Ljudi moji, pomagajte! Ne znam šta da radim! Sve i svašta mogu da poverujem, ali da SEGA izda dobru Sonic igru, za to već nisam bio spreman. Još od njihove poslednje konzole (SEGA Dreamcast) ne sećam se da sam se toliko zabavio sa Sonic igrom!  Moja iščekivanja su bila skromna ali Sonic Frontiers me je oduševio!

Što se mene tiče, ovo je jedna SAVRŠENA IGRA… po standardima Sege.

SEGA i Sonic, to su muke dve…

SEGA Mega Drive je bila moja prva konzola. Obožavam tu spravicu (tu mi je na polici i još uvek radi), ALI, ne može se reći da je SEGA ikada imala nivo kvaliteta koji je imao Nintendo, Sony ili neke druge kompanije. SEGA je kao učenik u školi koji, bez obzira koliko učio, uvek dobije jaku trojku ili slabu četvorku (nikada peticu). To je bila SEGA u 90-im i, nažalost, to je SEGA i danas u 2020-im. SEGA igre često lepo izgledaju, ponekada su zabavne ali im uvek fali ta uglančanost da dostignu onaj najviši nivo kvaliteta. Jadni Sonic je prošao kroz sito i rešeto od kada je SEGA prestala da pravi svoje konzole.

Svakih par godina SEGA izda novu igru sa brzim plavim ježom gde isproba nešto novo.

  • Ako im to novo ne uspe, probaju nešto drugo za par godina.
  • Ako im to novo uspe, OPET probaju nešto drugo za par godina.

U Sonic Frontiers, SEGA je pokušala da stavi Sonica u veliki otvoreni svet, slično Breath of the Wild, i da vidi da li će im uspeti.

E pa, uspelo im je.

Sonic Frontiers ima dosta problema (kao i sve druge Sonic igre) ALI je većina igre čista zabava. I da napomenem, ja sam osoba koja, generalno, ne voli 3D Sonic igre.

Dr. Eggman opet nešto smera i Sonic mora da ga spreči

Sonic Frontiers počinje tako što Dr. Eggman pronalazi neke drevne ruševine pokušavajući da se domogne novog načina da dostigne moć. Međutim, ruševine se aktiviraju, otvara se portal i Dr. Eggman biva odvučen u Sajber Prostor!

U mešuvremenu, Sonic i prijatelji takođe bivaju uvučeni u isti Sajber Prostor ali samo Sonic uspeva da prođe na drugu stranu. Tails, Knuckles i Amy Rose ostaju zarobljeni negde između (Limbo Sajber Prostor). Naš hrabri plavi jež ima zadatak da povrati sebe i svoje prijatelje kući (možda i Dr. Eggmana) dok pokušava da reši probleme u ovom novom, čudnom, svetu u koji je upao. Takođe dobijamo novog negativca, slatko čovekoliko biće po imenu Sage (Sejdž). Sage radi za Dr. Eggmana i pomaže mu da se vrati u svoj svet. Sage takođe može da putuje kroz Sajber Prostor i da kontroliše robote kako bi napali Sonica. Ah da, veliko iznenađenje, opet su roboti negativci.

Priča nije ništa naročito ali, to ne mogu da zamerim pošto je ipak Sonic igra. Iskreno, nije ni kao da Mario igre imaju vrhunsku priču. Priča ionako služi kao neki katalizator između pet nivoa kroz koje prolazimo dok igramo glavnu igru.

Pet velikih igraonica za Sonica

Moram da priznam, kada sam prvi put uzeo da igram Sonic Frontiers, nisam skroz shvatio igru. Nije mi bilo jasno zašto Sonicu treba veliki otvoreni svet i kako uopšte funcioniše. Srećom, posle par sati igranja, sve je lepo kliknulo i vrlo lepo sam se zabavio. Na svakom od pet otvorenih nivoa, vi treba da skupite određeni broj ključeva i drugih predmeta (specifičnih za taj nivo) kako bi otkrili sedam Smaragda Haosa (Chaos Emeralds) kako bi se borili sa bossom i prešli na sledeći “Open-Zone” nivo.

