Posle nekoliko meseci spekulacija i čekanja, Sony je najzad predstavio svoje planove oko novog PlayStation 4 hardvera koji će stići u prodaju veoma brzo!

PS4 Slim, koji će se na tržištu širom sveta pojaviti 15. septembra, će postati primarna Sony konzola u prodaji, sa performansama identičnim starim PS4 konzolama, ali sa manjim kućištem, manjom potrošnjom struje i tišim sistemom hlađenja. Model sa hard diskom od 500GB će koštati 300 evra, što je 50 evra manje od trenutne, “velike” PS4 konzole, koja se uskoro povlači iz prodaje. Gamepad je takođe dobio mali redizajn, sa kvalitetnijim materijalima proizvodnje i malim, providnim “prorezom” preko koga lakše možete videti boju LED osvetljenja gamepada dok se igrate.

Naravno, najbitnija novina je početak prodaje PS4 Pro (do juče poznate kao Neo) konzole, koja predstavlja snažniju opciju, i ostaje totalno vezana za trenutni PS4 ekosistem (pokretaće iste igre, imaće isti OS, iste online servere i sve ostalo), ali uz brži hardver. Overklokovani CPU i više nego duplo jači GPU će omogućiti render igara u 4K rezoluciji (ili rezolucijama bliskim 4K-u), a korisnici koji i dalje imaju ekrane sa 1080p rezolucijom će moći da, kod novih igara, uživaju u boljim vizuelnim podešavanjima igre ili većem, ili bar stabilnijem framerate-u. Što se tiče starih igara koje su već izašle za PS4, Pro konzola će ih puštati sve, bez problema, ali će samo one igre koje dobiju softversku zakrpu moći da iskoriste svu snagu novog hardvera (poput, na primer, Call of Duty: Black Ops 3). Naravno, i PlayStation VR sistem će sa bržim hardverom dobiti veliko poboljšanje renderinga, ali podsetimo se, svi PSVR (i TV) naslovi se primarno prave za običnu PS4 konzolu, tako da će svima biti dostupan isti katalog igara.

psmeeting-2016

Takođe, PS4 Pro će imati fokus i na novim HDR ekranima, koji imaju mogućnost prikazivanja mnogo šireg spektra boja i i njihovih inteziteta, što na ekranu stvara daleko realističniju sliku (ova podrška će stići i na obične PS4 konzole pre kraja godine). Pored video igara, PS4 Pro će biti fokusiran i na 4K video streaming preko servisa poput Netflix i YouTube, ali nažalost, izgleda da 4K bluray diskovi neće biti podržani.

PS4 Pro stiže u prodaju 10. novembra, po ceni od samo 400€, što je iznenađujuće povoljno, kada se uzme u obzir da sa konzolom dolazi i veći hard disk od 1 terabajta. Za samo 100€ više od Slim konzole, dobija se sposobniji hardver koji će se bolje snalaziti sa igrama, i biti spreminiji za zahtevnije VR naslove.

Tokom ovog predstavljanja novog hardvera, Sony nije prikazao nijednu novu igru, ali u sledećih par nedelja i meseci, svetski timovi za razvoj igara će se okupiti na nekoliko gaming konvencija, gde tradicionalno dobijamo mnoge najave novog, zabavnog softvera. Već sledeće nedelje počinje Tokyo Games Show koji će redakcija EmuGlx-a blisko pratiti i prenositi sve novosti.