Šef Xbox timova za razvoj zabavnog softvera Matt Booty je u novom intervjuu potvrdio da će u sledećoj rundi konzola Microsoft pokušati drugačiju taktiku osvajanja tržišta.

Umesto da zajedno sa novom konzolom puste u prodaju i širok spektar video igara koje su napravljene da rade samo sa tom konzolom (što je do sada bila tradicija i za Xbox i PlayStation), oni će i dalje ostati posvećeni trenutnim Xbox One konzolama (S i X) i PC-u. Prednost ovakvog pristupa je lakša distribucija softvera do igrača koji nisu u obavezi da kupe novi skupi hardver da bi isprobali najnovije naslove Xbox timova, a prisustvo popularnog Xbox Game Pass pretplatničkog servisa će omogućiti da igrači kako na PC-u tako i na konzolama ugrabe i te nove igre bez dodatnih finansijskih udara na džep. Sudeći po rečima Xbox šefa, ovakav plan pokriva 1st party igre koje će izaći u sledeće dve godine.

Iako će ova taktika zadovoljiti dosta fanova Xbox igara, ostaje pitanje da li će ovakav potez negativno uticati na samu prodaju (verovatno skupe) Xbox Series X konzole. Bez prisustva ekskluzivnog softvera, ova konzola bi možda mogla ostati na policama radnji, sa potencijalno ogorčenim ili nezainteresovanim Xbox fanovima koji odbijaju da je kupe jer ona nema softver koji je od starta pravljen da iskoristi pune mogućnosti novog hardvera. Iako je taj hardver moćan, “crossgen” igre bi mogle ograničiti potencijal tog hardvera, sa na primer igrama gde je broj protivnika i dalje ograničen na broj koji stari Xbox One (i njen slabašni Jaguar CPU) može da procesira.

Za sada, Xbox je najavio samo dve nove igre koje će izaći na Xbox Series X konzoli – Halo Infinite (potvrđen za premijeru konzole, stiže i na Xbox One i PC) i Senua’s Saga: Hellblade II.

Xbox One Series X stiže u prodaju krajem godine.