U zavisnosti od nivoa, imaćete specifične predmete, kao što su srca ili medalje. Ovi predmeti služe kako bi otključali cut-scene sa Sonicovim prijateljima koji su zarobljeni u limbo svetu. Oni se pojavljuju na određenim mestima kao hologrami. Potrebno je da otključate dovoljno ovih scena kako bi eventualno došli do scene gde Sonic otklučava novi Emerals i poslednjeg boss-a tog nivoa. Međutim, ovo nije dovoljno. Takođe morate sami da pronađete nekoliko Emeralda tako što će te sakupiti dovoljno ključeva da aktivirate uređaje koji ih čuvaju. Iako ključeve možete pronaći nasumično, najsigurnije vam je da ih nađete preko tradicionalnih Sonic nivoa (više o ovome posle).

Sonic može i da se bori. Dok istražujete svetove, naletećete na male neprijatelje ili mini-bossove. Svaki neprijatelj ima svoju taktiku gde je potrebno da koristite jedan specifičan Sonicov napad kako bi ih pobedili. Nekada morate da uradite ground-slam (jak uradac u zemlju), nekada morate male neprijatelje da sredite u određenom nizu ali najčešće morate da koristite Sonicov novi napad Cyloop. Koristeći ovu tehniku, Sonic napravi vidljivu putanju na zemlji i kada zatvori putanju (najčešće kad napravi krug) sve unutar zatvorenog kruga primi štetu. Ovo se koristi ne samo da sredite neprijatelje koji imaju štitove, nego i da aktivirate neke mehanizme pa čak i da stvorite prstenje.

Ne brini! Samo igraj!

Divota Sonic Frontiersa je što je svaki nivo kao jedna igraonica za plavog ježa. Svuda su odskočne platforme, izokrenute staze i polja koja vas bacaju na sve strane. Najlepše od svega je što vas svaka od ovih aktivnosti nagrađuje.

  • Ako pređete kratku izokrenutu stazu, dobijete medalju ili srce
  • Rešite kratku zagonetku, dobićete predmet za unapređivanje plus će vam se i mapa malo otkriti
  • Prebite malo neprijatelja i dobićete iskustvene poene za Sonica
  • Sredite mini-bossa i dobijete zupčanik kojim možete da otključate novi tradicionalni Sonic nivo

I kao što rekoh, najdivnija stvar je što ne morate ništa od ovoga da tražite. Samo se zaletite u jednu stranu i sve će vam samo doći. A s obzirom da su sve ove aktivnosti izmešane i razbacane po mapi, stalno će te imati nešto novo da radite. Ovakvu slobodu nisam osetio u open-world igri još od Breath of the Wild.

Savetujem vam da, ako budete igrali igru, da ni ne gledate mapu. Samo idite u jednom pravcu i radite šta god vidite i super će te se zabaviti. Tek kada vam polako ponestane stvari, fino otvorite mapu i nađite još stvari i tako nastavite dok vam ne dojadi.

Napredovao nam je Sonic!

Sonic Frontiers ima i par RPG mehanika. Neki predmeti se koriste da unapredite Sonicovu brzinu, maksimalan broj prstenova, snagu i odbranu. Snaga i odbrana imaju svoje specifične predmete ali unapređivanje brzine i prstenja ja malo drugačije.

Na svakom nivou, naletećete na sićušna skrivena bića, zvana Koco-i, koja možete da spasite. Samo ih pokupite i odvedite do njihovog vođe i on će vas častiti sa jednim poboljšanjem. Problem je što su Koco-i toliko sićušna da ih gotovo nikada nećete zapaziti dok budete igrali. I da nesreća bude još veća, napravljeni su od sivih stena A KRIJU SE PO SIVIM STENAMA. Znači ne samo da se teško vide, nego se i kamufliraju. Ako odlučite da ih lovite, savetujem vam da koristite neke slušalice jer će te ih lakše čuti kako se smeju i kikoću (i rugaju jer ih ne vidite).

Jedan od najlakših načina da unapredite Sonica je da pronađete skriveni pecaroški nivo gde će vas čekati svačiji omiljeni lik, Big the Cat! Za svaki ljubičasti novčić koji nađete tokom istraživanja sveta, dobićete jednu priliku da upecate nešto.

Pecanje je vrlo jednostavno. Samo sačekajte da riba zagrize i na vreme pritisnite dugme. Kada upecate ribu, Big the Cat će vam dati svoje novčiće kojima možete da kupite dodatne predmete kako bi još više unapredili Sonica. Ovom metodom uspeo sam, već u prvom svetu, da unapredim Sonica do pola njegove maksimalne snage.

