Pre nekoliko dana, nedjelja, smo pričali o evoluciji, revoluciji čak i devoluciji u video igrama. Najviše smo se uhvatili poslednjeg hita, Red Dead Redemption 2 i pričali kako su nas uspešno podsetili kako su igre funkcionisale pre nekih desetak godina. Sada ćemo pričati još malo o tome, ali ne o klasičnoj devoluciji, već šta sve može da se uradi sa naslovom ako se obrade neke stare teme franšize, u naravno, novom duhu.

Nintendo je poznat po tome da drži možda najveći broj IP-eva u industriji. Pored toga, njihove franšize su ujedno i najstarije. Metroid, Super Mario, Kirby i naravno, Pokemon. Retko koja od ovih franšiza ima ”lošu igru” koja je izašla sa tim imenom. Prve tri navedene franšize su praktično počele sa istom forom, 2D scroller akcija/avantura, dok je četvrta nešto totalno drugačije. Prva igra u franšizi, Pokemon Red/Blue je bila izometrijska avantura sa, da kažemo akcionim delovma gde ste hvatali, pa Pokemone! You gotta catch them all!. Godinu dana nakon izlaska prve Pokemon igre, došla nam je Yellow verzija, da kažemo, unapređena verzija već postojeće igre, nešto šta bi nazvali ”remaster” u današnje vreme.

Radnja se dešavala na Kanto ostrvu, domu 151 pokemona, koliko ih ima u takozvanoj prvoj generaciji. Ne zaboravimo da smo trenutno na osmoj (da, osmoj). Vi ste u ulozi mladok Poke trenera koji od profesora Oaka dobija jednog pokemona koji će mu pomoći da sakupi ostale. Pa okej, ne obavezno da sakupi sve, ali da nađe što više, kako bi mogao da pobedi ostale trenere koji okupiraju osam Pokemon teretana, a posle toga da e bore i protiv četiri koji dominiraju Kanto ostrvom. Sigurno se pitate, okej zašto čitamo o igri koja jei zašla davne 1996. godine? Jednostavno, zato što igra koja je ispred nas je Remake klasične Pokemon Yellow igre! Da, ovo je fantastična vest, jer ne samo da možete da vidite kako je sve počelo, već možete da igrate superiorniju i dosta bolju verziju nego što ste imali prilike, ako ste imali prilike do sada.

Vidite, igre iz 1996 nisu baš prelepe i preslatke i danas. Pogotovo ako one dolaze sa Gameboy konzole. Pokemon Yellow je prvobitno izbačen za Gameboy Color, što znači da su dominirale nekoliko boja tokom cele igre. Ipak, igra je toliko vanvremenska, da je gameplay i dalje zarazan i dobar. Naravno, posle 22 godine, došlo je vreme da Gameboy grafiku zamenimo nečim šta će biti dosta primamljivije za apsolutno sve, da kažemo, mlade naraštaje a i one starije, koji su odrasli na ovim igrama.

Nas nekolicina iz redakcije, ima tu sreću da smo te davne 1996 bili svesni sveta oko sebe (koliko toliko) i igara, te smo znali kakvu revoluciju su nam donele Pokemon igre. Gledajući kako sve to evoluira tokom svih ovih godina, sa bezbroj naslova kojie izlaze iz godine u godinu, koje obogaćuju i šire Pokemon svet, je prosto fantastično. Toliko je sve evoluiralo da smo došli do trenutka kada vredi podsetiti se kako je sve počelo. To je verovatno bila i prvobitna ideja čelnika Nintenda koji su zaduženi za ovaj naslov. Toliko pričamo o njemu a nismo ni pomenuli ime.

Da, igra o kojoj pričamo nosi ime Pokemon Let’s Go Pikachu/Eevee koja je odličan remake prve igre u serijalu. Zanimljivo je da je apsolutno ceo svet, svaka kuća i put, kao i najsitniji detalj, rekreiran u novom grafičkom endžinu. Kada bi stavili obe verzije jednu pored druge, bukvalno bi mogli da vidite šta je 22 godine evolucije u gaming industriji uradilo i koliko lepše i bolje možemo uživati u originalnim naslovima. Najbolja stvar od svega je da baš zbog grafike, mnogi igrači, većinom mlađe publike koji su i više nego upoznati sa Pokemonima zahvaljujući Pokemon Go, može napokon odigrati odličnu, prelepu igru koja je pokrenula Poke maniju na Nintendo konzolama i u svetu.

Ova avantura sa jednostavnom pričom ima nešto u sebi šta vas vuče i vuče, ne daje mira dok je ne odigrate celu. Ta jednostavna ”carrot on the stick” taktika je toliko uspešna u ovom slučaju da je to nešto neverovatno. Igra vas tera i tera da igrate, sve dok ne uhvatite sve pokemone, ili makar uložite više desetina sati da to uradite.

Kao što smo već napomenuli, vaš cilj je da osvojite 8 Poke Teretana i pobedite trenere i njihove kreacije, bolje rečeno istrenirane pokemone koji ih čuvaju. Nakon toga vam se otvaraju još četiri elitna trenera koji zaključuju vašu avanturu. Šetajući i istraživajući Kanto ostrvo, možete uhvatiti sve pokemone, znači poenta je u istraživanju. Sada, hvatanje pokemona je, da kažemo, malo izmenjeno usled uticaja prve Pokemon igre za mobilne telefone i pravog fenomena, Pokemon GO. Time je pojednostavljeno hvatanje pokemona, a i da kažemo, evoluirano na bolje. Hvatanje pokemona isto možete raditi na dva načina na Nintendo Switch konzoli. Jedno je tražeći tajming klasičnim pritiskom na dugme, a drugo je motion kontrolama ukoliko igrate preko TV-a. Ove druge kontrole su totalno nepotrebne, jer je najlepše uživanje igrati ovaj naslov u Handheld modu, a da ne pričamo o tome da su često i neprecizne, te da će vam često pobeći Pokemon koga želite da uhvatite.

Pored toga, igra je uprošćena kada se tiče pretrage sveta i hvatanje pokemona. Nekako je više obvijena linearnijim napredkom što je, verovali ili ne, u ovom slučaju promena na bolje. Jeste da igra možda neće trajati kao stariji brat sa Gameboy Color konzole, ali to ne znači da nećete izgubiti 50-100 sati ukoliko želite da uhvatite sve Pokemone. Ta direktnost gameplaya je odlična promena, tako prijatnije nego lutanje koje je bilo u originalu, gde u trenucima nismo znali ni šta treba raditi, nego zamislite, smo morali sami da otkrivamo. Da, vremena su diktirala to.

Moramo da uzmemo u obzir da je Pokemon Let’s GO Pikachu/Eevee dizajniran kako za noviju publiku, one igrače koji su prvi put kontakt imali sa Pokemon GO igrom, tako i za stare fanove koji ipak žele da uživaju u offline pokemon avanturi.

Pokemon Let's GO Eevee (Nintendo Switch)
  • 8.5/10
    EmuGlx Score - 8.5/10
8.5/10

Finalni utisci

Pokemon Let’s GO Pikachu/Eevee je odličan trowback za sve nove i stare fanove ove franšize. Podsetnik za stare kako je sve krenulo, osveženje za nove i pravilan ulazak u ovaj fantastično magičan svet. Uporedivši sa Gen7 brojem pokemona od 802 sa svim evolucijama koje trebate da uhvatite, broj od 151 naizgled ne predstavlja mnogo, ali će vam generlano pružiti mnogo mnogo sati zabave i lutanja u ovom divnom, prijatnom i osvežavajućem Pokemon svetu.