Ostalo je svega mesec dana do premijere dugo čekane survival horror igre The Callisto Protocol na PC-u i nextgen konzolama, ali igrači iz jedne regije sveta će nažalost ostati bez mogućnosti da lako kupe ovaj naslov u svojim radnjama. Vođstvo tima Striking Distance Studios i njihov izdavač Krafton su potvrdili da će ova krvava horor igra morati da zaobiđe japansko tržište zbog nemogućnosti da adaptiraju ovaj projekat strikntnom CERO rejtingu koji se koristiti u toj zemlji.

CERO rejting u Japanu ima sličnu funkciju kao PEGI u Evropi i ESRB u Americi, i označava koje igre su podobne za igrače raznih godina – od igara za sve uzraste, decu do 12 i petnaest godine, i naravno igre za odrasle tinejdžere koji su napunili 18. godina. Kao i u mnogim drugim regijama, igre koje ne dobiju ovaj najjači rejting bivaju označene sa veoma restriktivnim “Adult” rejtingom koje redovne radnje i digitalne platforme odbijaju da prodaju. U Japanu, CERO Z rejting za one koji su napunili 18. godina nažalost odavno podrazumeva i pojedine gameplay elemente koji su poprilično redovni u sličnim rejtinzima na zapadu.

Naime, CERO Z ne dozvoljava da igre prikazivaju sečenje glave i delova tela, što je jedna od redovnih pojava u mnogim modernim akcionim i horor igrama. Za potrebe tržišta Japana, mnogi gaming izdavači su već godinama pravili zasebne verzije igara koje u sebi nemaju ove krvave elemente (uključujući moderne igre kao što su Resident Evil rimejkovi i NiOh franšiza). Nažalost, The Callisto Protocol-a nisu u mogućnosti da naprave ovakvu izmenu in-game sadržaja, koja bi u njihovoj igri možda bila čak i nemoguća. Kao i u spiritualnom predhodniku Dead Space, jedan od centralnih delova ove nove horor igre je fokus odstreljivanje mnogobrojnih humanoidnih čudovišta oružjem i alatom koji im seče delove tela.

The Callisto Protocol stiže u prodaju van Japana 2. decembra na PC-u i kućnim nextgen PlayStation i Xbox konzolama.