Istorija real-time strategija jeste počela sa par inovativnih naslova kao što su Dune (1992) i Warcraft: Orcs & Humans (1994), ali prava popularnost je stigla tek sa premijerom igre Command & Conquer – 1995. godine koja je prikazala viziju budućnosti u kojoj je kontaminacija sveta kristalom Tiberium izazvala ogroman rat između GDI (pandana vojske Ujedinjenih Nacija) i fantatične sekte NOD koju predvodi harizmatični vođa, fokusiran na svetsku dominaciju. Dizajneri iz Kalifornijskog studija Westwood su sa ovom igrom uspeli da pronađu pobedničku formulu koja ne samo da je privukla milione igrača, već je izazvala i lavinu sličnih naslova koji su uzdigli RTS žanr u sam vrh popularnosti na PC platformi. Oslanjajući se na brz gameplay, širok spektar taktičkih izbora, privlačnu 2D grafiku, koja je lako radila i na tada slabim PC konfiguracijama, dopadljivom audio/vizuelnom prezentacijom koja je promovisala filmovane međusekvence i rok muzičku podlogu (koja je dosta odudarala od konkurentnih naslova gde su i dalje korišćene jednostane MIDI numere), kao i veoma dobru podršku za LAN i online igranje, Command & Conquer je ubrzo postala franšiza koja nije mogla biti ignorisana. Nedugo posle premijere prvog C&C, Westwood Studios je, iskoristivši sve što su naučili na toj igri, izdao spin-off igru Red Alert u kojem su se malo oslobodili i igračima ponudili još zabavnije, fantastične priče, jedinice i borbene okršaje.

Nažalost, skoro tri decenije kasnije, žanr tradicionalnih RTS igara je maltene neprimetan, a u životu ga održavaju uglavnom fanovi utemeljenih naslova, motivisani nostalgijom. Svesni ovoga, Electronic Arts kontaktira omanji studio Petroglyph Games i naručuje verni remaster koji nam je upravo stigao u redakciju. Razvijan i od strane pojedinih starih developera iz Westwood Games, ovaj projekat je prošao kroz jedan od najboljih procesa remastera u zadnjih par godina. Uz kompletno očuvanje stare igre koja se može odigrati i u svojoj originalnoj formi, Command & Conquer: Remastered Collection takođe nudi drastično lepšu audio/vizuelnu prezentaciju, pored potpune kompatabilnosti sa modernim operativnim sistemima, widescreen monitorima i online podrškom – transformišući je u modernu igru koja itekako može da zabavi i nove igrače.

 

Command & Conquer: Remastered Collection dolazi sa pravom lavinom sadržaja. Pored prve dve C&C igre Tiberian Dawn and Red Alert (koja kasnije postaje zasebna franšiza) i tri ekspanzije (The Covert Operations, Counterstrike i The Aftermath) prikazane u celosti, uključujući cheesy niskobudžetne filmske sekvence između misija, u ovom paketu se nalaze i sve specijalne misije, ranije izdate samo za N64 i PS1 platforme, i sigurno će predstavljati pravu poslasticu za sve PC igrače koji su propustili ovaj sadržaj. Ako sumiramo, igrači dobijaju pristup više od 100 singleplayer misija i čak 250 multiplayer mapa sa online modovima napravljenim od nule. Jako bitno je pomenuti da je upečatljivi soundtrack Frenka Klepackog (i dalje dostupan i u originalnom izdanju) ponovo snimljen i podignut na viši nivo. Novi HUD se oprašta od pojedinih zastarelih mehanika i najzad omogućava igračima da se udube u gameplay koristeći modernije sisteme pamćenja i pozivanja selektovanih jedinica, kao i lakše proizvodnje vojske preko queue sistema koji nije postojao u originalu. Igrač sada može bez problema da naruči proizvodnju desetak vojnika iz kasarne, dok se u staroj igri svaka jedinica morala naručivati pojedinačno. Noviteti ovde ne prestaju, već obuhvataju i promenu hotkey tastera, mogućnost zumiranja (zoom-out je posebno koristan na modernim monitorima), podešavanje rada kamere, miša i kontrole jedinica, kontekstualnu pomoć u obliku dijaloga, titlovima za sinematike, Quicksave i Autosave, potpuno novi multiplayer frontend, inovativni Jukebox mod za izbor aktivnih muzičkih numera, galeriju sa uvidom u razvoj igre i još mnogo toga.

Vredi pomenuti da je Petroglyph Games kreirao novi izgled igre u saradnji sa azijskim timom Lemon Sky Studios, koji je poradio na svim novim 2D sprajtovima, animacijama, pozadinama i elementima grafičkog interfejsa. Prostim pritiskom na Spacebar taster se grafika može prebaciti iz originalnog pikselizovanog moda u moderno 2D okruženje, a igra je odlično optimizovana, pa radi sa širokim spektrom modernih rezolucija koje idu sve do 4K. Zbog punog fokusa na 2D grafiku i FMV sinematike, ova igra se bez problema može zaigrati i na starijim konfiguracijama, bez bojazni da će igrač primetiti bilo kakav pad sličica u sekundi.

Što se negativnih osobina tiče, tokom igranja kampanje Tiberian Dawn i Red Alert ponovo smo se setili koliko je protivnički AI bio zastareo i jednostavan. Vaše i protivničke jedinice će se često mučiti da prepoznaju da im je suparnik u blizini, pucaće veoma nesigurno, a jedini način za brže i efikasnije borbe je da sam igrač ručno kontroliše svaki okršaj, što zna da oduzme dosta vremena.

Sve u svemu, ova kolekcija u sebi sadrži maltene sve što bi jedan fan C&C frašize mogao da poželi. Sve kampanje su prisutne, bonus misija i MP mapa ima na pregršt, online podrška i kompatibilnost sa modernim operativnim sistemima i gaming rezolucijama su odlično implementirani, a tu je i moćni level editor sa kojim svako može napraviti svoj SP nivo ili MP mapu. Kao šlag na tortu, tim je na GitHub okačio source code igre, što je odlična vest za mod zajednicu.

Command & Conquer: Remastered Collection ispunio je naša očekivanja, i dao nam nadu da će ova nova kombinacija Electronic Arts i Westwood veterana iz Petroglyph Games jednog dana raditi i na remasteru sledeće generacije C&C igara (Tiberian Sun i Red Alerrt 2) koji su nas 2000. godine mnogo više zabavili i koji bi danas mogli biti dosta igriviji od svojih prethodnika.

Command & Conquer: Remastered Collection (PC)
  • 8/10
    EmuGlx Score - 8/10
8/10

Finalni utisci:

Verno sačuvana i poboljšana verzija kultnih RTS igara Tiberian Dawn and Red Alert iz 1995. godine koji nam daju nadu da će nam ovaj tim uskoro dati šansu da zaigramo i njihove nastavke sa fantastično realizovanom novom prezentacijom.