Nije tajna da su nas LEGO igre jednostavno preplavile u poslednjih nekoliko godina. Ne samo da izlaze sa svakim novim ostvarenjem, već ono što je problematično je da održavaju isti ”format”, gameplay, grafiku, način na koji su u igri reprodukovani glasovi glavnih likova, i tako dalje. Retko kada smo dobili neku inovativnost od strane TT Games, glavnog dev tima iza ovih igara. Jednostavno znaju kome plasiraju igru i da demografija tih igrača jednostavno, ne zahteva nešto novo, sem naravno, okoline, heroja koji se pojavljuju i tematike koju LEGO igra tada obrađuje.

Najveća novina svih ovih godina nam je dolazila od LEGO Star Wars pod-franšize. Ne znamo da li su Disney/Lucasarts specifično naglašavali da žele da njihove LEGO igre budu drugačije ili ne, ali ti naslovi su imali najviše ”novina” koliko god bi moglo to da se nazove tako. Sitni detalji koji su ipak bogatili poprilično prost i jednostavan gameplay, najviše su ih činili različitim od drugih naslova. Ipak, nekim čudom, te novine koje su bile ubacivane u te naslove, nisu bile uvedene i u druge LEGO igre. Za neke, okej nije bilo mogućnosti i prostora, jer se neka mehanika specifično vezivala za ranged combat, ali ipak, tu je bilo još mnogo drugih sitnica koje su mogle da budu uvedene u druge LEGO naslove.

Bilo kako bilo, TT Games je nastavio da štanca svoje naslove, a ljudi da ih kupuju, jer ko se ne bi igrao sa reinkarnacijom njihove omiljene praktične zabave na kućnim konzolama ili PC-u. Lego Marvels Superheroes je jedna od ubedljivo najboljih igara koja je do sada izašla. Ne samo zbog toga što je moguće igrati sa preko dvesta heroja (da dvesta) nego zato što je to bila jedna od prvih LEGO naslova koja je iskoristila open-world trend, poprilično efikasno za svoju igru. Pošto su tada već uvrstili skoro sve Marvel heroje u jednom naslovu, nekako nam je bilo teško da pomislimo da možda možemo da dobijemo nastavak, ali smo se ipak malo prevarili.

Nekoliko godina nakon prvog dela, koji je bio odlična zanimacija kada su se konzole nove generacije lansirale, dobijamo LEGO Marvel Superheroes 2, neočekivani, ali poprilično dobar nastavak jedne od najboljih LEGO igara do sada. Sigurno se pitate, šta je drugačije nego u prethodniku, da li je gameplay promenjen, kako uopšte izgleda igra?

Najveća fora kod ovog naslova je to što je TT Games napravio cross-over dva Marvel univerzuma – filmskog i stripskog. Originalna priča datira iz stripa od pre više od pedeset godina, gde je glavni negativac bio Cane The Conqueror, zli um koji je mogao da putuje kroz vreme kako bi ostvario svoje planove. Naravno, pandan njemu je Dr. Strange koji isto koristi manipulaciju vremena, i to je jedna od sasvim finih novina koja je ubačena. Ne samo da Dr. Strange može da manipuliše vremenom, već postoji niz zagonetki kroz celu igru koji zahtevaju specifično njega kako bi se rešile.

Ipak, najveća novina nisu dodati likovi u ovoj igri, već totalno novi i uvrnuti open-world svet koji nije rekreacija samo jednog grada, pa ni doba. Pošto Cane The Conqueror putuje kroz vreme kako bi uništio ovaj i sve ostale svetove (koje god postoje) tako ćete i vi, heroji, putovati zajedno sa njim u nadi da ćete ga sprečiti pre nego što ostvari svoj krajnji cilj. Možda na papiru to ne izgleda tako zanimljivo, ali nisu sada tu samo veliki oblakoderi New York-a već ćete možda nakon Manhattana krenuti u srednji vek kako bi zaustavili zlikovce, ili možda u budućnost, kako bi ste sreli novog Spidey-a koji može da leti svojim mrežastim paraglajderom (yup, može da leti). Taj svet, ne samo da donosi tu preko potrebnu svežinu serijalu, već svaki sledeći nivo je, ovog puta, stvarno, totalno drugačiji od prethodnog. Ne po rasporedu objekata, već po totalno drugom dizajnu, od NPC-eva, neprijatelja, okruženja i tako dalje.

Naravno, i ovaj LEGO naslov je zadržao Open World izvođenje. Između misija je moguće da šetkate gradovima u kojima ste, ili možda da putujete kroz vreme, kako god budete poželeli. Dok su misije još uvek, u totalno linearnom izvođenju, što je nekada i dobra stvar, ne tera vas da se toliko gubite. Ipak, u igri su pored starih ubačene i nove zagonetke koje koriste likove koji do sada nisu bili prikazani u igrama. Tutoriala nema, niti objašnjenja pa ćete se nekada, iako je poprilično sve linearno, naći u zabludi ne znajući gde treba da krenete. To je skroz okej ukoliko treba da rastegnete mozak, ali verujemo da za klince ili roditelje sa malo slobodnog vremena će ovo biti nekada neprijatan problem.

Kao što smo već rekli, TT Games je iskombinovao dva marvel univerzuma i iako igra prati stripovsku priču, u njoj će biti likovi iz filmova koji su trenutno aktuelni, a ne likovi, ili njihove varijacije, koje su prikazane u tom stripu. Tako da ćemo moći da igramo sa Čuvare Galaksije baš onako kako smo na njih navikli, sa novim Spideyom, celu sjaju ekipu Avengersa, novog Dr. Strangea i tako dalje. Ova LEGO Marvel igra ima preko 230 heroja koje možete otključati, a možete i zamisliti da, igranje sa svakim herojom zasebno je totalno novo iskustvo. Ukoliko čak i jednom pređete igru, nećete preći sve regije, tajne prostorije i nivoe koji su isključivo dizajnirani za nekog drugog heroja, tako da hteli ili ne hteli, ukoliko želite da kompletirate igru, moraćete da napravite nekoliko prelaska, prvo kako bi otključali heroje, a onda kako bi sa njima prešli sve nivoe.

Možemo slobodno reći da od svih skorašnjih LEGO igara, ova je jednostavno, najprijatnija za ponovno prelaženje. A umalo da zaboravimo, tu je i Hero Creator kada pređete igru, tako da ukoliko mislite da fali neki heroj, možete ga sami dizajnirati od delova i kombinovanjem moći svih drugih ponuđenih. Igru i dalje krasi jako jednostavan button-mashing gameplay, ali pored svih novina, nekako nam je i to bilo opuštajuće i baš kako treba. Da ne pominjemo da ova igra izgleda apsolutno fenomenalno na Xbox One X konzoli na kojoj smo testirali, ali isto tako i na PS4 Pro. Bolje rečeno, ovo je ubedljivo najlepša LEGO igra koja je izašla do sada.

LEGO Marvel Superheroes 2 je jedno prijatno iznenađenje u ovoj franšizi u proteklih par godina. Ne samo da ima novine, nego su ono jednostavno sjajne. Od tematike koju su odlučili da obrade pa do likova preko fantastičnog sveta i naravno voice actinga. Za one kojima su LEGO igre dosadile, ovo je definitivno trenutak da se vratite ovoj franšizi, a oni koji redovno raduju svoje ukućane novim lego igrama, šta čekate?!