Hmm kako bi nazvali ovaj žanr igara? Simulacija zimskih ekstremnih sportova? Okej plus wingsuit! Da, sve to je Steep, nova Ubisoftova igra koja vam na konzolama i PC-u prenosi zimsku idilu. Sve šta ste zamišljali da možete na snegu, skijama, boardom, možda peške ili kotrljajući se. Da bukvalno možete i to uraditi, ali okej, to nije poenta ove igre.

Ubisoft je jedna od onih kompanija koja uvek plasira naslove sa skroz novim idejama kada se najmanje nadamo. Sa prvom najavom Steep je bio igra za posebnu publiku. Nije to naslov u koji mogu zaroniti CoD igrači, niti je to igra u kojoj bi uživali ljubitelji vožnji. Ovo je za onu malu grupicu koja je odrastala, ili drogirala se SSX naslovima, lomila gejmpadove kako bi napravila što bolje trikove, buljila u televizore kako bi uradili savršen spust niz planinu između hiljadu stabla zimzelenog drveća. Da, ukoliko ste neko iz ove grupe, ovo je totalno igra za vas!

steep-1

Čak iako ste SSX ljubitelj i videli ste Steep samo na prvom prikazivanju, to ni vama nije ulivalo neku sigurnost (verujte nije ni meni) da je ovo prava igra za vas. Nekako nije bilo dovoljno prikazano. Sve se činilo da se svodi na “istraživanje planina”, pravljenje svojih staza i spustova u kojima možete “uživati” sami ili sa prijateljima, slikanje fantastičnog zimskog ambijenta koji je predobro kreiran u ovoj igri. Sve se činilo kao da je ovo “simulacija” zimskih ekstremnih sportova. Hvala bogu što većina nije bila u pravu, jer je ovo sve to plus mnogo više od toga!

Da krenemo sa istraživanjem – u igri vam je dostupan kompleks planinskih vrhova u kojima možete uživati snowboardom, skijama ili u wingsuitu. Na vama je da izaberete gde ćete i kako ćete se spustiti. Iako već imate predodređene staze koje, jelte, morate prelaziti kako bi napredovali uz igru, možete kreirati i svoje na osnovu puta koji vi prođete. Tako da, ukoliko na primer, pronađete fantastičnu putanju totalno spontano dok se trudite da ne padnete kako vam ne bi nestao lanac poena koji ste nakupili u prethodnom spustu, možete je sačuvati i odvoziti kada god želite kasnije. Najbolja stvar, možete je podeliti sa prijateljima ili zakačiti na server kao određeni Challenge. A naravno, ukoliko vam jedan spust nije dovoljan, onda usavršite vašu stazu, ili bilo koju drugu, jer na kraju krajeva, ove igre se igraju dok ne postanete perfektni u njima, a svaki milisekund je bitan! Igra je odlično skalirana, tako da na početku će vam biti dostupni samo “bezbedniji” vrhovi, a kako vam raste skill i kako ste sve veći i veći level, tako ćete otključavati opasnije vrhove i spustove.

steep-2

Naizgled je totalno nebulozno. Okej spustiti se od tačke 1 do tačke 2, što brže, što bolje, što “bezbednije”. Sa druge strane, nije li to poenta svake trkačke igre? Najbolja stvar u ovoj je to što na vaš spust ne utičete samo vi i vaši protivnici već i vreme dana, stanje staze i još mnogo toga. Pored toga što možete izabrati i kreirati svoju stazu, moguće je podesiti tačno u kojem dobu dana želite da uradite vaš spust, a verujte nam, to je od nenormalne važnosti! Okej, možda ne za sve discipline, ali spuštanje u Wingsuitu noću je ravno samoubistvu. Sloboda koju vam igra daje u istraživanju, vožnji postojećih ili kreiranju novih je prosto nenormalna.

Kada se sve to pomeša sa fantastičnim endžinom i prelepim ambijentom, ova igra je stvarno jedna od lepših koje smo videli u proteklo vreme. DA! To kažemo iako ona prikazuje samo sneg, planine i nekoliko stabla drveta! Čak i tada i sa ponekim sunčevim zrakom koji se prelama na kristalima snega igra izgleda stvarno prelepo.

steep-4

Sve bi to bilo džabe da igra ima užasnu gameplay mehaniku, što to ovde nikako nije slučaj! Kao što smo napominjali ranije u textu, nekako smo mislili da je ovo igra “spusta” a ne trikova i preživljavanja. Malo toga je na početku delovalo toliko ozbiljno i zanimljivo da bi se zadržao jedan iskusni igrač SSX franšize ili možda neko ko traži nešto slično sa malo većom dozom realizma. Da, na početku sve deluje pogrešno, kao u većini Ubisoft igara, a u praksi je totalno drugačije, što je u ovom slučaju odlična stvar! Mehanika i fizika su stvari koje briljiraju u ovom naslovu! Ovi aspekti igre su toliko fantastično odrađeni da nam prosto nije jasno da li će neka igra uspeti da makar zapreti ovoj kada je u pitanju ovaj žanr.

