanbaze zadovoljnom, vraćanje starih igrača i naravno dovlačenje novih žrtava u ovu priču bez kraja… što je ipak najmanje realna opcija čak i uz (za Blizzard) neverovatne ustupke kao što su praktično POKLANJANJE svih dosadašnjih ekspanzija novim igračima, mogućnost automatskog levelovanja na lvl90 (nivo potreban za početak igranja nove ekspanzije) koji se dobija uz collectors edition… ili kupuje za skromnih 50€ (da, toliko je vredelo vaše cimanje 10 godina, srećno sa prodajom vašeg lika na crnoj berzi sada hehe).

Uglavnom, nakon Pandarije koja je suprotno očekivanjima ispala i možda najbolja ekspanzija do sada, Blizz je rešio da malo uozbilji priču, nema više mesta za Pande i istočnjačke teme… vreme je za jednu ekspanziju u potpunosti posvećenu Hordi i njenim legendarnim herojima… i to uz promene osnovne priče, korišćenjem najjednostavnijeg alata u pisanju – putovanja kroz vreme! Da, Garrosh koga smo napokon ulovili na kraju raida na Orgrimmar, na samom kraju prošle ekspanzije je pobegao (kao i milioni igrača Blizzardu nakon toga) kroz vreme(!), u period pre prve Warcraft igre, na Draenor (koji posle eksplozije znamo kao Outland iz TBC ekspanzije). Naravno, prva stvar koju Garrosh čini je pokušaj da ubedi orkovske poglavice da ne piju demonsku krv koja ih je kasnije pretvorila u robove burning legiona, već da se okrenu gomili napredne tehnologije koju donosi iz svog doba. Pod vođstvom svog oca Grommasha ujedinjuje Orkove u Iron Hordu i usmerava silne vojske orkova na sadašnji Azeroth radi osvete. Tu započinje priča najsvežije ekspanzije, gde kombinovane snage sadašnje Horde (koja postoji kako?) i Alijanse vrše kontrainvaziju na Draenor kako bi pobedili Iron Hordu.

 

U svakom slučaju 90% igrača će pogledati zaista impresivno odrađenu uvodnu animaciju, i tu otprilike prestaje svaki veći involvment sa pričom… Nastupa preskakanje quest log texta, ponovni leveling, ponovno budženje profesija, ponovno sakupljanje opreme, ponovo nove instance, pa casual ili pro MLG raiding, ili pak pvp. Do patcha koji donosi sledeći raid, sledecu pvp sezonu i tako dalje. Standardni ciklus dobro poznat svim redovnim WOW pretplatnicima se bez greske nastavlja, tačno onako kako su svi navikli.

Ceo novi svet... Warcrafta
Ceo novi svet… Warcrafta

Pa šta je tu onda zapravo novo? Maskimalni iskustveni nivo je podignut na 100, ovoga puta nema novih rasa, a ni klasa. Međutim, postojeće su doživele tradicionalne drastične promene i dodatna balansiranja (koga lažu?). Prava novina su napokon promenjeni modeli svim starim rasama, tako da ljudi, patuljci, gnomovi, night elfovi, draeneji, orci, trolovi, taureni, undeadovi i blood elfovi više ne koriste stare 3D modele iz 2004, odnosno 2007. Novi modeli su sada sa broja poligona tipične PSX igre došli skoro do PS2 nivoa, ali fantastično odrađene facijalne animacije i povećani detalji stvarno prave razliku u socijalnim interakcijama poput situacija pored piknik korpe sa vašom WOW devojkom, night elficom u donjem vešu, a igra je veoma čudni ortak iz Engleske, po imenu Nightslave (voleo bih da sam ovo izmislio).

Zbogom Nightslave
Zbogom Nightslave

Dosta toga se nakupilo iz prošlih ekspanzija, kao recimo astronomske vrednosti health poena heroja i protivnika, kao i statistika na opremi. Blizzard je odradio jedno skaliranje svega toga, te su brojevi ponovo ukroćeni na čitljive (do 5-6 cifara) navodno bez gubitka efikasnosti vaših heroja. I dalje je moguće solo prelaziti najteže sadržaje iz starih ekspanzija. Taj problem je rešen smanjivanjem snage starih protivnika, a sve to u praksi navodno radi prihvatljivo, mada naravno fokus igrača je trenutno na najnovijem sadržaju.

Pored standarnih fora, ono što stvarno imamo po prvi put u ovoj ekspanziji su garnizoni. Privatne zone koje smo svi dobili, i u kojima je moguće graditi svoju bazu. Izgradnja objekata zahteva resurse i vreme baš kao u RTS Warcraft igrama, ali za razliku od njih zgrade idu isključivo na predodređena mesta. Garnizoni pored toga što služe kao show off i još jedna dodatna zanimacija pored tone postojećih, služe kao baza vaših pratioca… ne sa Twittera, već NPC likova koje kroz questove vezane za garnizon dodajete da završavaju misije za vas i donose vam još resursa.