A ako vam ikada ponestane novčića za pecanje, samo sačekajte novi “Blood Moon”, odnosno, kada igra ponovo stvori sve pobeđene neprijatelje. Kada se ovo desi, takođe će početi da padaju zvezdice/komete sa neba. Vi treba da sakupite što više možete ovih kometa kako bi ih koristili za slot mašinu (koja će vam se pojaviti na ekranu) pomoću koje možete da dobijete još puno novčića.

Osim ovoga, iskustveni poeni mogu da otključaju nove napade za Sonika. Ni jedan od ovih napada nije obavezan ali će vam pomoći da brže završite borbe. Uglavnom su u pitanju komboi koje možete aktivirati tokom napada. Najkorisniji od ovih unapređenja je Auto-Combo sposobnost gde možete jednostavno da pritiskate kocku ko ludi (button-mash) a Sonic će sam raditi kombo napade (ali prouzrokovati malo manje štete).

Mislila je SEGA i na Sonic obožavaoce

Iako Sonic igre često nisu dobre, imaju verne obožavaoce koji su spremni da poginu za plavog ježa. Baš za njih, SEGA je pripremila i tradicionalne Sonic nivoe. U svakom od pet svetova pronaćićete zupčanike koji otvaraju trkačke staze. One mogu biti 2D, 3D ili kombinacija oba. Na svakoj stazi vi trčite sa jednog kraja na drugi dok koristite ubrzanja, uništavate neprijatelje i grajnudjete po šipkama. Osim što trebate da završite svaku ovu stazu što brže, možete i da pokupite određeni broj prstenova kao i pet specijalnih crvenih prstenova sa zvezdicom kako bi dobili sve nagrade (ključeve).

Većina ovakvih nivoa su bili zabavni ali bilo je par koji su me dobro iznervirali. Zbog čega, pa zbog SEGE (kompanije), naravno!

Fudbal u blatu

Da li ste ikada igrali fudbal u (dubokom) blatu? I da niste, verujem da možete da zamislite kako je to. Možete se truditi da pošteno odigrate utakmicu ali na kraju, svi će biti umazani i uprljani. Drugim rečima, biće jedan dobar nered ALI teško da se iko neće smejati. Tako sam se osećao dok sam igrao Sonic Frontiers.

Kakvu god aktivnost da sam radio, bilo je malo nereda.

Dok istražujete otvoreni svet, često ćete skakati ili trčati po platformama i odjednom ćete pasti u provaliju. Mislićete da niste nešto dobro uradili ali to je zapravo samo SEGA trademark neuglačanost.

Dok sam skupljao stvari po otvorenom svetu, malo malo, padnem bez razloga. Malo, malo, pa mi kamera poludi a Sonic mi odleti ko-zna gde. Najčešće, igra ne registruje da sam pritisnuo neku komandu i Sonic, jednostavno, padne. Ovo je najveći problem tokom trkačkih nivoa, gde se trudite da što brže stignete do kraja a Sonic stalno propada jer igra nije registrovala da ste zgrabili zid ili da ste precizno sleteli na šinu za surfovanje. Nažalost, ova pojava je konstantna tokom cele igre. Iako su skoro sve aktivnosti zabavne, skoro svaka ima svoju manu.

Već sam napomenuo da borbe više služe da vas uvežbaju kako da koristite sve sposobnosti ali previše često iskaču. Neki mini-bossevi vas uvuku u borbu a da to niste ni hteli i onda morate da gubite vreme boreći se s njima. Najgore je što na svakom nivou imate po par istih mini-bosseva i kada ih jednom sredite, nema mnogo razloga da to uradite opet. Isto važi i za male neprijatelje ali bar njihove borbe kartko traju.

U zavistnosti na kojoj konzoli igrate, Sonic Frontiers će izgledati bolje ili gore. Međutim, bez obzira gde igrate, redovno će vam iskakti Asseti kako im se približite (čak i na PS5, XBSX i PC-u). Ovo postane veliki problem kada trčite brzo dok pokušavate da pokupite stvari po svetu a ne vidite gde možete da sletite jer Sonic ume brže da trči nego što procesor može da učita assete. Verovatno je zato Sega SEGA govorila da ima Blast Processing! (SEGA vs. Nintendo circa 1993).

Opet si zeznuo, Sonic!? Trideset sklekova i tri kruga oko terena!

