Nintendo Switch „samo“ mesec dana nakon izlaska ima dve poprilično high profile AAA igre kojima može da se pohvali. Jedna je totalno nova, Zelda Breath of the Wild, dok je druga reizdanje Mario Kart 8 sa Wii U konzole. Nebitno što smo igru već igrali pre par godina na Nintendovoj konzoli prošle generacije, ona nas je jednako ako ne i više oduševila nego kada smo je uključili prvi put. Hajde da se prisetimo nekih isečaka iz našeg opisa od pre dve godine.

mario-kart-8-deluxe-1

“Sama formula Mario Kart igre je bila jednostavna. Svi karakteri iz Mario igara na jednom mestu, borba na 32 staze do podijuma, gde mnogi likovi iz igre imaju svoje staze koje predstavljaju kako njih, tako i njihov mali svet. Na svakoj stazi imate gomilu prečica i puno kutija sa znakom pitanja koje vam daju određeno oružje kojim se borite sa ostalim učesnicima da stignete do prvog mesta. Od prvog naslova, igru je karakterisao lep humor, šarenilo i jednostavna zabava za sve ukućane.

Tokom godina Nintendo nije činio velike promene, niti rizikovao sa ovim serijalom, svaka konzola je dobijala po jednu igru, i ta igra je često bila najprodavanija i najigranija na tom sistemu. Retko kada su eksperimentisali sa nepoznatim elementima i sve novine koje su ubacivali bile su lepo osmišljene i dobro isplanirane. Upravo zbog toga, igra se polako menjala i usavršavala tokom godina. Nijedan nastavak nije bio drastično drugačiji od prethodnog, ali u svakoj igri je postojao skup novina na kojim bi se vremenom gradila druga unapređenja. Upravo je to ono šta je godinama zadržalo publiku uz Mario Kart. Dok su ostali eksperimentisali sa svim i svačim, pokušavali da kopiraju Nintendo, Mario Kart se držao proverene formule, sa unikatnim humorom i karakterističnim gameplay elementima.”

Sada ćemo se baciti na razlike! Mario Kart 8 Deluxe nam dolazi sa svim mogućim dodacima koji su izlazili naknadno za WiiU verziju. Zbog toga imamo 48 staza i 42 lika sa kojim možemo započeti ovu avanturu na predivnim stazama. Gameplay je dosta izbalansiran u odnosu na Wii U verziju, bagovi su očišćeni i igra deluje dosta ispeglanije. Grafika na Switchu je prosto fantastična, kako u Portable tako i u Dock modu. Jednostavno je pravo uživanje igrati ovu igru “on the go” i nekako nam se čini da je ovo i najbolji način. Učitavanja između trka su svedena na minimum i nismo se susreli ni sa jednim padom FPSa u single ili online modu, a 60 fps limit se održavao i u modu za dva igrača. Performanse su zaključane jedino kada se igra sa 4 igrača na istom Switchu, nešto slično kao kod Wii U verzije, ali ko će primećivati razliku u takvom modu, dok ste okruženi prijateljima ili porodicom.

mario-kart-8-deluxe-4Mario Kart i nakon skoro tri godine izgleda skoro pa savršeno. Ovo nije igra gde u prvi plan izbijaju efekti već gde art style preovlađuje a on je jednostavno savršen za ovakav tip igara. Kako je igra fantastično izgledala u 2014. tako izgleda i sada u 2017, što je za svaku pohvalu.
Jedini fall back koji igra ima je taj što online ponovo nije po današnjim standardima. Nemoguće je da pozovete prijatelja i zajedno započnete online trke, kao ni glasovnu komunikaciju ukoliko nemate mobilni telefon za companion app. Malo glupo rešenje moramo priznati, ali Nintendo ima vremena da popravi to u nadolazećim zakrpama. Sa druge strane, učitavanje između online trka je svedeno na minimum i napokon je omogućeno kustomiziranje vašeg karta između dve trke. Nije više potrebno da nepotrebno izlazite u glavni meni da biste uradili ovo, sve je tu, na dohvat prstića.
Jedna od boljih novina je definitivno Battle Mode. Pet varijacija koje možete igrati na osam različitih mapa. Kada se jednostavno umorite od “običnih” trka sa prijateljima ili u online okršajima, ovo dobro dođe kao osveženje, a mix između Twisted Metala i Mario Karta baš dođe kao to – osveženje od nečega već poznatog.

Mario Kart 8 Deluxe je odlično reizdanje i ne samo da je odoleo vremenu, nego je pokazao da je ovo jedna od onih vanvremenskih igara koju uvek možete uhvatiti i igrati sa uživanjem. Nebitno kakve igre izlaze na PlayStation i Xbox konzolama po pitanju graifke, kompleksnosti i zaraznosti, Mario Kart će ostati jedna od igara kojoj ćete se uvek vraćati sa zadovoljstvom. Iako reizdanje, ovo je još jedan odličan razlog da kupite Nintendo Switch konzolu ako već to niste učinili.