Prašina oko premijere PlayStation 4 Pro konzole se još nije ni slegla, ali javnost je definitivno zainteresovana da sazna više detalja o novom hardveru koji će uskoro stići na police radnji. Najbitnije novine su…

1. Paralelna egzistencija i HDR

PS4 Slim i PS4 Pro će biti zajedno u prodaji, a kupci će sami moći da biraju koja im je konzola primamljivija. Maleni PS4 Slim u sebi ima standardni hardver i hard disk od 500GB po ceni od 300€, dok PS4 Pro za samo 100€ više nudi dosta ojačan hardver, duplo veći hard disk i podršku za 4K ekrane. Obe konzole će podržavati prikaz igara na HDR ekranima.

ps4-slim-ps4-pro

2. Novi DualShock 4

PS4 Slim i PS4 Pro dele sve periferije, uključujući novi blago unapređen model Dualshock 4 gamepad-a, nove PS4 kamere i Platinum Wireless Headset bežičnih slušalica.

ps4-dualshock-4-pro

3. Audio optika samo na Pro-u

Dok nova verzija PS4 konzole nema u sebi optički port za digitalni prijenos zvuka do televizora ili pojačala, PS4 Pro će ipak podržavati ovaj audio standard. PS4 Pro takođe na svojoj pozadini ima dodatni USB 3 port, što je dobra vest za one koji žele da sakriju neke od svojih USB kablova iza konzole.

ps4-pro-back

4. Bolji WiFi na obe konzole

Nove PS4 Slim i PS4 Pro konzole podržavaju WiFi „AC“ standard za brže i stabilniju konekciju sa vašim Internet ruterom.

2016-09-08_054349-1

5. Bolje Share opcije

Funkcionalnog popularnog Share dugmeta na PS4 Pro konzoli će biti pojačana sa mogućnošću hvatanja screenshotova u 4K rezoluciji, dok će video snimci moći da se snimaju u 1080p30 formatu (raniji maksimum je bio 720p30). Remote Play, Share Play i deljenje video snimaka online će raditi u 1080p60 formatu.

ps4-share-button

6. Veća rezolucija ali ne obavezno i frame rate

Korisnici običnih 1080p televizora će primetiti poboljšanja u novim igrama na PS4 Pro konzoli. Na primer igra Rise of the Tomb Raider na običnoj PS4 konzoli radi samo u 1080p30 modu, ali PS4 Pro korisnici će moći u opcijama igre da biraju između 1080p60, 1080p30 sa poboljšanom grafikom i 4K modova renderovanja. Sa druge strane, druge igre će biti fokusirane samo na povećanje kvaliteta grafike, a ne framerate-a. To će raditi ili preko povećanja kvaliteta renderovanih objekata, ili renderovanjem igre u većim rezolucijama („supersampling“ ili „downsampling“ tehnike).

horizon

7. Bolje verzije novih ali i starih igara

Odmah po lansiranju PS4 Pro konzole, igrači će moći da uživaju u boljim verzijama novih igara kao što su Final Fantasy XV, For Honor, Watch Dogs 2, Battlefield 1 i Call of Duty: Infinite Warfare. Što se tiče starijih igara, Sucker Punch će optimizovati obe PS4 Infamous igre da rade u 60fps modu, a Naughty Dog sprema specijalne 4K verzije za njihove hit igre The Last of Us Remastered i Uncharted 4.

last-of-us

8. Internalno napajanje otežava uvoz

PS4 Pro će biti prva PlayStation konzola posle dugo vremena koja neće imati univerzalno napajanje u sebi. Ovo znači da konzole pravljenje za strane strujne mreže neće moći da rade na našim utičnicama u Evropi bez adaptera.

ps4-pro

9. Nema podrške za 4K Bluray

Ni PS4 Slim ni PS4 Pro neće moći da puštaju nove 4K Bluray diskove koji su ove godine stigli u prodaju. Podrška za 4K HDR video multimediju će na Pro konzoli za sada biti samo u formi Netflix i YouTube snimaka.

4k-br

10. PS4 je PS4 na kraju dana…

Sve PS4 i PSVR igre će raditi na novoj PS4 Pro konzoli. PS4 Pro konzola neće dobiti ekskluzivne igre, modove igranja ili periferije.


Kako se vama čini PlayStation 4 Pro? Da li imate sada “stari” PS4? Planirate upgrade ili možda nabavku Slima? Podelite utiske u komentarima, na našoj FB stranici ili PS4 forumu.