Kada je daleke 2008. izašao Devil May Cry 4, verovatno ni najveći pesimisti nisu očekivali da će na naredno poglavlje sage o Danteu, lovcu na demone, morati da čekaju više od deset godina. Ovde namerno preskačemo zlosrećni DmC: Devil May Cry iz 2013. godine. Tadašnjem vođstvu Capcom-a je palo na pamet da za japanske hardcore hiper-brze akcione igre nema budućnosti i da bi bilo unosnije napraviti nešto za širu publiku. Za ovaj pokušaj „prozapadnjivanja“ franšize je bio zadužen britanski studio Ninja Theory, a peripetije koje su usledile, što od strane razvojnog tima, pa preko igračkih medija i, na kraju, samih igrača, još uvek se pamte. Zla krv koja se stvorila između fanova sa obe strane i dan danas izaziva žustre rasprave na Internetu. Igra na kraju nije prošla tako loše kod kritike, ali promene priči, likovima, estitici i gejmpleju su oterale mnogo više fanova nego što su privukle novih. To se ogledalo i u rezultatima prodaje, čelnici Capcoma nisu bili zadovoljni i budućnost franšize je dovedena u pitanje. Capcom je par godina kasnije uspeo da donekle izgladi stvari sa specijalnom edicijom Devil May Cry 4, ali se nameće pitanje: Šta im je sve ovo trebalo?

Ipak, Capcom poslednjih par godina sigurno korača stazom iskupljenja, ne samo za sebe, već za dobar deo japanske industrije igara koja je prečesto umela da nas razočara tokom prethodne generacije. Resident Evil 7, uspešan eksperiment sa izvedbom iz prvog lica i VR tehnologijom, rimejk Resident Evil 2 koji vraća serijal korenima na najbolji mogući način, oživljavanje Mega Man-a posle više od 8 godina pauze, proboj novog Monster Hunter-a na svetsku scenu… Na kraju je i na DMC fanove došao red da se konačno poraduju. Nova igra koja će biti nastavak originalnog serijala i na kojoj će ponovo raditi Hideaki Itsuno, tvorac prethodne dve igre.

Još od prvog prikaza i trijumfalnog povika Itsuna „DMC is back!“ na prošlogodišnjoj E3 konferenciji, videlo se da je Capcom vrlo ozbiljno pristupio projektu. Razvojni tim je imao zadatak da zadrži prepoznatljivu brzu i fluidnu akciju, ali i da učini da takav tip igre bude ponovo relevantan na tržištu koje se drastično promenilo posle deset godina i koje je u međuvremenu videlo God of War i Bayonettu. I, na kraju, da igru ipak nekako približi široj publici, ovog puta na jedan ukusniji i prijemčiviji način. Itsuno je dobio popriličan budžet i odrešene ruke da konačno napravi igru kakvu je oduvek želeo. I to kakvu!

Prolog igre vas odmah baca u akciju. Vodite Nera, koji ovog puta nema desnu ruku, kroz kratku tutorial borbu koja će vas upoznati sa osnovnim potezima, a onda nailazite na iznenađujuću scenu: Dante, Trish i Lady se suočavaju sa novim demonom kakvog nikada pre nisu videli, i gube. Urizen, je toliko moćan da ne mora ni da ustane sa svog trona da bi bez problema obrisao patos sa Danteom i ekipom. Igra vas tera da se suočite protiv njega u prvoj boss bitci, ali vi ne možete da mu zadate ni jedan jedini udarac. Misija koja je trebala da, po običaju, bude rutina se pretvara u katastrofu, Dante i devojke bivaju oteti, a Nero i misteriozni V su prinuđeni da beže pred silom Urizena i pokušaju da se regrupišu za novi napad u budućnosti.

Priča je ovog puta mnogo ambicioznija i ozbiljnija i nekoliko puta će skakati između više vremenskih linija, sve od događaja iz Danteovog ranog detinjstva pa do konačnog raspleta priče Spardinih potomaka i njegove zaostavštine koja je centralna tema ove igre. Ulozi su veći nego ikada, a protivnici daleko moćniji nego bilo šta sa čime su se naši heroji suočili. Dalje vam nećemo kvariti iznenađenja, a njih itekako ima. Naravno, da sve ne bude toliko mračno, cheesy dijalozi i interakcije između likova su i dalje tu. Posebno je zanimljivo da su iz nekog razloga kreatori igre očigledno bili inspirisani poezijom Vilijama Blejka, što se ogleda u mnogim motivima igre, počev od imena glavnog negativca, pa tako dok Dante i Nero časte demone svakakvim uvredama, novi lik, V, više voli da im čita pesme slavnog pesnika.