Sonic Frontiers obožava da vas kažnjava, i to sa velikim kaznama! Ako padnete tokom platformi ili brzog trčanja, moraćete sve ispočetka da radite. Ako promašite cilj trkačkog nivoa ili komande polude, opet sve ispočetka. Najgore je bilo za vreme glavnih boss borbi.

Glavni bossevi imaju određene taktike gde Sonic mora da trči ili skače određeno vreme pre nego što dobije šansu za napad. Iako se igra trudi da vas nauči kako da je pravilno igrati, nekada ipak ne bude sve očigledno. Zbog ovoga će te možda imate situacije gde trčite, trčite i trčite samo da dobijete jednu šansu da napadnete boss-a i da ne znate šta dalje da radite.

Ovo mi se desilo tokom drugog glavnog boss-a, gde mi nije bilo jasno da trebam da koristim Parry tehniku (odbijanje udaraca), ali igra me je rado terala da ponovo radim sve ispočetka (da ponovo trčim). Ovo bi trebalo da me više nervira, ali je ovo tako klasičan SEGA potez, da nisam ni iznenađen.

Tu je Super Sonic da spasi dan!

Kada skupite sve Smaragde Haosa i kada aktivirate glavnog bossa za svaki svet, Sonic se pretvara u Super Saiy… mislim, Super Sonica! Već sam napomenuo kako nekada nije jasno šta u ovim borbama treba da radite ali, mila majčice, kako su ove borbe EPSKE!

Osim što Sonic počne da leti i postane neuništiv, u pozadini počinje da svira heavy metal da podigne raspoloženje. Čak i da niste zainteresovani za ovu igru, bodrim vas da bar odgledate snimke na YouTube-u pošto su stvarno raj za oči. Svaka borba je puna animacija i Quick-Time-Event-ova (gde brzo morate da pritiskate određene komande). Zapravo, vrlo malo morate da radite tokom ovih borbi! Ali sve tako brutalno izgleda da sam spreman igri sve da oprostim. Kad smo već kod izgleda…

Ježurka Ježić, lepotan mali!

Sonic Frontiers ne izgleda toliko lepo kada ga gledate izbliza. Tokom slobodnog istraživanja sveta nećete imati bog-zna-šta da vidite, čak i kada igra učita assete na vreme. Zgrade i strukture izgledaju ok ali ih premalo ima da bi ostavili ikakav utisak. Sonc i prijatelji izgledaju dobro (što nije neki poduhvat). Trkačke staze, izgledaju predobro! Ovi kratki ali prešareni nivoi su zabavni za gledanje skoro koliko i za igranje. Sonic će trčati i skakati kroz razne zone i lokacije i uvek će te moći da vidite nešto šareno i dinamično. A ako ste igrali neku stariju Sonic igru, možda čak i prepoznate neke nivoe.

Što se tiče muzike, imate mirne melodije dok istražujete svetove koje su zaboravne. Na trkačkim nivoima dobićete remixovane teme starijih Sonic igara a već sam napomenuo koliko su epske boss borbe gde slušate heavy metal pesme (ozbiljno, idite na YouTube i uverite se sami). Sve u svemu, iako nije grafička zver, Sonic Frontiers prija za oči.

Sonic Frontiers (2022)
  • 7/10
    EmuGlx Score - 7/10
7/10

Finalni utisci:

Sonic Frontiers me je prijatno iznenadio. Iako ima puno problema, drago mi je što je SEGA probala nešto novo i da im je to ovog puta uspelo. Iskreno se nadam da će SEGA nastaviti ovom putanjom i da ćemo dobiti sličnu igru za par godina. Drago mi je što će Sonic fanovi imati još jednu dobru Sonic igru a takođe mi je drago što sam se ja vrlo lepo zabavio igrajući igru o ježu u koga nemam mnogo poverenja. Ako ste, makar malo, zainteresovani da igrate Sonic Frontiers, dozvolite da vas poguram napred. Sonic igre nisu uvek dobre, ali Sonic Frontiers je jedna od boljih!

PROS
– Zabavan otvoreni svet prepun aktivnosti
– Epske boss borbe
– Lepo odrađeni tradicionalni Sonic nivoi

CONS
– Puno problema sa komandama
– Grafički problemi gde predmeti iskaču
– Igra voli da vas kažnjava kad ne uspete