Casualcima je još od kraja Cataclysm ekspanzije omogućeno da vide sav sadržaj igre, igrajući raidove smanjene težine sa nasumično skupljenom ekipom sa raznih servera preko Raid Finder opcije, a zatim su došli fleksibilni raidovi. WoD nam donosi kompletnu promenu u organizaciji i imenovanju tih opcija, kao što se može videti na slici ispod.

raid

Prvi raidovi su Highmaul sa 7 boss protivnika, gde ćemo sakupljati prvu polovinu tiera 17 (te brojeve nisu smanjili), raid će u potpunosti biti otključan 2. decembra za normal, heroic i mythic način igranja, dok će raid finder ekipa morati da sačeka početak januara sledeće godine za otvorena sva tri krila. Nešto kasnije otvoriće se i Blackrock Foundry. Pored standardnih raidova tu su opeti world boss protivnici koji su postali popularni ponovo nakon Pandarije. Dok se spremate za raidovanje posluziće vam i 7 novih instanci koje uključuju i novu (staru?) verziju Auchindouna. Sto se PvP segmenta tice, drastično je promenjen način na koji funkcioniše, dodata je i nova PvP only zona ostrvo Ashran. Za sve dodatne informacije možete posetiti sledeći link.

WoD
Raid se učitava, brzo do WC-a dok nisu krenuli!

U svakom slučaju, Warlords of Draenor je izašao pre manje od nedelju dana, Blizzardova verna WOW publika generalno deluje zadovoljno, po automatizmu valjda. Vraćaju se stari igrači, game revieweri sležu ramenima, ali poštuju igru koja živi 10+ godina u svom paralelnom univerzumu… Naravno izlazak nove WOW ekspanzije ne bi bio to da nije bilo totalnog (ras)padanja servera prvih par dana, navodnih DDoS napada na Blizzard koji su učinili da stvar bude gora nego prošla dva puta. U onim retkim trenucima kada su serveri radili naravno bile su tu liste čekanja po par sati. Međutim, uprkos svemu tome i ovoga puta smo imali par apsolutnih psihopata koji su novi maksimalni nivo dostigli samo par sati nakon izlaska igre. Taktike za to su marljivo vežbane u beta verziji mesecima ranije, i sada je došlo njihovih pet minuta slave. Sveukupno, skroz uobičajene i normalne stvari za Blizzard i njihove verne fanove u ovom periodu koji se odigrava redovno, na svake dve godine i koji je za njih nešto kao nova godina, božić, rođendan, 8. mart i svi praznici zajedno.

Novo PVP ostrvo Ashran - mesto mnogih budućih rekt-ova i rage quit-ova
Novo PvP ostrvo Ashran – mesto mnogih budućih rekt-ova i rage quit-ova

Kao i uvek casual publici i mnogim povratnicima ekspanzija će držati paznju par meseci maksimalno, dok će hardcore raiding publika i PvP igrači nastaviti ciklus do sledećeg patcha, pa i sledeće ekspanzije, jer ako ste mislili da je ovo poslednja… well, think again! Iako će sve promene i šminka u Warlords of Draenoru doneti zanemarljiv broj novih igrača, već postoji tolika specifična publika koja dolazi i odlazi poput talasa, da Blizz opušteno može bar još nekoliko ekspanzija da naštancuje ovim tempom, pre nego što predje na WOW 2, ili šta već smisle za nekih pet… deset(?) godina, kada im ovaj naslov više ne bude pravio pare. Uvek postoji i opcija da će ovakav WOW jednostavno zauvek postojati i možda je već vreme da se polako pomirimo sa tim da će nas naši WOW heroji nadživeti sve. A sada zbog sponzora evo quotable izjave:

Bilo da ste stari WOW igrač ili se sa ovim legendarnim MMO naslovom susrećete prvi put, sada je pravo vreme da kročite u ovaj magičan svet prepun izazova, i zajedno sa vašim drugarima iz Horde ili Alijanse (yeah right) krenete u borbu protiv zle Iron Horde u avanturi koja će vas koštati 12,99 eura mesečno i svo vaše slobodno vreme i socijalni život.

 

Autorova dodatna poruka:
Moram samo na kraju da napomenem da sam u paklu WOW-a proveo oko pet godina u periodu od TBC-a do Pandarie i da mi je to bilo sasvim dovoljno. Svestan sam hate-a koji ću navuci od “true” igrača koji raiduju od 2004. bez prestanka itd. ali predpostavljam da niko od njih neće ni videti ovaj opis jer su trenutno verovatno zauzeti levelovanjem alta… a recenzija na igračkom sajtu ih verovatno interesuje koliko i druge video igre koje nisu iz Blizzardove kuhinje. Toliko za veceras od mene… odoh sada da se igram sa Skylandersima… Ok, koga lazem, moj paladin Demondriver ce voziti svoj chopper po Azerothu verovatno dok sam ziv ali ne duze od 30 do 45 minuta.

World of Warcraft: Warlords of Draenor (PC)
  • 7/10
    EmuGlx Score - 7/10
7/10

Finalni utisci

Bilo da ste stari WOW igrač ili se sa ovim legendarnim MMO naslovom susrećete prvi put, sada je pravo vreme da kročite u ovaj magičan svet prepun izazova, i zajedno sa vašim drugarima iz Horde ili Alijanse (yeah right) krenete u borbu protiv zle Iron Horde u avanturi koja će vas koštati 12,99 eura mesečno i svo vaše slobodno vreme i socijalni život.