Veću priču mora da isprati i veća produkcija, pa je tako u cutscene i koreografiju uloženo više truda nego ikada. Za kreaciju svakog lika su korišćeni pravi glumci koji su uložili ogroman trud da svaki pokret i akrobacija putem motion capture tehnologije budu što vernije preneseni u igru, a rezultati nisu izostali. Over the top akcija i koreografija borbi su spektakularni i ovde ćete verovatno videti najluđe scene u serijalu. Ipak, moramo da se požalimo na određene probleme tehničke prirode. Naime, u nekoliko cutscena nam se dešavalo da se zvuk na kratko prekine dok se scena i dalje nastavlja, pa se, kada se zvuk vrati, dešava da slika i zvuk ne budu sihronizovani. Nadamo se da će to brzo biti patchovano. Osim toga, grafika i modeli izgledaju fantastično, pogotovo na Xbox One X konzoli čija verzija može da se podiči sa punom 4K rezolucijom i sve to u savršeno tečnih 60 frejmova po sekundi.

Animacija je verovatno najbolja ikada viđena u akcionim igrama i to prosto morate videti da bi verovali. Nero koji surfuje na raketi i pravi višestruka salta u vazduhu, ili Dante koji izvodi realistične kung fu pokrete sa motkom i radi brejk dens oko demona sa vatrom koja mu izleće iz nogu… I nad svim ovim pokretima imate potpunu kontrolu.

I tu dolazimo do zaštitnog znaka ovog serijala. Od svog začetka, akcenat gameplaya nije bio samo na tome da preživite i pobijete horde demona koje je igra bacala na vas, iako je za manje iskusne igrače i to bio popriličan izazov. Cilj je bio da to radite na što atraktivniji način dok bi igra na kraju svake misije procenila koliko ste bili stylish i na osnovu toga dodelila adekvatnu ocenu i crvene orbove koji su osnovna valuta u igri i kojima kupujete nove poteze i predmete. Kako se serijal razvijao tako smo dobijali nova oružja, mehanike i likove koji su nam omogućavali da sve to radimo na nove kreativne načine, a u ovoj igri svi ti sistemi dostižu vrhunac. Ovoga puta na raspolaganju imamo čak tri glavna lika koja ćemo voditi tokom igre, Dantea, Nera i, već pomenutog novajliju, V-a.

Najveći akcenat je, kao i u prethodnoj igri, na Neru. Naivni mladić iz DMC 4 je sada stariji, ozbiljniji i vodi sopstveni ogranak Devil May Cry agencije. Njegova glavna oružja su ponovo mač koji može da turira poput motocikla(!), i dvocevni revolver. Mač ćete koristiti kao osnovu za građenje svih kombinacija, dok pištolj, iako na prvi pogled slab, služi kao svojevrsni combo filler kojim ćete da produžavate flow akcije. Exceed mehanika je i dalje tu i sa njom ćete, uz dobar tajming, moći da pojačate udarce mačem. S obzirom da je na početku igre ostao bez ruke i Devil Bringera koji je koristio da hvata i baca neprijatelje, njegova partnerka, Nico, je morala da mu pritekne u pomoć i napravi prostetičku ruku. U stvari, nekoliko njih. Ispostavilo se da je gubitak ruke najbolja stvar koja je mogla da mu se desi jer sada može da se obračunava sa demonima na desetine novih načina uz novi Devil Breaker sistem.

