DMC4 (2008)

Capcom je sa prvim Devil May Cry-om još 2001. godine ponovo oživeo žanr hardcore akcionih igara, čiji su stil i težina zasnovani na sličnim igrama iz vremena 8bit/16bit konzola i arkada. Posle loše prihvaćenog nastavka i odličnog trećeg dela, četvrti deo DMC franšize, koja je do tada bila ekskluzivna PlayStation brendu, objavljen za tadašnje next-gen sisteme PlayStation 3 i Xbox 360 sa idejom da se serijal i “stylish akcione igre” približe još širој publici.

Priča četvorke počinje u fantazijskom dalekom gradu Fortuna kojim je nekada vladao legendarni mračni vitez Sparda, on sada predstavlja neku vrstu svetca tj. osnovu religije koju grupa zvana ”order of the sword” zastupa. Na njihov jubilarni day of the sword praznik misteriozni napadač (Dante) se pojavljuje niotkuda i ubija vodju kulta pred punom crkvom (think ubistvo Pape za vreme ceremonije u Vatikanu). Nero, mladjani buntovnik iz ordera, čiji je jedini posao do tada bio odstranjivanje slabijih demona, dobija zadatak da uhvati misterioznog atentatora. Uvodjenje skroz novog lika i prebacivanje glavnog lika iz originalne trilogije sa PS2 u privremenu ulogu glavnog negativca i nije baš najsrećnije prošlo kod starijih fanova serijala, ali je svakako osvežilo franšizu i dovuklo nove fanove (weeaboo fangirls?). Uglavnom, kako igra i priča budu odmicali polako će sve doći na svoje mesto, pa će igrači dobiti i kontrolu nad Danteom eventualno, uz dosta obrta i iznenađenja koja ne bi očekivali u priči jedne igre gde je fokus pre svega na akciji.

DMC4_Special_Edition_-_Key_ArtIzvođenje je slično prethodnim nastavcima, Capcom se držao stare formule koja očigledno funkcioniše sasvim lepo i dalje, tako da su prednosti novih sistema iskorišćene najviše za unapredjenja u grafici. Furiozna akcija, razbacivanje gomila protivnika suludim over the top potezima su i dalje tu. Novi protagonista dosta podseća na Dantea jer takodje za borbu koristi kombinaciju mača za blisku borbu i vatrenog oružja za daljinu (i produženje pada). Ispod te prekopirane osnove iz prošlih nastavaka krije se ipak skroz nov i drugačiji sistem budženja Nerovog mača, Red Queen, čija je drška slična ručici gasa sa motocikla i čijim turiranjem se povećava njegova snaga. Nerova devil bringer ruka takodje doprinosi raznovrsnijoj akciji jer sa njom hvata protivnike i predmete iz daljine. Kada oko polovine igre Dante postane igrivi lik, sistem postaje drugačiji, sa stilovima sličnim onim iz DMC3 samo što ih je ovoga puta moguće menjati za vreme borbe. Nakon svakog završenog nivoa sakupljeni poeni se mogu iskoristiti za otključavanje novih moći, comboa, kao i kupovinu itema za lečenje, dopunjavanje magije i sličnog. Iteme je moguće koristiti bilo kada u igri ulaskom u meni koji pauzira akciju, kao u originalnom Ninja Gaiden remake-u, što dosta olakšava igru. Slično spomenutom naslovu, najspektakularniji momenti u igri su svakako borbe sa boss-ovima, koji su ovoga puta veoma originalni, jedini problem je sto ćete se sa svakim susretati najmanje tri puta tokom igre, u pravom japanskom old school stilu.

Kao što smo spomenuli, grafika je realno najveće unapređenje koje je prelazak na PS3 doneo. Konstantnih 60fps-a, odlično osvetljenje i efekti, prelep detaljan dizajn likova i nivoa kao i neverovatne real-time animacije čine da DMC4, sa vizuelne strane, stvarno sija. Kamera je skroz ok i jako retko pravi probleme. Nivoi su dosta raznovrsni, mada kako ćete svaki prelaziti po dva puta najmanje stiče se utisak da je trajanje igre veštački produživano.

Muzika je raznovrsna, dramatične pozadinske teme sa nivoa ćete čuti samo dok ste van borbe, dok metal fight muzika, kao i ranije, kreće uvek kada borba počne (da, ponovo je jedna tema u pitanju koju ćete slušati tokom cele igre). Melodije iz menija kao i pesma sa kraja igre su skroz cool, tako da je OST za svaku preporuku, posebno ako volite kvalitetnu originalnu muziku iz igara. Zvuk je pošteno odrađen, turiranje Red Queen mača i svi ostali FX-ovi se uklapaju lepo, dok cheesy glasovi likova i forsirana lame dobacivanja za vreme borbe mogu da iritiraju, mada zavisi od toga kako gledate na sve to. Ukoliko ste anime fanovi i mislite da su Danteova preterivanja iz prošlih nastavaka bila jako cool, osećaćete se kao kod kuće, s tim što se Dante malo uozbiljio (samo malo), mada tu je zato novi teen spirit Nero sa svojim tauntovima, power izjavama i oteli su mi devojku emo momentima (KYRIEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!). DMC4 je jedna od onih igara koju ćete, ukoliko ste causal igrač, najverovatnije završiti posle par dana intenzivnog igranja i onda preći na nešto drugo, dok veći nivoi težine, otključavanje raznih bonusa i achivementa mogu biti izazov i za hardcore ekipu.

DMC4 SPECIAL EDITION (2015)

Sada 2015. godine, čak sedam godina nakon originalnog izdanja, i nakon jednog ne toliko srećnog reboota kompletnog serijala, DMC4 je ponovo sa nama, ovoga puta u vidu reizdanja za PlayStation 4, Xbox One i PC. DMC4 Special Edition doneo je nove playable likove kao što su Vergil, Trish i Lady, svi oni imaju svoje nove animacije na početku i kraju igre. Uz fizičku verziju igre dobija se i par dodatnih kostima za Trsish odnosno Lady, a tu je i Dark Knight mode (nema veze sa Batmanom) koji je ranije postojao samo u PC verziji, gde je broj protivnika značajno povećan. Ljubitelje animea obradovaće i kompletno novi, opcioni, japanski voice over.

Stari DMC4 je i sam po sebi svakako bio kompletnija i bolja igra od skorijeg rebootovanog britanskog DmC-a, a u Special Edition izdanju, sa novim likovima koji donose i kompletno nove stilove i načine igranja, definitivno predstavlja najbolji DMC naslov koji možete igrati danas. Iako je dosta toga dobrog dodato, neke stvari koje su relikvija prošlih vremena su tu i dalje, kao što su dosadni puzzle momenti, nešto čudniji ritam napredovanja i ogroman backtracking. Sve to je i 2008. smetalo mnogima a verujemo da će danas biti još gore. Ipak, ukoliko ga niste igrali ranije, ovom izdanju treba dati šansu, pre svega zbog kvaliteta i stila koji je itekako nedostajao u rebootu. Ove godine izašlo je i definitivno izdanje novog DmC-a, tako da ćemo videti koji remaster će proći bolje kod publike i gde je budućnost serijala. Mi se nadamo da će se trud japanskih developera isplatiti i da ćemo uskoro videti pravi DMC5 iz iste kuhinje koji bi ukombinovao stare kvalitete serijala sa par modernijih ispravki.