Borderlands je možda prvi pravi looter shooter koji je popularizovao taj čudan podržanr. U doba kada je izašao, bio je pravo osveženje za apsolutno sve igrače. Još sa mogućnošću igranja sa još tri igrača u celoj Single Player kampanji još u lanu, pa to je bilo savršeno. Sećamo se kako smo sa cimerima provodili sati i sati tamanivši neprijatelje na Pandori, dok nam oči nisu počele da suze od opterećenja i nespavanja. Sa dvojkom Gearbox Software je malo usavršio formulu ali se ipak držao svega dobrog šta je bilo do tada u igri. Kako su ostali delovi izlazili, dolazilo je malo promena, ali više onog starog, samo proširenog. Sa najavom trojke, Borderlands franšiza je trebala da evoulira u nešto specijalno, još veće i nešto šta niko ne bi smeo da propusti.

Borderlands 3 je napokon ispred nas, sa novim herojima, novom pričom i tonom novih oružja. Na vama je da zaustavite Calypso blizance koji pokušavaju da iscede Vault energiju kroz galaksiju i zavladaju njoj. Odmah na početku, klasičan početak za bilo koju igru, na vama je da napravite lika kakvog vi želite, klase, rase i izgleda i odmah posle toga bivate bačeni u vatru. Okupljajući sledbenike u kultu „Children of the Vault“, nije dugo pre nego što shvatite koliko je ovaj dvojac opasan – što je najbolje pokazano u kinematografskim klesanima koji se dobro ponašaju. Tada je tužna stvarnost da igra ne sadrži mnogo takvih scena usmerenih na priče.

 

Uprkos tome, blizanci se pokazuju kao dobri antagonisti u dinamici braće i sestara kao, na kraju, deca. Deca sa previše prevelike moći da razumeju posledice svojih postupaka i daleko previše jednostavna moralna gledišta da bi ikada bila ubeđena da prestanu da vrše svoja grozna dela protiv Crimson Reiders-a i ostatka galaksije. Ta dela prenose ubistva i uništavanja širom galaksije koristeći svoju propagandnu mašinu. To je zanimljiva premisa unutar zapleta, koja pomaže uvesti osećaj prisutnosti u priču i motive Calipso-a. Zaplet je malo spor u prvih 10 sati ili tako nešto, ali kad jednom počnete dobijati ozbiljnu vatrenu snagu, problemi sa tempom se rastope. Osim Eden-6 koji je previše dugačak deo kampanje. Ali iz početka, očigledno je da su lokacije veće, kompleti su impresivniji, a Borderlands 3 je najpolitije iskustvo Borderlands-a.

Napohvalnija promena u odnosu na prošle naslove je definitivno mesto dešavanja priče. Oduvek smo navikli da smo na jednoj planeti, jedno oblasti gde ćemo lutati, otkrivati nove regije i ubijati malo drugačije neprijatelje. Sa trojkom Gearbox Software je uspeo da skroji priču koja se odvija na nekoliko planeta istovremeno. Kako napredujete sa pričom, tako će vas igra voditi na druge planete, koje se u potpunosti razlikuju od prethodnih, a ovaj sistem je osveženje koji su fanovi čekali toliko dugo, ali nikada do sada nisu dobili. Sa trojkom, stvari se menjaju na bolje, ali se nisu promenile apsolutno sve stvari koje smo želeli.

