Guerilla Games studio je pre 6 godina uspeo da se transformiše prebacivanjem fokusa sa njihove dugotrajne Killzone franšize na vizuelno upečatljivu open world franšizu Horizon koja je odmah sa svojom prvom igrom uspela da ostvari neverovatan uspeh, postavši jedna od najprodavanijih igara koju je PlayStation interno napravio. Pre malo više od godinu dana, odlični Horizon Zero Dawn je dobio punokrvnog naslednika Horizon Forbidden West, za koga nismo imali jasne podatke kako je igra prošla u prodaji. Iako su mnogi igrači i mediji spekulisali da je igra prošla lošije od njenog prethodnika, Sony je sada najzad uklonio sve sumnje i jasno objavio da Aloy i dalje predstavlja jednu od najuspešnijih i najpopularnijih maskota modernog PlayStation brend-a.

Naime, u blog postu gde je Guerilla Games proslavio 20 godina od svog osnivanja njihov šef studija i kreator Horizon franšize Jan-Bart van Beek je potvrdio da se Horizon Forbidden West u prvih 14 meseci na tržištu prodao u impresivnih 8.4 miliona kopija, i da je cela Horizon franšiza uspela da se proda u impresivnih 32.7 miliona.

Ovo znači da Forbidden West nije samo uspeo da se održi u samom vrhu najpopularnih igara koje je PlayStation napravio u poslednjoj deceniji, već je čak uspeo da se u svojoj prvoj godini proda malo više nego što je to Horizon Zero Dawn uspeo! I još impresivnije, ovaj uspeh prodaje Aloy-ove nove avanture je bio ostvaren i pored činjenice da je puna verzija igre Forbidden West ovog februara dodata u veliki katalog igara koji svi PS+ korisnici u Extra i Premium nivoima mogu da pristupe besplatno (ovi korisnici nisu uračunati u iznad navedene brojke prodaje).

Apsolutni rekorder za PlayStation što se brze prodaje tiče je svakako nedavni hit God of War Ragnarok koji se za svega 10 nedelja prodao u neverovatnih 11 miliona kopija.

Horizon franšiza je ove godine bila proširena sa dva impresivna izdanja – spinoff VR igra Call of the Mountain dostupna ekskluzivno samo na PlayStation VR2 hardveru, kao i veoma zabavna ekspanzija Burning Shores koja se direkno nadovezuje na kraj centralne kampanje igre Horizon Forbidden West.

Guerilla Games studio je potvrdio da će se Aloy vratiti u novoj igri (što i ne čudi posle eksplozivne završnice Forbidden West-a koja je otvoreno opisala dolazak nove velike pretnje), a u prethodnim godinama smo takođe dobili mnoge glasine da je PlayStation dao zeleno svetlo za pravljenje nove multiplayer igre smeštene u Horizon univerzumu. Ova igra će navodno imati animirani “cellshaded” still grafike i daće igračima šansu da najzad iskuse kooperativan lov protiv velikih dinosaurusa kao što je to bilo prikazano u originalnim crtežima koji su napravljeni u ranim stadijumima razvoja Zero Dawn-a.