Istorija sporta je prepuna primera kako kombinacija malog broja jednostavnih pravila  može veoma brzo igračima omogućiti neverovatno veliku dozu zabave, bilo da se to odnosi na totalno nove sportove ili kombinovanje pravila od nekoliko različitih tradicionalnih sportova. Dok je dovođenje totalno novih sportova u stvarnom životu relativno retka pojava ovih dana, kompjuterske igre su postale dom neverovatno zanimljivih eksperimenata koji igračima širom sveta nude kompetitivnu fer borbu u veoma maštovitim svetovima. Jedan od najsvežijih primera ovakvog vida kompjuterske zabave je Rocket League – odličan alternativni način igranja fudbala koji je napravio indie tim Psyonix. Originalno iztestirana sa igrom imena „Supersonic Acrobatic Rocket-Powered Battle-Cars“ iz 2008. godine, njihova najnovija igra iz 2015. godine za PC i PS4 platforme je uspela da oko sebe sakupi milione fanova za samo par dana.

 

Rocket League se najlakše može opisati kao 4 vs 4 forma fudbala, u kojoj se umesto ljudskih igrača upravlja malenim automobilima koji imaju mogućnost ne samo da se jako brzo kreću po terenu, već i da skaču, driftuju, lete i pale raketni pogon. Ovakva postavka igre definitivno menja tradicionalnu formu fudbala u mnogo brži gameplay koji veoma brzo nagrađuje timsku igru, ali takođe igračima daje šansu da maltene sami obezbede pobedu svog tima ako znaju kako da dobro igraju. Popularnost ove igre je definitivno nastala zbog činjenice da su pravila jednostavna, kretanje po terenu veoma zabavno, a mogućnost učenja naprednih poteza itekako privlačna i korisna. Za razliku od regularnog fudbala, Rocket League ima samo jedno pravilo – ubaciti loptu u protivnički gol. Nema faulova, ofsajdova i sličnih stvari koji bi prekinuli tok utakmica koje su taman ograničene na 5 minuta igranja, što je dovoljno da se oba tima dokažu na terenu.

Rocket League 1

Kretanje je urađeno veoma jednostavno. Igrači upravljaju malim automobilom koji ne samo da je brz, već i može da skače i prevrće se u vazduhu, ali tokom svih ovih radnji igrači mogu lako i tačno kontrolisati šta žele da urade. Ovo prevrtanje u vazduhu je veoma bitno jer ono emulira „udar glave“ fudbalera, što predstavlja jednu od ključnih taktika kako da se kontroliše lopta koju igrač želi da udari. Taktike za napad i odbranu donekle podsećaju na regularni fudbal, ali zbog količine haosa koji može nastati kada lopta počne da odskače po terenu, igrači definitivno trebaju da se priviknu na nekoliko novih vidova igranja (što agresivnih, što odbrambenih). Za novajlije se definitivno preporučuje da odigraju tutorijal misije i oprobaju se u offline kampanji za jednog igrača, ali multiplayer definitivno predstavlja srce ove igre i mesto gde ćete naučiti najviše taktika.

Što se modova igranja tiče, maksimum igrača koji Rocket League podržava je do 4 igrača u timu, sa mogućnošću da se igraju mečevi sa manjim brojem igrača (ranked, unranked i private). Bilo da igrate na PC-u ili PS4 konzoli, ova igra podržava spojen multiplayer između ovih platformi i splitscreen kooperativu do 4 igrača na ekranu, što je za ovakvu arkadno-sportsku igru pravi pogodak. Sve kontrole se mogu prilagoditi vašim željama (što je retkost na konzolama), a kamera radi u 2 moda – tradicionalni „pogled iza automobila“ i kamera koja je uvek fokusirana na loptu. Novajlijama preporučujemo da koriste ovu drugu kameru dok se ne naviknu na frenetični tempo igranja koji često može dovesti do nekoliko golova u za par desetina sekundi.  Sve atraktivne radnje koje uradite za vreme meča će vam dati XP poene koji će veoma brzo početi da otključavaju mnogobrojne nagrade u vidu novih automobila, šešira, boja, sličica za farbanje kola, turbo dima i sl.

Rocket League u svojoj bazičnoj formi ima 10 stadiona (svi imaju identične terene za igranje) i 10 automobila (11. specijalni automobil je zaključan). Bitno je napomenuti da su razlike između svih automobila i dodataka samo vizuelni, i ne utiču na sposobnosti vašeg automobila (maksimalna brzina, ubrzanje, turbo i sl).

Iako niko nije očekivao da će se to desiti, od trenutka kada je Rocket League pušten u prodaju ovog leta ova igra je odmah oko sebe sakupila milione igrača koji su sa uživanjem saznali da ova igra nudi mnogo više od „kratke zabave“. Već sada se u online mečevima mogu sresti dobro istrenirani timovi koji se spremaju za buduća e-Sports takmičenja, a ogroman broj igrača svakog iskustvenog nivoa daje šansu svima da se dobro zabave u napetim online mečevima. Ako ste raspoloženi za igru koja će vas sigurno zabaviti, želite da postane odličan igrač novog popularnog e-sporta ili ste u potrazi za coop igrom koja će vam dati priliku za druženje, ne možete pogrešiti ako odaberete Rocket League.

Rocket League (PS4)
  • 9/10
    EmuGlx Score - 9/10
9/10

Finalni utisci

Posle decenija popularnosti tradicionalnih sportskih igara, na svetsku scenu je stigla video igra koja uzdiže običan fudbal u novi futuristički format koji je neverovatno zarazan, lak za igranje ali težak za kompletno usavršavanje. Ako imate makar malo slobodnog vremena, ovo je igra koja vas neće razočarati.