Pre četiri godine dok je PlayStation Vita još uvek pokušavala da se probije na tržištu sa totalno novim i inovativnim igrama, jedna od igara koja je uhvatila pažnju javnosti je bila Gravity Rush (poznata kao Gravity Daze u Japanu). Napravljena od strane studia Project Siren koji je kao deo Sony-jevog Studija Japan bio odgovoran za nekoliko odličnih horor igara, ova open world avantura je uspela da efikasno iskoristi sve što je Vita imala da ponudi. Ovo uključuje ne samo hardver za rendering igara koji je učinio ovu igru jednom od najupečatljivijih Vita naslova već i motion/touch kontrole koje su igračima dale mogućnost da igraju igru sa veoma unikatnim gameplayom. Smeštena u fantazijskom svetu plutajućeg grada Heksville-a, glavna junakinja igre Kat kreće u veliku avanturu da sazna istinu o svojoj prošlosti, otkrije misterije manipulacije gravitacije kao i zle sile koja je počela da se budi unutar ogromne gravitacione oluje koja se bliži gradu. Pun opis ove igre smo već ranije izdali na stranicama EmuGlx-a, ali ako ste vlasnik PlayStation 4 konzole, sada možete odigrati ovu igru koja je studio Bluepoint Games totalno transformisao da bi što bolje izgledala na vašem kućnom televizoru.

 

Gravity Rush Remastered za PS4 predstavlja definitivno najbolji posao koji je Bluepoint Games ikada uradio, što definitivno predstavlja veliku povhalu kada se pogleda koliko su njihovi raniji remaster projekti (Metal Gear Solid, Ico/Shadow of the Collosus, God of War, Unchareted Nathan Drake Collection, itd) bili kvalitetni. Količina posla koja je uložena da se Gravity Rush prebaci sa Vite na PS4 je vidljiva u svakom frejmu ove igre. Originalna verzija igre je radila u malenoj 720×408 rezoluciji (koja je na 5“ ekranu Vite ipak izgledala veoma solidno) sa 30 frejmova u sekundi, sa svetom i likovima koji su bili taman dovoljno detaljni da igrače udube u priču i gameplay. PS4 verzija je dobila poboljanja svuda – rezolucija je podignuta SEDAM PUTA na pun 1080p, rendering radi u maltene savršenih 60fps (u samom gameplayu nećete primetiti dropove, ali oni se retko kada mogu primetiti u trenutku kada se igra prebacuje iz gameplay u cinematic mod), sve texture su poboljšanje, geomatrija likova i svetova je povećana (što čini igru veoma lakom za gledanje), a tu je u prisustvno mnogobrojnih GPU efekata (bolji antialiasing, senke, DOF i veće LOD udaljenosti za prikaz udaljenih objekata). 

Pored ovih drastičnih tehničkih pojačanja, igra nije ostala uskraćena naprednih kontrola koju je Vita imala. Targetovanje žiroskopom gamepada je i dalje prisutno, a pritisak na touch zonu DS4 kontrolera emulira dodir prsta na Vitinom ekranu. Ali ako ne želite da koristite ove napredne opcije nemojte tugovati jer uvek se možete osloniti na R2 i L2 dugmad koja nisu bila prisutna na Vita konzoli. Povećanje renderinga na 60fps i kristalno čista slika čine ovu verziju igru mnogo lakšom za igranje – komande imaju drastično brži odziv nego na Viti i igrači se mogu lakše snaći tokom (ponekad konfuzne) manipulacije gravitacionih sila kojima Kat može upravljati.

Sa kampanjom koja traje malo više od 10 sati (i 4-5 sati više ako želite da osvojite Platinu), Gravity Rush Remastered na PS4 konzoli predstavlja ne samo igru koja je savršena za nove igrače koji nikada nisu igrali staru Vita verziju igre, već i za fanove koji žele da se podsete ovog odličnog sveta pre nego što krajem 2016. na PS4 stigne punokrvni nastavak Gravity Rush 2.

Gravity Rush Remastered (PS4)
  • 8.5/10
    EmuGlx Score - 8.5/10
8.5/10

Finalni utisci

Od mnogobrojnih igara koje je sam Sony napravio za PlayStaion Vitu, Gravity Rush se po svom kvalitetu i inovativnom pristupu kontrolama odvojio od ostalih igara. Sada kada je ova igra stigla na PS4, nemate razloga da propustite jednu od najsimpatičnijih akcionih avantura koje su se pojavili u prodaju u zadnjih nekoliko godina.