Novinari medijske kuće Bloomberg su došli do informacija o budućnosti PlayStation Plus servisa koji je stigao u javnost 2010. godine kao opciona pretplata koja je igračima davala nekoliko besplatnih igara mesečno i nekoliko drugih pogodnosti (popusti na PSN radnji i podrška za skladištenje savegame pozicija na cloud serverima), ali je sa dolaskom PS4 konzole ova pretplata i postala propusnica za online igranje (osim za F2P igre koje ne zahtevaju PS+ za pristup online serverima). Pored PS+ pretplate, Sony je 2014. godine u rad pustio PlayStation Now, premium servis koji svojim pretplatnicima otključava pristup velikoj biblioteci starijih igara koje se mogu igrati ili na samoj konzoli ili im se pristupiti preko Cloud gaming servera preko konzola, PC-a i mobilnih uređaja.

Dok je PS+ uspeo da se odomaći kod nekoliko desetina miliona PlayStation igrača, PSNow je do sada uspeo da privuče svega par miliona korisnika. A kada se oba servisa porede sa veoma ambicioznim Xbox Game Pass servisom koji je za kratko vreme uspeo da postane hit na Microsoft-ovim gaming platformama nudeći ne samo katalog igara već i instantni besplatni pristup svim internim Xbox igrama odmah na njihovoj premijeri, bilo je za očekivati da će Sony kad tad morati reagovati.

Sudeći po izveštaju Bloomberg-ovih izvora unutar PlayStation-a koji su upoznati sa planovima tog konzolnog giganta, PlayStation Now će tokom sledeće godine biti prispojen PS+ servisu. PlayStation Plus će tim potezom postati pretplata koja će biti dostupna u tri nivoa cene:

  • Prvi nivo će biti trenutni PS+ kojeg znamo sve ove godine – omogućiće online igranje, par besplatnih igara mesečno, popuste, cloud save, i druge pogodnosti.
  • Drugi nivo će biti PS+ koji je obogaćen katalogom nekoliko stotina PlayStation igara dostupnim za neograničeno igranje.
  • Treći nivo će dodati i podršku za emulaciju širokog spektra BC igara sa starih PlayStation konzola (PS1, PS2, PS3 i PSP).

Tačne pogodnosti dostupne u ova tri nivoa pretplate za sada nisu poznati, ali već sada se predviđa da PlayStation neće dodati pristup svojim velikim internim igrama na njihovim premijerama kao što to radi njihova direktna konkurencija.

Cene takođe nisu poznate. Xbox trenutno nudi XBLA online pretplatu za $60 godišnje, konzolni Game Pass za $120 godišnje kao i Game Pass Ultimate koji obuhvata PC i konzole kao i pali pristup X-Cloud game streaming platformi. Sony je pre par godina potvrdio da će u saradnji sa Microsoft-om i njihovim Azure serverima poboljšati rad svog PSNow streaming servisa.