Mehaničke ruke su moćne, ali i fragilne i lako se lome, tako da je potrebno nositi ih nekoliko u toku misije, a na početku su oključane dve. Overture je ruka kojom možete da izvodite moćne električne napade ili postavite bombu na neprijatelja koji će posle određenog vremena da eksplodira (ili odmah ako je upucate pištoljem), dok Gerbera ima energetske udare koji vam omogućavaju da brzo odbacujete sebe (i neprijatelje) u određenom pravcu i, uz skok, biće vam glavni način da izbegavate napade. Tokom igre ćete otključavati nove ruke, poput džinovse burgije, Buster ruke koja ima iste poteze kao stari Devil Bringer, a naš favorit je Punchline, ruka koju možete lansirati poput rakete da kruži i udara protivnike, a ako je pozovete možete da skočite na nju i surfujete kroz vazduh usput rasturajući neprijatelje oko sebe, a sve možete da završite velikim eksplozivnim aperkatom koji raznosi sve pred sobom. Uz sve to, Snatch, potez kojim povlačite protivnike ka sebi je i dalje tu i može da se koristi uvek, nezavisno od toga koju ruku koristite.

Kao što smo pomenuli, ruke su fragilne, pa tako ako u trenutku njihovog korišćenja budete udareni, ruka će biti uništena i zamenjena sledećom u nizu. Pored toga, svaka ima specijalni potez koji je obično jako moćan, ali se od rezultujuće snage pregreva i ponovo uništava. Na kraju, imate poseban taster koji odmah uništava trenutnu ruku i prebacuje vas na sledeću i koristan je kada želite da je brzo zamenite ili pobegnete od neprijatelja koji vas drži. Na samom početku ste ograničeni na samo četiri slota, ali do kraja igre arsenal možete da povećate na osam što znači da možete da ponesete bukvalno sve ruke u misiju, ili čak duplikate nekih koje su vam omiljene. Ruke možete da kupite i rasporedite na početu svake misije, ali su i vrlo darežljivo rasute po celom nivou tako da ne morate previše da primete ako ostanete bez ijedne. Devil Breaker unosi novu stratešku komponentu u koncept igre tako da ćete uvek morati da razmišljate koje ruke će vam trebati u određenoj misiji, ili da li želite da sačuvate baš određenu za predstojeću boss bitku.

Dok je Nero i dalje, pored proširenog asortimana poteza, najpristupačniji za neiskusne igrače, V je nešto potpuno novo u serijalu. V je u stvari izuzetno slab i ranjiv i nije baš neki borac, ali zato raspolaže drugim veštinama. On u borbu ulazi sa tri demona. Shadow je divlja mačka shapeshifter kojoj je specijalnost bliska borba jer može delove tela da pretvara u razna sečiva i bodlje i ona će vam biti osnovni combo alat umesto mača, dok je Grifon ptica koja vam omogućava da gađate demone energetskim napadima iz daljine. Najjačeg demona, džina Nightmare-a, pozivate posebno, putem Devil Trigger mehanike, što znači da ima ograničeno trajanje, ali za to vreme on poput meteora pada sa neba i vrlo brzo može da napravi haos u neprijateljskim linijama.

V-ov način borbe se više od svih zasniva na dobrom pozicioniranju. Konastantno morate da vodite računa o tome kako se krećete i gde se V nalazi. Vaši demoni mogu da povrede neprijatelje samo do određene granice, ali samo V može da zada fatalni udarac. Istovremeno morate da vodite računa i o energiji demona jer i oni mogu biti povređeni, a mogu da se leče ili ožive samo ako je V u neposrednoj blizini, što ponovo uvodi stratešu komponentu u gejmplej. Možete da udaljite V-a od borbe i držite ga bezbednim, ali ćete tako više rizikovati da izgubite demona, a onda oslabljeni morate da obigravate oko neprijatelja dok pokušate da ga oživite. Sve ovo zvuči komplikovanije nego što se u praksi odvija, tako da ćete brzo pohvatati konce V-ovog načina borbe. Iako V možda nema tako bogat asortiman poteza kao Dante i Nero, u pitanju je vrlo zanimljiva novina i unosi dašak svežeg vazduha u igru.

I, za kraj, najslađe. Dante je ponovo skrajnut u drugu polovinu igre, ali dobre stvari vredi čekati. Možda je ostario i pustio bradu, ali nije izgubio ništa od svoje snage i brzine i na leđima i dalje može da nosi celu ovu franšizu.

