Malo ko je očekivao da će strip Teenage Mutant Ninja Turtles iz 1984. godine biti osnova za planetarno popularnu franšizu, a pogotovo ne strpski kreatori Kevin Eastman i Peter Laird. Prateći avanture četvorice braće kornjača, koje su naučile nindža veštine od svog učitelja i očinske figure Splintera, ovaj strip je brzo stigao u top liste najpopularnijih dečijih franšiza sa izlaskom animirane TV serije 1987. godine, koja je započela meteorski rast ovog brenda. Nedugo posle toga, prva video igra smeštena u ovom univerzumu je stigla na TV ekrane i arkadne sisteme u formi najpopularnijeg tadašnjeg žanra – 2D sidescroling beat em up igre sa odličnom muzikom, gameplay-om i podrškom za lokalno coop igranje.

U sledećih 15 godina su igrači mogli da uživaju u mnogim legendarnim 2D godinama TMNT igara, sve dok se ovaj brend nije prebacio u 3D vode 2003. godine kada je popularnost ovih igara dosta opala. Sada, skoro 40. godina posle svoje prve video igre, franšiza Teenage Mutant Ninja Turtles je doživela pravu renessansu sa izlaskom oldschool beat-em-up naslova Shredder’s Revenge koja sa svojim ultra-nostalgičnim stilom prezentacije i zabavnog gameplay-a uspela da privuče i stare fanove kao i potpuno nove igrače željne dobre zabave.

Igrom slučaja, baš u ovom trenutku kada su igrači željni dodatne zabave posle Shredder’s Revenge-a, Konami i developeri iz Digital Eclipse-a su uspeli da sklope veoma impresivnu kolekciju legendarnih retro TMNT igara pravljenih za arkade i kućne konzole iz 80-tih i 90-tih, sa širokim spektrom zanimljivih dodataka i čak podrškom za online igranje kod četiri od prisutnih 10 naslova (i više ako računate različite portove koje su neke igre dobile).

Teenage Mutant Ninja Turtles: The Cowabunga Collection sa sobom donosi trinaest igara koje je Konami razvio i izdao u prodaju između 1989. i 1993. godine. Taj spisak se sadrži od 10 igara i nekoliko uticajnih port-ova na druge sisteme, koji su svi dostupni za lagodno igranje i upoređivanje razlika između njih. Sve počinje naravno od prve TNTM igre za NES i Arkade, pa su tu i njhovi nastavci, SNES naslovi Turtles in Time i Tournament Fighters (koji je takođe izašao na Genessis-u), a SEGA Mega Drive 2 / Genessis fanovi će svakako moći uživati u igri The Hyperstone Heist iz 1992. godine. Game Boy nije zapostavljen sa čak tri igre koje se mogu naravno odigrati samo u solo modu (Fall of the Foot Clan, Back from the Sewers i Radical Rescue). Sve u svemu, svi najbitniji naslov iz tog ranog 2D perioda TMNT igara su lako dostupni uz pomoć moderne emulacije koja verno prenosi osećaj igranja ovih kultnih beat-em-up igara.

Developeri iz Digital Eclipse nisu hteli da remasterizuju ove igre (kao što se to desilo kod nekih modernih reizdanja, na primer StarCraft Remastered, C&C Remastered i slični), već su se samo trudili da originalne igre budu očuvane za buduća pokolenja, uz pristup dodatnih pomagala koji moderni igrači očekuju od emuliranih naslova. Tu je podrška za vrstu display-a (razni CRT, LCD filteri),  Save/Load opcija, opcija da se vreme premota unazad radi ponovnog pokušaja borbe ili platforminga, naravno podrška za beskonačno kredita kod arkadnih igara, pa čak i opcija za automatsko igranje u svakom trenutku (ako se zaglavite kod nekog boss-a ili na platformerskoj sekciji, možete prepustiti igri da ona sama nastavi u autopilot modu, sa opcijom da preuzmete kontrolu nazad po želji).

Od svih ponuđenih igara, njih devet ima ugrađen mod za lokalno kooperativno igranje (tri GameBoy igre i prva NES igra imaju solo kampanje), a čak njih četiri su dobili podršku za punokrvno online igranje (arkadne verzije od TMNT 1989 i TMNT2: Turtles in Time, The Hyperstone Heist sa Genessis-a i Tournament Fighters sa SNES-a). Takođe, skoro sve igre u sebi imaju i ugrađenu podršku za japansku lokalizaciju, što može biti zanimljivost sa igrače koji su ih prvobitno isprobali u toj formi.

Pored arhiviranja retro hit igara iz prvih 15 godina TNMT igara, ova kolekcija je takođe dom veoma impresivnog in-game muzeja u kojem se kriju mnogi zanimljivi dodatni sadržaji. Digital Eclipse je vredno sakupio širok spektar propratnog materijala koji je išao uz sve te stare igre, uključujući ne samo skenove originalnih kutija i knjižica koje su dolazile sa kertridžima, već i reklame iz novina, pogled na sve verzije TV serija, stripskih serijala, muziku, pa čak i skenirane razvojne dokumente koje su Konami developeri koristili pri izgradnji ovih naslova (listanje ovih veoma zanimljivih stranica je olakšano opcijom da se Japanski jezik prevede na Engleski). Za ljubitelje ovih igara ili kolekcionare, ova muzejska sekcija će predstavljati veliki bonus.

Svaki fan TNMT igara će sigurno uživati u ovoj kolekciji koja nudi širok spektar zabave i za solo, coop i online igranje. Emulacija igara je rešena na veoma dobar način, broj dodataka je impresivan, a in-game muzej daje šansu svima da se upoznaju sa stanjem TNMT franšize od pre 30 godina.

Sudeći po kvalitetu celog paketa Teenage Mutant Ninja Turtles: The Cowabunga Collection i velikog uspeha koji je ove godine ostvario naslov Shredder’s Revenge, nadamo se da će Kornjače uskoro da se vrate na još vreća vrata u gaming sa skroz novim igrama.

Teenage Mutant Ninja Turtles: The Cowabunga Collection (PS5)
  • 8/10
    EmuGlx Score: - 8/10
8/10

Finalni utisci:

Odličan povratak u stare 2D beat-em-up dane sa širokim spektrom popularnih TNMT igara u kojima danas mogu uživati ne samo stari igrači već i potpune novajlije.