Sve se svodi na tajming, G silu kao i kombinaciju prstiča u datom trenutku na gamepadu. Naravno tu je brzina i prepreke tj mesta od kojih možete da odskočite. Kao i u SSX-u, postoje nekoliko pravih momenta kada trebate da lansirate sebe u vazduh kako bi dobili pravo vreme da uradite par trika. Sada, sve u zavisnosti koju disciplinu izaberete, taj skok može biti bitan ili zbog brzine ukoliko radite spust ili zbog trikova ukoliko igrate na poene. Iako smo mislili da je ovde sve “samo” u spustu, nije tako. Određene discipline koje se baš dosta oslanjaju na trikove je potrebno igrati totalno drugačije. Pronalazivši pravu putanju koja vam daje najviše poena a ne onu koja vas najbrže dovodi do cilja. Skakanje i održavanje poena je priča za sebe, sve se radi analozima (veća sloboda u odnosu na dugmiće) i trigerima koji su tu da vam omoguće da držite dasku ili skije prilikom doskoka i pravljenja trikova. Kombinacija je dosta, iako to ne deluje tako na prvu ruku. Svaki skok u zavisnosti od odskoka može biti drugačiji i bukvalno je na vama šta ćete uraditi u vazduhu. Sada tu morate da obratite pažnju na nekoliko stvari.

steep-3

Prva je brzina pri kojom ulazite u skok, a druga je G sila koja deluje na vas u tom trenutku. Praktično u Steep-u možete da zaboravite na onakve skokove na koje ste navikli u SSX-u, gde vidite celu mapu i drndate gejmped dok vaš lik radi neke nebulozne i nenormalne pokrete. Ukoliko skočite nekoliko metra u visinu, budite sigurni da će vas G sila skoro pa uništiti pri doskoku. Što znači da sledeću deonicu na stazi morate da “mirujete” dok vam se ne regeneriše energija. G-sila nije uvek fiksna, i naravno doskok je mnogo bitan u svemu tome. Ukoliko padnete tupo i grubo, skoro je sigurno da ćete morati da se resetujete na prethodnom checkpointu, dok ukoliko uradite lep mekan doskok, još bolje na nekoj kosini u dubokom snegu, možete nastaviti sa vašim trikovima. Svaki sledeći skok nosi veću količinu G-sile, zbog toga je bitno da dozirate brzinu i da je prilagodite stazi i skijama ili boardu, sve u zavisnosti šta ste odabrali. U spustevima ćete izbegavati skoro svaki skok, kako bi dostigli maksimalnu brzinu. Ukoliko bi ne daj bože skočili prilikom najveće brzine, samo možete da se molite da se ne sjebete prilikom doskoka. Zbog toga je umereno kočenje i pravo centriranje najbitnije za staze i deonice gde su vam bitni poeni a ne brzina. Mi sada možemo nastaviti o ovome da pričamo do besvesti, ali najbolje bi bilo da probate jedno 10tak različitih spusta i da shvatite o čemu pričamo.

Pored boarda i skija tu je i Wingsuit koji smo nekoliko puta pomenuli pa i “trka” paraglajdingom. Dve discipline koje nisu tako ozibljno obrađivane do sada, a u Steepu su, pa odrađene prosto fantastično. Otpor vazduha, brzina i pravac vetra kao i naravno ugao spusta su najbitnije stvari ovde, a ovo su ujedno i najkomplikovanije stvari da “masterujete” jer i najmanja greška vas može dovesti do toga da resetujete celu stazu.

steep-5

Generalno, Steep je odlična igra za sve ljubitelje zimskih ekstremnih sportova. Nije ni malo laka, niti bi se borila sa arkadama iz davne SSX franšize. Ovo je posebno čudovište za posebne igrače. Na prvi pogled totalno nezanimljiva i sterilna igra koja tek kada joj se pruži više sati pokazuje pravi sjaj. Tek onda shvatamo zašto je Ubisoft odlučio da krene ovim putem i da plasira jednu ovakvu igru u zimskom periodu. Ljubitelji SSXa su možda čekali i predugo na nešto slično, a dobili su ne duhovnog naslednika, nego jednu predobru igru u svakom pogledu koja će osvojiti srca svih igrača koji su željno iščekivali nešto slično.