Ima tih igara koje gledamo po sajmovima i korporativnim prezentacijama koje su tu po principu hajde da ubacimo i ovo da nam ponuda bolje izgleda, tu ih vidimo i odprilike nigde drugo. U današnje vreme sa 100 miliona PlayStation 4 sistema u svetu i još par izuzetno jakih ekskluziva koje nas čekaju u samo narednih par meseci, lako je zaboraviti umetnički manji naslov takođe ekskluzivan najpopularnijem sistemu za video igre danas. Concrete Genie prvi put je predstavljen još na Paris Games Weeku 2017. godine, i od tada ga redovno gledamo na svim sajmovima, ali za razliku od Dreamsa ova igra je zapravo i puštena u prodaju upravo. Pa da vidimo šta ova pomalo zaboravljena PS4 ekskluziva donosi.

Priča nas vodi u fiktivni grad pod imenom Denska, svaka sličnost sa državom Danskom je valjda slučajna. Grad je napušten, mračan, zagađen i jednom rečju odvratan. Pravo mesto u kome naš glavni junak, dečak Ash, nalazi beg iz šugave svakodnevnice života na takvom mestu u UMJETNOSTI! Njegova sveska ižvrljana je mnogim crtežima raznih fantazijskih bića, džinijima, koje tokom tutoriala bojite jarkim bojama i motion control pokretima DualShocka 4, na čiji smo žiroskop zaboravili da uopšte postoji. Nedugo zatim ekipa dece nasilnika, ili što bi ameri rekli bulija, mu otimaju svesku čije stranice se razleću svuda po gradu. Ash kreće da sakuplja stranice i usput pronalazi magičnu četku sa kojom može da ulepšava mračne zidove Denske sa svojim crtežima kao i da oživi svoje genie nažvrljane drugare.

Iz zone u zonu Ash će tražiti svećice slične novogodišnjim koje su svuda po gradu da ih aktivira crtanjem preko njih, ne bi li otključao put ka sledećoj zoni and repeat. Usput naravno tu je dosta solidno osmišljenih zagonetki koje će rešavati uz pomoć svojih genie drugara. Oni se dele u nekoliko različitih vrsta i praktično od načina na koji ih nacrtate, tj. od kojih ih predoređenih delova satavite, važiće i njihove osobine. Ako nacrtate duguljastog džinija koji se kreće na četiri noge on će imati osobine psa, kratki genie će biti ljut, ako je crven bacaće vatru, žuti struju itd. Ponekada će imati i zahteve za vas da im nacrtate nešto o čemu razmišljaju, a kada im date šta su tražili dobijate super paint sa kojim je moguće ukloniti ljubičaste “zle grafite“. Kreiranje i interakcija sa džinijima zapravo predstavljaja jedinu stvarno originalnu stvar u igri dok je sve ostalo već pomalo već viđeno i bland-ish. Art likova i njihovih facijalnih ekspresija podseća na Coraline ili neke od skorijih Tim Schafer-ovih žvrljotina. Okruženje je takođe bolno generično, ni tona šarenih grafita to ne može da sakrije, ali verujemo da će mnogi neinspirativnom dizajnu nivoa progledati kroz prste zbog forica sa džinijima i drugom “živom” artu.

Autori igre spominju da je inspiracija za street art bio legendarni SEGA hit Jet Set Radio, mada nama se čini da su druge dve stvari iz ne toliko daleke gaming prošlosti poslužile kao glavna inspiracija ovde. Prvo, brzo zaboravljene motion kontrole, koje su u vreme prošle generacije odnosno Nintendo Wii-a zaista bile all the rage, čak je i Sony tada pokušao da isprati tu maniju sa Move kontrolerima. Svi znamo kako je to prošlo. Kako Ash crta po zidovima trapavim motion kontrolama DualShock 4 kontrolera, stvarno sve ima vibe igre koja je došla sa PlayStationa 3 iz vremena kada je taj addon bio aktuelan. Druga stvar, džiniji koji su sjajno animirani kreću se samo u 2D ravni, što deluje kao skroz originalno i kreativno, da nismo imali apsolutno identičnu mehaniku u 3DS Zeldi Link Between Worlds gde je ovaj gimmick daleko bolje i kreativnije razrađen. Bukvalno par uprošćenih pozajmljenih ideja čine kompletan koncept ove igre, ali i to je valjda dovoljno da se manje upućeni gameri oduševljavaju? Kompletan vibe igre je kao da je neki malo doteraniji indi naslov u pitanju, a takva je nekako i izvedba u Unreal endžinu koji i u 1080p modu na PlayStationu 4 Pro konzoli ne radi bez vidljivih padova frameratea i glitcheva, zaista podseća na prošlu generaciju.

