THQ Nordic je osnovao novi studio sa sedištem u Barseloni kako bi ponovo oživeli Gothic. Ovoga puta nećemo dobiti tipičan nastavak već remake originalne igre koja datira još iz 2001. godine. Demo koji je bio besplatan na Steamu, izazvao je veliku pažnju među igračima, a veliki broj njih je pojurilo da popuni anketu kako bi se utvrdilo da li fanovi žele ovakav projekat. Skoro 95% ispitanika je dalo svoj glas za.

„Smatram da smo dorasli ovom izazovu. Želimo da napravimo potpuni remake ovog naslova koji će biti što verniji originalu. Cilj nam je da podignemo kvalitet ovog serijala i da pritom zadržimo atmosferu koja je karakteristična za Gothic dok ćemo pažljivo modernizovati gameplay mehaniku“, kaže Reinhard Pollice.

Naravno, ne treba očekivati ovaj naslov u skorije vreme s obzirom da se još dosta toga o igri ne zna. THQ Nordic će razmotriti povratne informacije koje su dobili od demoa u pokušaju da implementiraju elemente za koje igrači smatraju da su bitne. Original je bio poznat po svojoj mračnoj atmosferi. Nakon njega na Pcu je usledilo još nekoliko nastavaka, kao i par spin-off naslova za PlayStation 3 i PlayStation 4 konzole.