Microsoft je potvrdio da će njihov najnoviji PC operativni sistem Windows 11 stići do korisnika već 5. oktobra i da će on u sebi doneti širok spektar poboljšanja koje će itekako osetiti igrači koji se igraju na svojim kućnim i laptop sistemima.

Ovaj novi operativni sistem će biti ponuđen besplatno svim Windows 10 korisnicima koji imaju kompatibilni hardver (ponajviše noviji procesor i prisustvo sigurnosnog TPM sistema na matičnoj ploči), a moći će i da se kupi u slobodnoj prodaji u par verzija. OS će moći i da se instalira na ne-kompaktibilnim konfiguracijama, ali u tom slučaju Microsoft ne garantuje da će ti kompjuteri dobijati redovne sigurnostne zakrpe i patcheve sa proširenjem sposobnosti OS-a.

Što se gaminga tiče, Windows 11 sa sobom donosi potpunu kompatibilnost sa DirectX12 Ultimate API-om za komunikaciju sa najnovijim grafičkim karticama, DirectStorage sistem u kojem grafička kartica preuzima od CPU-a dekompresiju podataka sa brzih SSD-ova, automatsku AutoHDR opciju za dodavanje HDR osvetljenja u stare igre, i novu aplikaciju za upravljanje Xbox i GamePass igrama sa Windows Store radnje (download igara, kompunikacija sa prijateljima, snimljene pozicije igara u cloudu i još mnogo toga).

PC korisnici koji odluče da ostanu na Windows 10 OS-u će nastaviti da dobijaju sigurnosne zakrpe do kraja 2025. godine.