I pored svih tehničkih mana i relativno plitkog gameplaya igra izgleda ok i ima tu i tamo prijatno izvođenje, sve dok vas bulliji ne dohvate i ubace u kontejner. Što će se dešavati često. Ash naravno kao pravi umetnik pacifista ne pruža nikakav otpor, a nekakva kvazi combat mehanika se otključava tek kasnije u igri nakon jednog plot twista. Još jedan od razloga da se igri progleda kroz prste je upravo ta priča koja se baš vrti oko teme vršnjačkog nasilja tj. bulijinga. Ekipa koja maltretira Asha zapravo ima svoj backstory i malo po malo uz pomoć svoje magične četke, Ash će dobijati uvid u razloge zbog kojih su oni takvi kakvi jesu. Često su u pitanju deca koju su roditelji ostavili, razvedeni roditelji, koji su sami bili žrtve nasilja itd… što ih naravno ne opravdava, ali daje drugu dimenziju priči.

Glavna priča i ne traje previše dugo, ali ukoliko želite da sakupite sve stranice sveske (koje otključavaju dodatne dizajn elemente za džinije i grafite) ili pronađete sva izdanja novina (kroz koje otkrivate prošlost Denske i saznajete kako je sve došlo u stanje u kome je sada) biće potrebno nešto više vremena. Pored priče tu je i VR mod, kao i free painting mod gde možete na miru da crtate po zidu sa svim do tada otključanim dizajnovima. Samo crtanje je dosta trapavo zbog motion kontrola, mada ultra precizni pokretni nisu potrebni toliko, više ćete pokretanjem kontrolera u određenom pravcu određivati koje će veličine biti grafit, ili u kom pravcu se biti postavljen. Naravno duboko u opcijama postoji i mogućnost da se motion kontrole ugase i da se crta desnim analognim, što dosta olakšava stvari ali oduzima igri jedan od dva suštinska gimmicka.

Sveukupno Concrete Genie deluje kao igra sa PlayStationa 3 iz vremena kada su motion kontrole bile cool, ili ako smo velikodušni kao neki launch naslov za PlayStation 4 koji je napravljen da nam demonstrira sve mogućnosti “novog” DualShock 4 kontrolera. Bukvalno kada ste poslednji put u nekoj igri ozbiljno koristili touch pad ili motion kontrole? Sve “originalne” i „kreativne“ ideje su zapravo pozajmljene iz drugih igara, ali ipak čak i pored neopravdano loših performansi i generic arty grafike, ne sumnjamo da će Concrete Genie dobiti pohvale zbog svog umjetničkog dojma i anti bullying priče, posebno od strane da kažemo površnijih novinara sa mnogo manjim igračkim iskustvom.

Ako nas pitate, ovaj naslov nije ni do kolena veličini kakav je Jet Set Radio bio ili Link Between Worlds ali može da posluži kao zabavna zezalica dok čekamo ozbiljnije PS4 mega hitove. Upravo povezanost sa PS4 brendom je ono što će ovaj naslov verovatno i istaći iz mora sličnih prosečnih indi ostvarenja sa jednom ili dve “ideje” oko kojih se sve vrti, da je ovo objavljeno na Xboxu verovatno bi bilo popljuvano i brzo zaboravljeno, ovako očekujemo i dalji angažman novog studija. Za početak mogli bi da urade port za PlayStation 5 koji zapravo ima stabilan frame rate!

Concrete Genie (PS4 Pro)
  • 6.5/10
    EmuGlx Score - 6.5/10
6.5/10

Finalni utisci

Concrete Genie ne donosi preterana iznenađenja, osnovni gimmick igre brzo postaje dosadan a igra pored svoje kratke priče i par fora i nema šta mnogo da ponudi. Motion kontrole se neće vraćati u modu sa dobrim razlogom, a i lošiji performans igre sa ovako jednostavnom grafikom na Pro konzoli je takođe neoprostiv. Ok za ubijanje vremena dok čekamo poslednje velike PS4 hitove.