Ako ste gledali neki iole popularan film u poslednjih 30 godina, čuli ste muziku koju je komponovao Hans Zimer. Od relativno skorijih ostvarenja, većina je sigurno upoznata sa filmovima kao što su Gladiator, Pirates of the Caribbean, Mission Impossible 2, Inception, Interstellar, The Dark Knight itd. Tek nedavno, čovek iza muzike, koji je osvojio Oskara, četiri Gremija i dva Zlatna Globusa, odlučio je da se oproba u izvođenju pred ogromnom publikom. Ove godine je sa svojim orkestrom prvi put nastupao na čuvenom američkom festivalu Coachella, a trenutno je na evropskoj turneji. Prvog juna održan je koncert u Areni u Budimpešti, kome smo imali priliku da prisustvujemo.

Ideja iza Zimerovog izvođenja muzike uživo je provera da li je ona sama po sebi dovoljno interesantna da drži pažnju slušaocu, bez propratnog vizuelnog dela, u vidu filma. U slučaju da nije, to bi bila samo zaboravna pozadinska muzika. Kako bi nas ubedio u suprotno, Hans Zimer svoje kompozicije izvodi u pratnji od čak 66 članova. Na ovoj turneji od zvučnih imena su tu gitarista Gatri Govan, Džoni Mar iz benda The Smiths, kao i čelistkinja Tina Guo i bubnjar Satnam Ramgotra. Iako ima šta da se vidi i na projektoru iza orkestra, to nikada nije logo, isečak ili slika lika iz npr. Gladiatora, već su to relevantni efekti ili snimci izvođača, koji je u fokusu u tom delu aktuelne pesme.

 

Oko osam časova, svirka je započeta lagano, sa numerom iz Driving Miss Daisy. Usledila je po pesma iz filmova Sherlock Holmes i Madagascar. Između pojedinih setova, Zimer je predstavljao pojedince iz orkestra i pričao priče vezane za filmove, pa smo tako saznali da su se glavni ljudi iza filma vrlo protivili tome da hor bude deo naredne pesme, koja je originalno iz akcije Crimson Tide.

Zatim smo slušali fenomenalno epsko ostvarenje iz Angels & Demons, 160 BPM. Najpopularniji filmovi su obrađeni kroz više pesama, a prvi je bio Gladiator. Teško je zamisliti kapetana Maksimusa bez muzike koja ga je pratila kako tokom borbi, tako i u završnici filma, i uživo je zvučala sjajno. Usledila je pesma sa kraja filma The Da Vinci Code, pred koju je Zimer Pariz šaljivo nazvao zapadnom Budimpeštom. Nakon toga su na red došli setovi iz The Lion King i Pirates of the Caribbean, koji su definitivno bili pri vrhu ostvarenja koja smo slušali te večeri. Muzika koja je započeta laganim uvodom čuvenog lika Džek Sperou, koja je kasnije kulminirala u neverovatnu Pirates of the Caribbean glavnu temu, možda je bila i najbolji momenat koncerta. Usledila je pauza od pola sata.

 

Koncert je nastavljen uz ponovni blagi uvod, sa muzikom iz True Romance i Rain Man, a onda smo slušali Thunderbird iz Thelma & Louise, u kojoj nas je Gatri oduvao svojim solažama. Usledila je najava za glasniji deo koncerta, vezan za superheroje. Izređale su se pesme iz Man Of Steel, Wonder Woman tema iz Batman v Superman Dawn of Justice, jedna nevezana iz The Thin Red Line i duži set iz The Dark Knight, posvećen Hit Ledžeru. Uglavnom je obrađena muzika koja prati Džokera i izaziva strepnju i neizvesnost, u trenucima predvođena opakim sviranjem Satnama, a na kraju smo čuli i glavnu Betmen temu. Nakon nje je prvo Zimer započeo, a zatim u pratnji hora, reprodukovao poznatu pratnju Betmenu dok vlada haos u Gotamu tokom nastavka, The Dark Knight Rises. Naredna pesma Aurora posvećena je žrtvama nesreće u Mančesteru.

Veče se bližilo kraju i došlo je vreme da otkrivamo nove planete uz pratnju muzike iz sci fi hita Interstellar. Glavnu temu Zimer je napisao bez znanja da je u pitanju film o istraživanju svemira, već po zahtevu režisera Kristofera Nolana, da to bude intimna pesma o odnosu između oca i deteta. Nakon završetka seta, svetla su se ugasila, po neki posetilac krenuo da izlazi ali reflektori su postepeno osvetljavali deo publike. Još nije bilo gotovo, znali smo da koncert neće moći da prođe bez muzike iz filma Inception. Završni set je okončan sa pesmom Time, koju je Zimer započeo na klaviru, sam, da bi je isto tako nakon dela u sredini sa orkestrom završio, uz gromoglasni aplauz.

 

Iz Arene smo izašli zadovoljni i zahvalni što je Hans Zimer uspeo da savlada strah od nastupa, da promeni poznatu sredinu „mračne sobe“ u kojoj kreira nove kompozicije i pruži nam priliku da uživo čujemo neka od najboljih muzičkih ostvarenja iz filmova.