Jedna od stvari koje smo stvarno želeli da vidimo da se unapredi je storytelling u igri. Iako on nije da kažemo loš, ipak se vodi na principu starih igara, gde humor preovladava  sve. Problem leži u tome što je humor bio dobar te davne 2009 godine, ali pisci kao da su ostali zamrznuti u tom vremenu, na žalost. Humor je okej za uzrast koji smo svi bili tih godina, ali za vernu publiku koja je sa ovom franšizom sada već preko deset godina, moglo je nešto da se promeni, ili bolje rečeno, mogli su pisci da odrastu sa nama. Razumemo prirodu igre i tu šaljivu stranu koja želi uvek da ostane mlada, ali neke, bolje rečeno većina fora je baš ”edgy” ako bi tako mogli da kažemo. Kada bi malo starija publika uključila na trenutak mozak dok igra ovu igru i poslušala neke ”fore”, bila bi zaprepašćena na način koji Gearbox pokušava da bude duhovit i komičan. Dobra stvar u svemu je što vam igra još na početku totalno opušta mozak, te razlog za uključivanje istog je totalno nepotrebna akcija.

Ipak, najveći fokus je stavljen na fluidnost gameplaya u ovoj igri, a to je prosto fantastična stavka, jedini aspekt koji apsolutno sija. Kao i u prethodnim naslovima, i dalje ćete imati prilike da na veliko uništavate sve neprijatelje kako god budete poželeli. Tu su vam super-moći koje se dele na tri različita, ako možemo da kažemo elementala, isto tako, sve u zavisnosti da li želite da imate ofanzivnu, defanzivnu ili možda balansiranu superpower koji možete da aktivirate. Akcija je kao i u svim prethodnim naslovima totalno over the top, pre svega fokusirana na zabavu, gde nova oružja iskaču na apsolutno svakom koraku.

Najbolja stvar u svemu tome je što ta oružja deluju toliko drugačije i toliko maštovitije nego ranije da je to prosto neverovatno. Nivo kreativnosti koji je unesen za ovaj naslov je prosto neverovatan na svakom nivou. Ne smemo ni da zamislimo koliko oružja ukupno ima u igri, jer je sistme tako odrađen da vas igra ”nagrađuje” kao što smo rekl, na svakom koraku novim oružjem. Jedini problem na koji smo mi naišli jeste taj da neko oružje koje smo dobili na dvadesetom levelu, jednostavno nismo mogli da pronađemo u endgame-u. Da, verujemo da je užasno teško naći identično oružje, ali atributi tog ”ranog” oružja su bili toliko dobro uklopljeni, da je naša samostalna sporedna misija bila da pronađemo nešto slično tome. Naravno ni jedno oružje nije ”loše” i služi svrsi za uništavanje neprijatelja na apsolutno sve moguće načine. To je ona zanimljiva stvar u igri, da šta god da uradite sa neprijateljem, koje god oružje da koristite, ubijanje istih će uvek biti zabavno. Borderlands je nekako usavršio tu formulu zabavnog ubijanja da čak ni posle tri zvanična dela i nekoliko spinoffova, jednostavno nije dosadilo.

Sa grafičke strane, Borderlands 3 izgleda prelepo u svom poznatom cell-shaded fazonu. Pre nekoliko meseci smo dobili Rage 2, i tek sada možemo da vidimo koliko je ta igra pokušala da imitira Borderlands franšizu u apsolutno svakom aspektu i koliko u tome nikada nije ni uspela. Borderlands 3 možda nije neko nenormalno unapređenje u odnosu na prethodnike po pitanju grafike, izvođenja ili načina na koji priča svoju priču, ali je definitivno unikatna franšiza sa svojim fazonom koji jednostavno noe može da bude iskopiran, a najbolje u svemu, je strašno zabavan naslov.

Borderlands 3 (Xbox One X)
  • 8/10
    EmuGLX Score: - 8/10
8/10

Finalni utisci:

Borderlands 3 usavršava već staru formulu, i to je odrađeno apsolutno perfektno. Sa druge strane, dodaje dosta novih elemenata, a najveći je multi-planetarni sistem dešavanja priče koje je pravo osveženje i step up u odnosu na prošle naslove. Ovo je nasov koji možete igrati i ne razmišljati o tome šta se ustvari dešava u njemu, zaboraviti na sve problem i svet oko vas koji vas okružuje, jednostavno se prepustiti čistoj zabavi.