Posle šest godina čekanja, fanovi The Legend of Zelda franšize su danas najzad dočekali premijeru dugo čekanog nastavka legendarne igre The Legend of Zelda: Breath of the Wild koja je početkom 2017. godine uspela da dovede ne samo dramatični reboot cele franšize već i dramatično promeni način igranja open world igrara, stavljajući mnogo veći fokus na istraživanje velikih prirodnih predela bez velikog uticaja centralne priče i UI elemenata koji u tradicionalnim zapadnjačkim open world igrama igračima naznačavaju kakav content iz čeka na svakom koraku. Koristeći veoma zanimljiv set “sandbox” gameplay elemenata koji su učinili svaku zonu igre prepunu dinamičnih događaja prepunih pravog osećaja istraživanja nepoznatog, ova igra je uspela da postane ne samo jedna od najprodavanijih igara na Nintendo Switch platformi, već i jedna od najbolje ocenjenih igara svih vremena!

Njen puni naslednik The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom se vraća u isto kraljevstvo Hyrule svega nekoliko godina posle završetka epske bitke protiv Calamity Ganon-a koji je u prošloj igri zarobio princezu Zeldu a našeg heroja Link-a poslao na stogodišnju hibernaciju. Shvativši da se ispod i iznad oronulog dvorca Hyrule krije još veća misterija, ovaj ambiciozni naslednik brzo daje Link-u novi epski zadatak koji će ga poslati na avanturu u kojoj će ne samo morati ponovo da poseti sve predele Hyrule kontinenta. Naoružani sa novim setom zanimljivih magija koji nude potpuno nove načine interakcije sa dopadljivim svetom i mnogobrojnim itemima, igrači će morati da ponovo izgrade Link-a u legendarnog heroja.

Prve ocene svetskih medija su svim igračima jasno dočarale da će ovo biti još jedna u nizu odličnih The Legend of Zelda igara koja je uspela da unapredi sve elemente originala i igračima ponudi avanturu koja se lagano može igrati dosta više od 60 sati do završetka igre (a potpuno istraživanje sveta će tražiti više nego duplo toliko vremena). Dok čekate naše impresije iz EmuGlx redakcije u opisu koji će biti objavljen u narednim danima, možete pročitati utiske svetskih medija među kojima se nalazi i opis sa lokalnog gaming portala IGN Adria:

 

“Tears of the Kingdom je ultimativna open world igra koja nastavlja da se gradi na moćnoj osnovi prethodnika, sa uvođenjem brojnih inovacija i još boljim dizajnom poptuno redifiniše legendarnu Zeldu u naslov koji danas baš svako može da razume, zavoli i igra stotinama sati.”

IGN Adria 10/10, Nikola “Nick” Jovanović

 

“The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom je neopisivo nadmašila jednu od najvećih igara ikada napravljenih, na neki način unapređujući je na skoro svaki mogući način – bilo to kroz jednostavna poboljšanja kvaliteta života, zaista uzbudljivu priču ili divlje kreativne nove mehanike gradnje koje vas navode da preispitate šta je sve moguće. Ona obnavlja stare terene i uvodi ogromna nova područja toliko velika da me čak čini da se pitam da li je Breath of the Wild zapravo bio tako velik, sa gotovo uznemirujućim brojem zadataka za završavanje, misterija za otkrivanje i očaravajućih distrakcija koje će vas držati od udaljenih od mesta do kojih ste naivno mislili da idete.”

IGN 10/10, Tom Marks

 

“Kada pomislim na serijal Legend of Zelda, uvek se setim transcendentnih, mitičnih trenutaka: izvlačenje Master Sword-a sa postolja u A Link to the Past, budjenje Wind Fish-a u Link’s Awakening-u, tri glavna lika koji predstavljaju aspekte Triforce-a u Ocarina of Time-u. Suze Kraljevstva imaju trenutak koji se uklapa u svaki od ovih trenutaka, a ja sam tada osetio obim i snagu toga toliko snažno da sam i ja pustio suze. Koliko god sam voleo svaki od ovih komada u Zeldinoj prošlosti, nisam siguran da me je ikada do sada evocirao na tom nivou emocija.

A onda, naravno, postoji priča koju sami pišete kroz igranje – kada izgradite pametni stroj za prelazak provalije, istražujete mračnu pećinu samo uz svoju snalažljivost i šaku strela, trčite kroz oluju na konju da biste pronašli sklonište. Zelda: Suze Kraljevstva su platno za vašu sopstvenu kreativnost, knjiga za pisanje vaših sopstvenih priča, svet za stvaranje vaših sopstvenih legendi. On vam vraća onoliko koliko ste uložili u njega, i mami vas da poletite, kopate, inženjerite, rešavate i istražujete.”

– Gamespot 10/10, Steve Watts

 

“The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom reinterpretira Breath of the Wild na bolji način. Umesto uklanjanja svih nelagodnosti iz te igre, ona zatvara krug dodavanjem novih rešenja za stare iritacije i podstiče vas da pustite mašti na volju. Lako je jedna od najboljih igara na Nintendo Switch-u.”

VGC 5/5, Jordan Middler

 

“Na kraju krajeva mitologija ovde nije glavna atrakcija, i nije razlog zbog kojeg je serijal Zelda opstao gotovo pola veka. Ono što je privlačnije je igra koja ukazuje na kolektivnu priču o tome kako ljudska mašta gura kroz najteže izazove i ponekad nas uzdiže do neviđenih visina.”

Washington Post 4/4, Gene Park

 

“Tears of the Kingdom je direktni nastavak uprkos svim svojim promenama, a Zelda obično ne ide na takve nastavke: nekada je čistila tablu nakon svake igre, bacajući teret prethodne igre kao suvišnu opremu i krećući se ka novom horizontu. Voleo bih da sledeća Zelda to ponovi. Ali to je problem za sutra. Sve u svemu, Tears of the Kingdom je u svojoj celini zadivljujuća igra, bukvalno od vrha do dna, nastavak koji dodaje složenost i sjaj formuli Breath of the Wild, bez žrtvovanja njenog čara.”

Eurogamer 4/5, Edwin Evans-Thirlwell