Danteov zaštitni znak, kombinacija mača i dva pištolja je i dalje tu, i i dalje je prebogata svakakvim potezima. Tome se pridružuju sačmara Coyote, Balrog, set rukavica i čizama sa kojima u može da se bori u stilu boksera ili capoeira borca, u zavisnosti od toga koji ste mod izabrali, Cavaliere, motocikl koji može da se transformiše u rotacione testere, King Cerberus, koplje koje je istovremeno i trostruki štap povezan lancima i trokrake nunčake, i razna druga iznenađenja. I sva ova oružja može da Osim toga, Dante ponovo može u trenutku da se prebacuje na neki od četiri stila. Swordmaster koji povećava mogućnosti demonskog oružja, Gunslinger koji pojačava pištolje i sačmaru, Trickster koji vam omogućava da lakše izbegavate napade, i Royal Guard, kojim možete da blokirate napade. Dante takođe ima i Devil Trigger kojim na kratko aktivira svoje demonske moći koje ga leče i povećavaju snagu udaraca.

Dante je ubedljivo najkomplikovaniji lik za korišćenje i trebaće vam najviše vremena da ga savladate, ali se u rukama iskusnog igrača pretvara u pravu oluju sečiva, projektila, eksplozija i krvi, i vrlo verovatno je najraznovrsniji i najkompletniji lik viđen u ovom žanru. O tome kako Dante funkcioniše i šta može da radi u borbi bi nam verovatno trebao još jedan poseban tekst. Tipičan Danteov combo bi uključivao rendanje mačem, lansiranje protivnika u vazduh, rešetanje iz pištolja ispraćeno skokom na motoru, njegovim rastavljanjem, daljem rendanju protivnika i onda dovršavanje sačmarom i teleportovanjem na zemlju.

Sve ovo je ispraćeno neprikosnovenim, super zategnutim i fluidnim borbenim sistemom koji vam omogućava da uz potpunu kontrolu svim potezima i oružjem sprovedete bukvalno sve što vam padne na pamet. Mogućnosti su prevelike, ali u pomoć vam može priteći i novi trening mod gde možete da isprobate sve nove poteze i vežbate kombinacije do mile volje. Igra samim tim ima gotovo beskonačan replay value jer uvek možete neku misiju da odradite bolje i postignete veći high score. A dodatnu motivaciju će vam pružiti i veći nivoi težine na kojima igra postaje prilično izazovna i za iskusnije igrače. Dodatnih single player modova za sada nema, ali bi vrlo brzo kao besplatan DLC treba da stigne svima omiljeni Bloody Palace mod.

Još jedna novina je i multiplayer mod, ali na njega nije stavljen veliki akcenat, nego više predstavlja simpatičan dodatak igri. Uglavnom je u pitanju asihroni multiplayer gde vas igra u misijama u kojima imate mogućnost odabira lika spoji sa „duhom“ igrača koji je već odigrao misiju, ali tamo gde vam se putevi ukrštaju, može da vas spoji sa igračem u realnom vremenu, ili ako on nije dostupan sa AI-jem, i da onda zajedno očistite arenu od demona.

 

Ako bi smo tražili zamerku ovoj igri, morali bi duboko da kopamo, i tu bi došli do pomalo cheesy priče ili problema koji nisu problem igre koliko su problem moderne industrije igara. I ova igra poseduje mikrotransakcije, koje, srećom, nisu previše invazivne, ali nikada nam nije drago kada ih vidimo. Šteta je što su i dodatni kostimi neka oružja, koja su nekada po defaultu bili deo osnovne igre, sada deo samo deluxe izdanja igre koje treba pre-orderovati.

Ipak, takve stvari ni izbliza ne mogu da pokvare celokupno iskustvo koje je, jednom rečju, fantastično. Ako je Hideki Kamiya bio inovator koji je sa prvom skoro pa izmislio ceo novi žanr akcionih igara, onda je Hideaki Itsuno čovek koji je pomogao da ovaj žanr evoluira i doveo ga do savršenstva. Devil May Cry 5 je, bez ikakve sumnje, najbolja igra u serijalu i verovatno jedna od najboljih akcionih igara svih vremena.

Devil May Cry 5 (Xbox One X)
  • 10/10
    EmuGlx Score - 10/10
10/10

Finalni utisci

Nakon 11 godina, Devil May Cry serijal se vraća jači nego ikada. Kulminacija priče o Spardinim sinovima, hiper-brz, fluidan gejmplej, fantastična koreografija i animacije čine Devil May Cry 5 najboljom igrom u serijalu i jednom od najboljih akcionih igara svih vremena.